Plastic……

2Bij ons in het dorp hebben ze een mooi systeem, iedere donderdag wordt het plastic gratis opgehaald, dat gebeurt al een aantal jaren.
Bij de supermarkten kan je daarvoor ook gratis zakken krijgen waar je het in kan stoppen.
Vorig jaar werd bij ons dus ook het systeem ingevoerd dat je per aanbieding van container moet gaan betalen voor het restafval. Je betaalt een basisbedrag en per keer dat je de container aanbiedt betaal je ook een bepaald bedrag, je kan dan kiezen voor een grote of een kleine container. Het groenafval wordt om de twee weken opgehaald en daar hoef je dus niet voor te betalen.  Sinds de invoering van het systeem zie je dan ook dat veel meer mensen nu wel het plastic gaan scheiden en aanbieden.
Goed geregeld zou je dus in eerste instantie zeggen….
Maar blijkbaar interesseert het veel mensen totaal niet wat er met dat plastic gebeurt.
Ze hangen (aan speciale haken) hun zakken op maandag of zelfs zondagavond al buiten, vindt het een vreselijk gezicht maar goed, zij zijn ze kwijt.
Dat katten, kauwen en kraaien hun gang kunnen gaan zal hun een rotzorg zijn, ze hebben toch netjes alles gescheiden en opgeruimd staat netjes.
Vorige week donderdag was het dus weer ophaaldag, windkracht 9 à 10 en die plastic zakken wegen niets.
Op de buitenwegen in de polder en op de dijken zijn geen haken om de zakken aan te hangen dus die worden los langs de weg gelegd. (Er zijn er gelukkig ook veel die zelf wat verzonnen hebben of het aan een hek of iets dergelijks hangen, als je een beetje nadenkt moet dat ook niet zo moeilijk zijn)
Maar er zijn er ook veel die daar gewoon schijt aan hebben en de zakken los neerleggen en zelfs iemand met weinig inlevingsvermogen kan dan wel bedenken waar die zakken terecht komen met zo’n storm. Juist ja, in de sloten, zag er vandaag weer heel wat drijven en het irriteert me mateloos. Hou ze dan met zo’n storm gewoon een week even in een schuur of zo, hoe moeilijk kan dat zijn.
Of je plastic zakken een keer in de container stoppen dan komen ze tenminste niet in de sloten terecht waar ze zoveel schade aanrichten aan planten en dieren.
Nou ben ik zelf al jaren misschien soms wel een beetje te fanatiek in het scheiden van afval maar goed, een klein beetje je hersens gebruiken is toch niet zo moeilijk en waarom moeten die zakken al vier dagen voor de ophaaldagen buiten gehang333en worden.
Het beoogde systeem lijkt dan op papier misschien wel goed geregeld maar in de praktijk werkt het niet zo uit en komt er juist door dit systeem veel afval in de sloten terecht.
Terwijl ik dit zit te schrijven denk ik ook wel, doe er dan wat aan, dus ga dit blogje ook maar eens aan de wethouder sturen die er mee belast is.  Want als niemand het meldt dan gebeurt er zeker niets en blijft de vervuiling en schade voor de sloten doorgaan…….

15 gedachten over “Plastic……

 1. Dat hebben wij ook in ons dorp dat ze de zakken al dagen soms een week eerder en dat is zeker een mooie blog om het door te sturen naar je gemeente misschien kunnen ze er wel wat mee

 2. Inmiddels hebben wij een speciale container voor het plastic afval. Maar ook een voor papier een voor compost en een voor restafval. Als je een mini tuintje hebt staat hij dus vol met containers. Er slingert weinig afval rond, dat dan weer wel.

 3. Wij krijgen na de zomer grote containers voor het plastic en 1 voor papier en 1 voor tuinafval en het rest afval (waar we dus geen kliko meer voor krijgen)moeten we in een ondergronds verzamelpunt kiepen.Zo’n onzin vind ik het want wij hebben vlakbij een ondergronds verzamelpunt voor papier,plastic en glas.Je zal zien komt het restafval weer op straat terecht of mensen zetten de plastic zakken in de tuin,tel uit je winst met ongedierte.

  1. Ja de systemen zijn niet waterdicht en vraag me ook wel eens af wat voor winst dit oplevert als mensen proberen door geld te besparen hun afval elders te lozen of zo…. lijkt me best een lastig probleem.

 4. Over het algemeen zullen de wethouders en andere ambtenaren toch ook in de gemeente wonen en zelf zien wat het resultaat van deze methode is? Ben altijd benieuwd wat die er dan van vinden en al zelf doen.

 5. wij betalen voor elke kilo opgehaald huisvuil en dus ga je echt wel scheiden. Alles kan je kwijt in de 5 km verderop gelegen sorteerstraat maar dan moet je ook zelf alles sorteren. Blauwe flessen, groene flessen, wit plastic papier en karton gescheiden, kleine elektro, lampen, piepschuim, grof vuil enz enz. altijd heisa maar wel broodnodig denk ik

 6. Ja, jammer dat mensen daar geen rekening mee houden.
  Hier staan ook 3 containers.. GFT, Papier en PMD (Plastic, metaal en drankenkartons). Er mag heel veel NIET in, dat gaat dus in het restafval. Dat moeten we in een ondergrondse container deponeren waar we een kaartje voor hebben om te openen. Helaas is hij nogal eens vol en zetten mensen het er gewoon naast. Grote ergernis van de mensen die er vanuit hun woning op kijken.
  Het was een proef van de gemeente in onze wijk en ze hebben 16 personen bereid gevonden om de proef te evalueren en te beoordelen. Allemaal mensen natuurlijk die het er mee eens zijn, want ik vind het niet echt geloofwaardig. Mijn buurvrouw aan de overkant stopt alles in die PMD container…Zal ook echt niet meer teruggedraaid worden hoor, want oh… stond in de krant en in de brief die we kregen, we zijn zo goed bezig. Gelukkig kan ik ze achter de blokhut zetten maar ook onder de carport. Niemand heeft er last van. En ach.. we doen het er maar mee hè.. Alles went.

 7. Hier staan containers op een redelijke loopafstand van huis waar we het plastic in kunnen doen en dat werkt prima. Maar ook hier wordt metertijd de boel omgegooid, wordt het plastic opgehaald en moet het restafval zelf weggebracht worden naar ondergrondse containers. Ben ik niet blij mee want het plastis en blik weegt niets, maar restafval met de kattenbaksteentjes is wél zwaar.

 8. Kan me daar ook vreselijk aan ergeren. Met oud en nieuw sluiiten de containers hier altijd waar je die zakken in moet gooien. Wij laten ze dan maar een week thuis liggen maar anderen gooien de zakken naast de bak wat me toch een bende opleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s