Winterleed

28337913_996833687137205_4639895909623893601_oIk ga met niet mengen in de discussie over de Oostvaarder plassen, denk dat daar structureel iets moet veranderen. Heb vanavond in het nieuws gehoord dat Staatsbosbeheer op last van de provincie bij gaat voeren zolang het nog vriest.
Maar ik heb het over de andere dieren in de polder die door de vorst verrast worden, dood gaan en natuurlijk is dat geen leuk gezicht maar het is wel de natuur zoals die in elkaar zit. En het geeft ook weer voedsel aan de andere dieren.
De laatste jaren hebben we amper winter gehad dus dan speelt het nog niet zo erg maar dit jaar gaan de zw28515065_996833677137206_9034130378898647289_oakste dieren er aan onderdoor.  Een kwestie van natuurlijke selectie of pech weet niet hoe je dat noemen kan.
Een bevriende fotograaf van me zette op FB een aantal foto’s die hij genomen had van dode dieren. En ook van een reiger die een dode vogel opat, niet zijn favoriete eten maar hij had ook honger blijkbaar. En de reacties die daar op kwamen verbaasden met toch wel heel erg hoor en laat ook wel zien dat de mensen ver van de natuur af staan.
Nou ben ik misschien opgevoed met niet zo heel veel sentiment naar dieren of misschien omschrijf ik het verkeerd. 28515947_996833717137202_6375735346156089406_o Ook ik zie liever een zwaan of zo zwemmend, vliegend en niet vastgevroren in het ijs zien. En de foto die hij plaatste van een haas die blijkbaar in een wak was gevallen en met zijn kop boven water vastgevroren was. Dan draait mijn maag ook wel om dat vind ik ook zo zonde.
Maar ik zie ook bij mensen dat hoe hoger in status of knuffelbaarder een dier is vinden ze het erger. Ik hoor niemand over de meerkoeten die ook zeker in deze tijd bij bosjes worden doodgereden. 28238713_996833663803874_37194151249352459_oDaar zie ik nooit een foto van.
Weet nog toen ik jong was en de winters (denk ik) nog strenger waren er twee jaar achter elkaar een kat verdronken was en vastgevroren in het ijs. We zagen hem gewoon zitten hoewel ik er niet overheen schaatste wist je na een paar dagen gewoon niet beter.
Die dingen gebeurden, vissen die je vastgevroren zag zitten in het ijs. Het hoorde er gewoon allemaal bij.
Ben ik dan zo’n hardijzer, dat ook niet hoor want ik weet nog wel dat in de winter van 78-79 die behoorlijk lang en streng was we de polder ingingen met nog meer vrijwilligers van de dierenbescherming om de reigers bij te voeren. En we hadden ook balen voer beschikbaar gesteld (we hadden toen nog een dierenwinkel)  om de watervogels bij te gaan voeren.  28337094_998097257010848_4602548002051289937_oWas ook superleuk om te doen en zou blijken dat het nu ook nodig zou zijn, mij heb je.   Jammer dat ik toen nog geen goed fototoestel had maar de beelden zitten nog wel steeds in mijn hoofd.
Maar zoals nu met dit weer denk ik dat het voor de meeste watervogels nog best te doen is en ja er zullen er een aantal sneuvelen dat hoort er ook bij. Het recht van de sterkste, eten en gegeten worden.  Niemand zegt dat de natuur lief is……..
De foto’s heb ik gepikt (geleend) van collega fotograaf John Wijntjes.

28 gedachten over “Winterleed

 1. Voeren is niet altijd goed,zwanen en andere watervogels bv gaan van brood eerder dood.Vandaag ook al wat dode dieren gezien in de polder,maar nog het meest langs de weg eigenlijk. Vroeger stonden de meeste mensen dichter bij de natuur en wist je wel wat je op je bord kreeg en hoe het er kwam.

  1. Klopt hoor zwanen en eenden brood voeren is helemaal niet goed. Ze gaan vaak op de weg zitten blijkbaar is dat net iets warmer en worden dan ook wel vaak doodgereden.

 2. Vind dit een lastig onderwerp. Ze gaan wel tergend langzaam dood. Een eend die onder de auto komt heeft het ineens gehad of binnen een paar uurtjes. Deze dieren hebben een lange lijdensweg. Heb ik eennbeetje moeite mee.

  1. Nou we hebben wel eens een vlucht eenden op de voorruit gekregen. Alles ingeladen in een doos en meegenomen naar de dierenarts maar de helft was ook al dood voor we er waren. Niet alle aangereden dieren zijn ook meteen dood. Denk door de koud dat dieren gauw weg zijn ook. Maar ja goed het zijn allemaal onnatuurlijke doden en dat is nooit leuk natuurlijk.

 3. helemaal eens met de strekking van je logje. De mens grijpt al veel te veel in in de natuur en verstoort het evenwicht. Dan kun je wachten op dit soort problemen, zeker niét leuk dat er dieren verhongeren maar dat is vaak een gevolg van onevenwichtigheid die door de mens veroorzaakt is, Het overschot afschieten , wat soms ook als oplossing gezien wordt brengt dezelfde mensen in het geweer die nu bij willen voederen. Met de steeds krimpende habitat ( door de mens veroorzaakt) krijg je dit soort problemen. Hoewel zeker uit goede bedoelingen begonnen kunnen dit soort acties beter achterwegen blijven.

  1. De mensen snappen soms niets van de natuur en hoe het werkt. Waarom hoor ik niemand er over dat er met deze vorst waarschijnlijk veel insecten het niet overleven. ……..haha……

   1. Ik denk ook dat je gelijk hebt met te stellen dat we tegenwoordig te ver van de natuur opgroeien. Men bedoelt het ongetwijfeld heel goed maar al dat ingrijpen in de natuur maakt de dieren kwetsbaar. Maar natuurlijk is het niet leuk als je dieren de hongerdood ziet sterven of ziet doodvriezen. Dan is door een serieuze jager een deel af laten schieten toch nog te verkiezen wat mij betreft.

  1. Breek me de bek niet open….. wat dacht je van al dat plastic in de sloot, vissen die doodgaan daarvan….. daar hoor ik nou nooit eens iemand over. Mensen kopen wel bij Appie hun boodschappen terwijl die juist zo tegen het invoeren van statiegeld voor kleine flesjes is. Maar dat zit onder water dat ziet niemand……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s