Haasje over…….

Hazen 16 (Small)Gisteren was ik blij dat ik niet naar buienradar had gekeken vandaag voeg ik daar aan toe dat ik ook niet meer naar de weermannen/vrouwen ga luisteren maar gewoon naar buiten kijk. Het weer verraste me met een zonnetje, wel een straffe wind maar zo heerlijk om dan op de dijk langs de Lek te fietsen tegen wind, daar kan ik echt van genieten.
Zo nu en dan wel een paar spetters maar dat was te verwaarlozen.
Onderweg naar huis zag ik drie hazen bij elkaar in het gras zitten in het zonnetje.
Meestal gaan ze er als een haas vandoor als ze me zien of opmerken maar vandaag bleven ze nog aardig lang zitten al zag ik aan hun platte oren wel dat ze me in de smiezen hadden en hielden.
Even later gingen ze spelen, rennen in het weiland al kreeg ik het idee dat het meer dan spelen was, zo te zien waren het twee mannetjes en een vrouw. Zag de mannetjes ook zo nu en dan op hun achterpoten gaan staan. Een teken dat de paartijd voor de rammelaars, de mannetjes hazen er weer aankomt.
Een mannetje sprong over het slootje, het vrouwtje volgde maar toen ze zag dat nummer drie aan de andere kant bleef zitten zag ik haar twijfelen, ga ik terug, blijf ik.
Een grappig gezicht maar misschien vermenselijk ik ze teveel en zie ik dingen die er niet zijn. Ik weet het niet maar voor mij gevoel wat het wel zo.
Het was in ieder geval een leuk gezicht om naar te kijken.
Er kwam een groepje scholieren aan fietsen en ik hoorde er een zeggen, kijk die mevrouw staat drie konijnen op de foto te zetten.

Toen ze langsfietsen zei ik het zijn hazen hoor, ze fietsen verder en ik hoorde een van de jongens zetten “die mevrouw denkt dat ze ons wat kan leren”  En ik schoot in de lach en dacht je hebt gelijk maar ook juist op deze manier onthouden ze zoiets.
Ik vond het een vrolijk gezicht en ook mooi om te zien hoe die hazen van die grote sprongen kunnen maken met die sterke achterpoten.
Deze zijn in ieder geval aan de jagers ontsnapt, gelukkig maar want de hazen horen gewoon in de polder thuis.

17 gedachten over “Haasje over…….

 1. “Die mevrouw denkt dat ze ons wat kan leren.” Hoe bedoel je eigengereid (-:
  Schitterende foto’s! Vooral van de haas die over de sloot spring. Een echte voltreffer.

 2. Leuk fotostripverhaal zo.
  Hier rennen ze ook regelmatig over het veld tegenover me. Deels natuurgebiedje vd waterzuivering en deels park bij landhuis.

 3. Weersvoorspellingen zeggen mij ook nooit zoveel, zelf kijken en beoordelen pakt meestal heel goed uit omdat “het weer” vaak plaatselijk heel grote verschillen laat zien.
  Leuke fotoserie geworden en jij was niét het haasje!

  1. Ja klopt hoor ik heb het zo vaak dat ik me toch weer door voorspellingen tegen laat houden en dan valt het vaak zo mee…. dus besloten om dat niet meer te doen als het echt hoost ga ik vanzelf niet.

 4. De hazen zijn aan het rammelen, zoals dat heet. Overigens is het jachtseizoen op het haas gesloten (vanaf 31-12). Hazen worden bejaagd inderdaad, maar nooit alle hazen. Het is belangrijk dat de wildstand op peil blijft gehouden, maar ze veroorzaken ook schade, aan granen, suikerbieten, wortelen en peulvruchten en aan fruitbomen en vollegronds groenten. En aangezien iedereen toch graag voldoende groente en fruit wil hebben, moet de hazenstand gereguleerd worden.
  Prachtbeesten! Mooie ogen..

  1. Klopt hoor heb regelmatig ook wel met een jager gesproken. Die vertelde ook dat ze de wildstand zeker op peil willen houden. Sinds er niet meer op fazanten gejaagd mag worden zie je veel te veel hanen dat werd door de jacht ook beter gereguleerd.

 5. Mooie foto’s. Hier zie je ze ook. Maar ook de jagers ze zullen ongetwijfeld wat hebben afgeschoten. Nu is het weer verboden al zag ik nu ganzenschieters, mooi woord, al twijfelen we of het geen stropers zijn. Ze laten de auto op de weg, schieten 1 of 2 ganzen af en gaan er dan snel weer vandoor, heel vreemd.

  1. Ganzen worden geschoten in het kader van schadebestrijding. Daar heb je een vergunning voor nodig. Meestal gebeurt dat met meerdere mensen en honden. Als je stroperij vermoed, kan je daar melding van maken bij de politie. Stropen is en blijft verboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s