Fryslan boppe

38442477026_1f156738ae_bSintSoms ben ik er best trots op van Friese komaf te zijn zoals vandaag toen een aantal auto’s de wegen rondom Dokkum blokkeerden waar de bussen aankwamen met Anti Zwarte Piet demonstraten….. ik moest er best even om gniffelen moet ik zeggen, de manier waarop dit aangepakt werd en dacht, zo doen wij Friezen dat gewoon. De loco burgemeester besloot daarna om de demonstratie af te lasten omdat er ongeregeldheden gevreesd werden en het klaargemaakte vak bleef dus leeg. Ik werd trouwens getagd door iemand die vroeg of ik daar was in Dokkum en inderdaad als je de foto ziet van het AD  die ik even gepikt heb lijkt het wel of ze dezelfde kapper heeft als ik die burgemeester.  Links op de foto burgemeester, rechts ik dus haha. Ik vind dat iedereen een eigen mening mag hebben en misschien snap ik het niet en voel ik het niet in hoe het is om je roots te hebben in de slavernij. Hoewel er ook heel veel niet blanken slavenhandelaren waren en er ook blanke slaven waren in het verleden.
Maar ik denk dat het juist komt door de manier en het fanatisme waarmee anti Pieten demonstranten hun boodschap naar buiten brengen deze tegenreacties te weeg brengt bij een groot deel van onze bevolking.
Vandaag kwam bij ons ook Sinterklaas aan met de boot, hoe kan dat hoor ik jullie denken, maar bij Sinterklaas kan alles.  Het was koud op de Lek en op de boot maar hij kreeg een warm onthaal.
In dorpjes zoals bij ons speelt die discussie helemaal niet, we hebben we een paar jaren veegpieten er bij gehad maar vorig jaar en dit jaar zijn ze weer allemaal zwart en ik hoor er nooit iemand over.
Twintig jaar geleden was mijn eerste reportage voor de krant de inkomst van Sinterklaas, alle foto’s waren mislukt, het rolletje was blijven hangen en een bevriend fotograaf zorgde dat ik er toch plaatjes bij aan kon leveren.
Nu twintig jaar later is alles eigenlijk nog hetzelfde die gespannen kopjes, zittend op de schouders van papa of mama (opa of oma), best spannend hoor zo’n aankomst van Sinterklaas.
Zelfs al een aantal wat oudere kinderen zie ik opeens weer met zo’n blik kijken van “ik geloof het toch maar weer wel”. Ach het blijft gewoon leuk ook al vier ik het al jaren niet meer.


Misschien volgend jaar lijkt me wel leuk als mijn kleindochter er dan is al zal ze er dan nog niets van snappen maar toch…. dan wordt het ook weer leuk om te vieren.
Vandaag dus mijn eerste handje pepernoten op. Voordat Sinterklaas en zijn Pieten hier aankomen eet ik nog nooit pepernoten of kruidnootjes of andere Sinterklaas lekkernijen en dan smaakt dat eerste handje pepernoten van mijn vaste zwarte Piet echt heerlijk.
Een handje van de Sinterklaas, pepernoten van Zwarte Piet. Een kinderhand is gauw gevuld, mijn dag was weer goed.  Ik zet vanavond gewoon mijn schoentje bij de schoorsteen en wie weet……………….

20 gedachten over “Fryslan boppe

 1. Leuke Pietjes! Eerlijk gezegd vond ik de Friezen erg fanatiek. Dat beklemde me. Ook onterecht dat je zo je zin kan doordrijven. Het is jammer dat alles op de spits wordt gedreven.

 2. De Friezen mocht niét demonstreren had ik begrepen, tja dat is meten met twee maten. Terecht dat nu niemand mocht demonstreren. De demonstranten gaan ook voorbij aan het feit dat alleen een zwarte Piet anoniem is zodat de buurman c.q. oom voor Piet kan spelen, met roetvegen zijn ze niet onherkenbaar. En een bekende Sint en Piet zijn nou juist een verrijking voor het feest omdat ze álles van iedereen weten en leuke steken onder water kunnen geven voor grote terwijl de kleintjes verwend worden. Het slavenverhaal is grote onzin en het aantal tegenstanders maar heel klein om zó te domineren.

  1. Ik herken echt maar een paar pieten omdat ik die goed ken. Maar ken je iemand niet dan is het geschminkt echt moeilijk te herkennen en inderdaad met vegen is die herkenning veel groter.

 3. Ik heb zitten gniffelen voor de tv. Die Friezen hebben het uitstekend aangepakt. Eerst met een wegblokkade en daarna gewoon door de demonstratie te verbieden. Hatsekidee, zo doe je dat!
  We leven in een democratie en hoeven onze oren niet naar een stelletje aanstellers te laten hangen. Het blijft vooral een kinderfeest.
  Je hebt iets om naar uit te kijken, Anneke!

 4. Och is het niet over zwarte piet dan is het wel over wat anders, altijd is er wel wat te zeuren. Vandaag wordt dat over het weer.:-)
  Duim omhoog voor de Friezen en voor jou leuke kinderfoto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s