Veertig kilometer?? No Way

Ik zalTractor (2) (Small) met een eenmansactie wel niets bereiken maar gisteren kwam in een nieuwsuitzending de snelheid van tractoren ter sprake.
“Deskundigen” waren er van overtuigd dat wanneer de tractoren 40 km in plaats van 25 km zouden mogen rijden dit zou leiden tot minder ongelukken.
Nou ik geloof daar gewoon echt helemaal niets van, trouwens volgens mij rijden die tractoren echt geen 25 km per uur nu al maar toch al veel sneller dan ze mogen.
De gedachte er achter was dat wanneer tractoren op de provinciale wegen 40 km zouden mogen rijden automobilisten dat als minder irritant zouden ervaren dus minder ongelukken door minder inhaalmanoeuvres.
Nu heb ik zelf een aantal jaren op die provinciale wegen gereden waar dus niet ingehaald mocht worden alleen de landbouwwerktuigen mocht je inhalen en dat gebeurde dan ook veelvuldig, Tractor 1 (Small)want 25 km of 40 km maakt volgens mij niets uit want als je 80 mag dan ga je ze toch wel inhalen. En dan kunnen ze beter 25 km dan 40 rijden dan is het inhalen ook gemakkelijker. Ik heb echt ook veel tractoren of soortgelijke landbouwwerktuigen ingehaald of me er vreselijk aan geërgerd als het in de spits gewoon onmogelijk was om in te halen en je kilometers lang er achteraan zat te sukkelen. Of mensen die het wel probeerden die net voor je toch weer even er tussen moesten. Tractor 3 (Small)Dat leidde vaak tot gevaarlijke toestanden op de weg. Gelukkig nooit een ongeluk meegemaakt en liep het altijd wel weer goed af maar heb ook wel eens met mijn vinger op mijn voorhoofd gewezen na zo’n kamikaze inhaalmanoeuvre.
Maar vooral op de boerenwegen vind ik het een slechte zaak als die tractoren nog harder mogen. In de zomerperiode als ik vaak door de polder fiets stap ik tegenwoordig gewoon maar even af als ik weer zo’n tractor aan zie komen. Dan lijken die boeren wel gek geworden, hoewel boeren doen het zelf niet zo vaak meer, zijn vaker loonwerkbedrijven die met grote machines het gras gaan maaien, keren of oogsten en met ons klimaat willen ze dan als het mooi weer is zoveel mogelijk binnen halen.
Tractor 22 (Small)En de tractoren zijn steeds groter geworden, toevallig heb ik van de zomer een aantal van die tractoren op de foto gezet. Als je als fietser daar naast zit met allemaal van die uitsteeksel waar je echt niet op geprikt wilt worden voelt het niet als echt prettig aan.
Niet iedereen te na gesproken maar toch ze kunnen er wat van hoor, king of the road voelen ze zich boven op die machines.
En ik snap het best hoor en als ik daar fiets gewoon omdat ik toeristisch bezig ben zal ik het maar noemen maakt het mij ook niet zoveel uit dat ik even af moet stappen en voorrang geef. Tractor sloten legen 1 (Small)Dan denk ik altijd ja het is wel hun werk natuurlijk.
Maar toch het is best indrukwekkend als ik wel eens op net wat bredere wegen rijd en er komt zo’n tractor met een flinke vaart langs me heen dat ik dat echt niet heel prettig vind en dat is een understatement.
Dus een nog hogere snelheid van 40 km voor mij No Way…… 25 km is meer dan hard genoeg.

24 gedachten over “Veertig kilometer?? No Way

 1. Jongste werkt in de zorg met mensen met een beperking, hij runt samen met hen een boerderij. Daarvoor moest hij zijn rijbewijs halen voor de traktor. Een zeer goede zaak dat dat ingevoerd is, de praktijk leert het echter anders (jammer genoeg!!), kinderen van boeren gaan zonder dat rijbewijs gewoon de baan op met moordmachines, levensgevaarlijk, maar ja, dat duurt zolang tot er eens iets gebeurt!

  1. Ik ken ook een boer zijn zoon reed op zo’n quad die dingen gaan ook zo hard en hij kwam er onder en verongelukte. Ja ze rijden al jong op de tractoren was vroeger ook al zo hoor maar toen waren de tractoren een stuk onschuldiger dan nu.

 2. toch raar dat er altijd smoesjes worden bedacht om snelheid te verhogen. Vorige minister vond dat de auto’s ook harder mochten rijden op plekken waar het overlast voor bewoners gaf. Smoes: “de auto’s worden steeds schoner.” Dat is theorie……de grote massa heeft niet het geld op de plank liggen voor een schone nieuwe auto.
  ze hebben nu dezelfde smoes voor de energiebelasting\; de apparaten worden steeds zuiniger. Ammehoela. Ik ken niemand die een goedlopende wasmachine of koelkast vervangt om een energiezuinige te kopen. Smoesjes!!

 3. Levensgevaarlijk als die dingen nog harder mogen rijden. Geef ze 40 en ze gaan 60. Iid zoals je al noemt, net zo breed als de weg en dan met 40 km langs je heen razen. Griezel, we worden gewoon vogelvrij verklaard als fietser en wandelaar.

 4. Aangezien ik op het platteland woon heb ik ook vaak te maken met tractoren en heb over het algemeen de indruk dat ze wel 60 rijden. Op sommige plekken zijn inhaalstroken en soms zie ik ook wel eens een tractor een rondje rijden op de rotonde om zo achterliggend verkeer de kans te geven in te halen.
  Ik erger me meer aan de rommel die op de weg ligt en waardoor het glas is soms.

 5. Zo waar en sommige weggetjes zijn niet gemaakt voor dergelijke voertuigen. Bij ons is het weggetje maar zo’n 3 meter breed t’ zal iets meer zijn omdat je net een auto kan passeren maar dan moet je langzaam rijden, als zo’n trekker met aanhangsels of vieze giertank aan komt wil ik wel even de berm in. Deze zomer kwam de zoon van de boer, 11 jaar, de grote hooibalen uit het land halen met zo’n grijper, we stonden versteld dat de man dat toeliet.

 6. Ben het helemaal met je eens hoor!! Ik heb een vermoeden dat je juist meer ongevallen gaat krijgen.
  Bij mij in de wijk rijden ook regelmatig tractoren, voor het bos. Nou fietspaden vinden die gasten maar lastig, dus daar kijken ze niet naar, gevolg, ik heb al diverse bijna ongelukken gezien met 25 kilometer!

 7. Het ergste vind ik dat er soms gasten van net 16 jaar op die grote landbouwwerktuigen rijden. Ze rijden de vouwen uit je broek. Op de provinciale weg vind ik het irritant als ze niet hard kunnen rijden, maar beter zo dan dat ze een gevaar zijn op de Tiendweg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s