Opvoeden……

Laat ik het eens eePeter 1n keer hebben over opvoeden. Denk dat iedere ouder het zo goed mogelijk probeert te doen en als het dan lukt, ze gaan niet met verkeerde vrienden om, niet aan drank of drugs, niet roken of dat soort dingen en je hebt een goed contact dan ben je spekkoper toch.  Sommige omstandigheden of invloeden kunnen de beste opvoeding laten eindigen in een drama.
Chantal werkt als coach voor gezinnen waar het niet goed gaat dus die ziet nog wel eens het een en ander.
Nog voor er sprake was van een zwangerschap hadden we ooit wel eens een gesprek over opvoeden dus. Zowel Chantal als Peter waren best aardig stellig daarin, zo van ja is ja en nee is nee.
Ik glimlachte een beetje en zei, je hebt gelijk hoor, regels zijn er zeker nodig maar soms gewoon lekker eens van die regels afwijken kan echt geen kwaad hoor, zelfs goed voor een kind. Naast zwart en wit is er ook nog wel een beetje grijs.
Zelf was ik ook best van vaste gewoontes, op tijd naar bed, geen tv kijken in bed en dat soort dingen maar ik weet ook nog een keer dat het zo hard gesneeuwd had en er met bedtijd een heel dik pak sneeuw lag dat ik Peter warm aankleedde en mee naar buiten nam. We hebben een iglo gebouwd met emmers gevuld met sneeuw. Hij weet het nu nog.  Dus een beetje sjoemelen kan echt geen kwaad hoor.
Vandaag zag ik weer twee staaltjes van opvoeden toen ik onderweg op de fiets zat.
Bij ons langs de dijk staan iedere week van die afvalcontainers en schooljeugd die daar langsfietst en heel heel eerlijk, ik heb het ook wel eens gedacht in het voorbij fietsen. Hoe leuk zou het zijn om zo’n container een duwtje te geven. Natuurlijk doe ik het niet, wat een troep moet dat geven maar ik kan dat gevoel dan wel begrijpen.
Vanmiddag hadden een aantal scholieren dat ook gedaan. Blijkbaar had iemand dat gezien en was gestopt met de auto. Ik kende die man, hij is van de politie maar was niet in uniform. Misschien wel bewust dat weet ik niet, dat verzin ik er ter plaatse bij. De scholieren waren bezig de vuilnisbakken weer te vullen met de rotzooi die er naast gelegen had en ze waren net klaar. Ik hoorde de politie agent zeggen. En laat dit de laatste keer zijn want als ik het nog een keer zie ben je voor mij……. Het is een potige politie agent en blijkbaar maakte het toch wel indruk want ze zeiden netjes ja. En ik dacht wel even waar is de tijd gebleven dat je als volwassene gewoon een kind kon aanspreken als ie iets verkeerds deed. Als je dat nu doe heb je meteen ruzie met de ouders als je niet oppast.
Een geval later, ik ging boodschappen doen, zette mijn fiets neer en zag vier volwassen mannen met hun mobieltjes in de hand staan, leeftijd zo rond de 30 jaar denk ik. Er stond een kind bij.
Het leek er op of ze bezig waren met elkaar een spel te spelen, in ieder geval waren ze druk bezig met hun telefoons. Dacht waarom doe je dat in een fietsenstalling bij de Lidl maar goed. Toen ik weer naar buiten kwam waren ze nog steeds bezig. klikoBlijkbaar was dat jochie het helemaal zat en begon te jengelen, hij kreeg een grote mond van zijn vader die gewoon doorging met zijn telefoon en ik dacht pff papa, niet echt een goed voorbeeld, geen wonder dat het kind het zat was.
Opvoeden blijft toch wel ook voor een groot gedeelte een gevoel en als je een kind zowel vrijheid als regels geeft al klinkt dat misschien tegenstrijdig mag je gewoon hopen dat het goed gaat.  Foto kliko www….

9 gedachten over “Opvoeden……

 1. In deze tijd, is het opvoeden van kinderen, nog niet zo eenvoudig Anneke. In vroeger tijden, mocht je kroost wanneer ze dat verdienden, een draai om de oren geven, nu kan dat niet meer, ze bellen meteen met de kindertelefoon, en jij kan op het matje komen. Een paar klappen op de billen kan ook al niet, er is meteen een vermoeden van kindermisbruik, om moedeloos van te worden!

  1. Ja dat is waar hoor Edward, mijn handen jeuken nog wel eens hoor bij sommige kinderen. Had het vorig jaar in het Huttendorp toen ik een ventje er op aansprak als leiding dat hij een leeg zakje chips in de bosjes gooide. Ik pakte hem bij zijn arm en zei gewoon raap dat even op en gooi het in de prullenbak. Hij begon meteen te gillen blijf van me af alsof ik hem mishandelde. Dat zeg me ook wel iets over de ouders hoor.

 2. Ja natuurlijk, die enkele keer dat het hier sneeuwt telt bedtijd even niet. (leuke foto) Helemaal mijn stijl van opvoeden, consequent in alle afgesproken zaken maar met altijd die enkele uitzondering als daar een bijzondere reden voor was. En daar dan samen een beetje om gniffelen.
  Zo hadden we super mooie zomer toen ze nog op de lagere school zaten, wegens de hitte werd er in de middaguren op school niet echt gewerkt maar vrij geven kon niet vanwege alle werkende moeders hoorde ik van “het hoofd”. Maar ik kon wél naar het strand met de kinderen dus sprak een code af met het hoofd. ( ik hield ze thuis omdat ze last van de warmte hadden) met de kinderen werd natuurlijk samenzweerderig afgesproken dat ze niets tegen de andere kinderen mochten zeggen , en waarom, ze vonden het prachtig.

 3. Het is al eens eerder voorgekomen dat de jeugd op de dijk betrapt werd met omgooien van de Kliko’s. Iemand die het zag, kende een van de daders, en heeft zijn moeder gebeld. Volgens mij heeft het nog in het NN gezien.
  Vanmiddag heb ik met m’n dochter buiten de deur geluncht. Wij zagen dezelfde vader en zoontje die we al twee keer eerder gezien hebben. De man zat alleen maar op z’n mobiel te kijken. Vanmiddag ook weer. Sommige volwassenen hebben een flinke schop onder hun kont nodig…

  1. Ik zie het bij de Hema ook vaak dan denk ik waarom ga je dan met je kind wat eten. Makkelijk je geeft een broodje en hoeft verder niets meer dan op je telefoon kijken. Ze weten niet wat ze missen.

 4. Precies dit inderdaad! Ik vraag me altijd af bij jongelui die een container omschoppen, wat hen doet overhalen dat ook echt te doen. Iedereen heeft misschien weleens de wens of de gedachte gehad dat te doen, maar had het fatsoen het toch niet te doen. Normen en waarden worden niet echt meer geleerd.

 5. Tja, laatst hoorde ik iemand zeggen : die mobiele telefoon maakt meer kapot voor kinderen dan je lief is ……………. en dat sloeg op het gebruik van ouders …… en vaak is dat tegenwoordig ook zo. Hebben ouders te weinig zicht op hun kinderen door dat ding. Jammer!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s