Langs Lek en Surfplas

Vandaag had ik me voorgenomen, hoe koud het ook is, ga gewoon fietsen, ik zie het wel.
Twee dagen amper buiten geweest, dat is niet goed voor me, wil frisse lucht en bewegen buiten.
Dus eerst gewerkt en daarna naar mijn fiets gelopen. Bij het windscherm van het café staat een man met een fiets.  Hij zegt ben maar even hier gaan staan want er is zo’n koude wind over de Lek, sta op de pont te wachten.
Valt het tegen om te fietsen vraag ik hem, waar komt u vandaan. Hij noemt de naam van het dorp waar mijn moeder woonde. En u bent er toch best op gekleed zeg ik tegen de man die gestoken is in warme jas, handschoenen, muts, soort skibroek.
Het valt echt tegen die harde oostenwind antwoord hij, het viel mij heel erg tegen ik kwam er bijna niet tegenin.
Ik vertel dat ik zo’n zelfde afstand wil gaan fietsen, even twijfel ik maar ik denk, ach als die man het kan, kan ik het toch ook wel en tenslotte heb ik ondersteuning wat die man niet had dus ik ga gewoon lekker op weg.
Heen natuurlijk helemaal geen probleem, langs de Lek fietsen met de wind in mijn rug. Onderweg tegenover eendenkooi de Bakkerswaal even afgestapt. De rietkragen zijn net een week geleden gesnoeid en door de harde oostenwind van de laatste dagen staat het water in de Lek bijzonder laag. In de geulen die goed zichtbaar zijn ligt overal ijs.
Later kom ik langs een surfplas. En daar is het alle eenden verzamelen. Ze zitten allemaal dicht bij elkaar zie veel bergeenden, futen, smienten en nog andere soorten die met elkaar in het grote wak zitten of eigenlijk meer op de rand van het water. Ze zullen zo elkaar wel meer warm kunnen houden en het water open.
Even bij Peter en Chantal de post opgeruimd, alles ziet er nog goed uit, morgen komen ze weer naar huis. Het is allemaal heel goed gegaan ook met Yenthe en ze hebben het prima naar hun zin gehad. Ze is echt gegroeid, wat een schatje is het toch, ga er gauw weer naar toe als ze weer terug zijn.
Op de terugweg is het wel kouder natuurlijk tegen de wind in maar het valt me eigenlijk allemaal nog wel mee hoor. Moet me niet zo vaak laten leiden door die weerberichten en adviezen en mensen die doen alsof we een paar dagen op de noordpool moeten wonen.
Ja het is koud, het is ook winter tenslotte en dat zijn we niet meer zo gewend natuurlijk de laatste jaren waren zo zacht.  Maar denk voor de natuur dat het helemaal geen kwaad kan zo’n paar weken winter…… Volgende week gaat het weer dooien, ook prima want heb ook wel zin in de lente hoor.

16 gedachten over “Langs Lek en Surfplas

   1. Terug naar zee?
    Die Lek is gek!
    Rivieren stromen toch altijd naar zee?
    Ze hebben nu enkel de wind in de rug. 😆👍😉😂

    1. Ja natuurlijk klopt dat haha. Ik beschrijf het een beetje krom. Meestal hebben we hier in Nederland een westenwind en die stuwt het water op met vloed….. nu geeft de oostenwind tegengas dat het niet zover de Lek op kan komen.

 1. Ik zit wel een beetje teveel binnen! Vorige week zaterdag nog even op de fiets op stap geweest, maar dat was meer steeds op- en afstappen bij de winkels waar ik in wilde. En ja, toen was het ook koud. Het mooie weer is weer in aantocht hoor, de lente, heerlijk!

  1. Nou ja met dit weer en hogere temperaturen vind ik het ook wel fijner hoor hoewel ik toch ook met die kou praktisch iedere dag toch wel een km of 20 gefietst heb. Beetje verslavend geworden.

   1. Wij hebben gisteren voor de 2e keer dit jaar gefietst. De eerste keer 30 en nu 20, op mijn nieuwe fiets. Mijn andere Stella was achteraf veel te groot voor mij. Deze is perfect, kleiner, lichter, korter, alles voelt nu echt goed. Dus zin in… We gaan binnenkort met de auto richting Kinderdijk en dan lekker op de fiets verder..

    Mag mijn knie niet belasten dus lage versnelling en ondersteuning zodat ik niks voel. Ging goed. Heb er echt weer zin in. En we hebben al 2 Fiets-Vierdaagses in de planning..

 2. Vandaag is het al héérlijk, veel minder wind en die ook nog een stuk minder koud. Hoewel ik niet op de fiets stapte, maar dat doe ik tegenwoordig hoogstens voor een boodschapje in het dorp om weer snel terug te zijn, zijn we wél iedere dag buiten geweest. Het was niet glad en niet nat, dan is wandelen gewoon te doen als je lekker aangekleed bent. Maar ik heb dan weer niet zukle mooi foto’s als jij hebt.;-)

 3. Die Oostenwind was écht erg. Ik had m’n Laplandmuts van Roos opgezet en heb onderweg de gevlochten uiteinden nog onder m’n kin gebonden. Geen gezicht maar warm was het wel.
  Dat heldere vriesweer vind ik zalig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s