Bedelen……

Jantje_Beton_collecte_1Regelmatig werd ik gevraagd door goede doelen om te collecteren en altijd was mijn antwoord, dat ga ik niet doen. Ik wil met liefde wat schrijven over jullie goede doel en daarbij de collecte noemen maar ga zelf niet lopen.
Snap ook wel waarom ze me vroegen denk ik, sowieso omdat ze altijd mensen tekort komen maar ook omdat ik veel mensen ken en ja als je ergens aan de deur komt en de mensen kennen je zijn ze toch eerder geneigd om iets te geven. Zo zit het gewoon in elkaar.
Maar goed je snapt het al ben toch een keer overstag gegaan. Wij werden gevraagd van het jeugdwerk om te gaan collecteren voor Jantje Beton. De helft van de opbrengst is dan voor ons kluppie bestemd. Een aantal vrijwilligers reageerden er wel enthousiast op en ik dacht, ach je moet alles een keer meegemaakt hebben toch in je leven. Niet dat ik nou echt een bucket list heb en zo ik die wel zou hebben zou daar echt geen collecteren opstaan dan weet ik nog wel wat leukere dingen te bedenken.
Vandaag dus op stap gegaan, had twee straten op gekregen die ik zou gaan doen en dan leer je wel dat collecteren gewoon niet leuk is.
Mensen niet thuis, mensen wel thuis maar niet opendoen, mensen die nee zeggen (dat vind ik prima iedereen is vrij om wel of niet te geven) mensen die zeggen, zou heel graag iets geven maar heb helemaal geen los geld in huis…. nou ja zo kan ik nog wel even verder gaan. En de eerste straat waar ik liep was nou ook niet zo’n leuke straat.
En nieuwe stickers op deuren die ik tegen kwam collmet daarop Nee Geen collectes, verkopers of geloofsovertuigingen.
Een van de jonge meiden van ons clubje stond voor een deur waar zo’n sticker zat en belde per ongeluk, toen ze opeens de sticker zag rende ze snel weg……Haha belletje trekken.
Zo kwamen er wel mooie verhalen ook van de andere collectanten dat is wel leuk dan.
De tweede straat die op mijn lijstje stond waren twee appartementen gebouwen waar best veel senioren wonen. Via iemand die toevallig naar binnen ging kwam ik ook binnen en ging overal aanbellen. En dat was wel grappig kwam veel mensen tegen die ik redelijk goed kende en waarvan ik ook (nog) niet wist dat ze daar woonden en eigenlijk waren ze daar allemaal thuis en praktisch iedereen stopte wat geld in de bus. Met een man nog een heel gesprek, die kende ik van het kaarten dat hij altijd organiseerde. Op mijn vraag of ie het naar zijn zin had kwam er een heel verhaal dat zijn vrouw een half jaar geleden overleden was en dat hij eigenlijk voor haar naar dit appartement was verhuisd.  naamloosIk proefde het alleen zijn er door.  Een andere vrouw kwam aanlopen, stopte voor een deur, pakte haar portemonnee en zei ik geef wel wat want mijn man ligt te slapen dus niet aanbellen.  Ik bedank haar loop verder naar de volgende deur en bel aan.
Daar woon ik, zei ze , pff ja dat kon ik ook niet ruiken, nou ja maar hopen dat die man er niet wakker van geworden is. Of de man die met 10 euro aan de deur kwam omdat ie dacht dat ik de glazenwasser was.
In het begin had ik nog de nummers opgeschreven van mensen die niet thuis waren maar het regende ook, het briefje werd helemaal nat en ik dacht, ga toch niet meer terug nog een keer laat maar hoor.
Morgen nog een straat lopen, een best gemakkelijke straat waar ik ook wel veel mensen van ken. Ik ga het zien.
Ik was zo rond etenstijd gegaan en dat was wel te merken, het leek wel of ik overal gebakken uien rook en dat vind ik ook zo lekker, kreeg er gewoon trek van.
naamloos 111Zelf geef ik altijd, welke collecte het ook is een euro of zo, al was het alleen al omdat ik er zoveel respect voor heb dat mensen gaan lopen voor een goed doel.
Afijn een nieuwe ervaring maar zei al tegen de andere collectanten die de bussen bij me in kwamen leveren. Dit was een keer maar volgend jaar doe ik het echt niet meer………
Mijn oorspronkelijke instelling om nooit te collecteren klopte gewoon, hou er gewoon niet van om aan deuren te gaan bedelen….

13 gedachten over “Bedelen……

 1. Ik heb dat ook ooit gedaan. Halverwege gestopt omdat ik knettergek werd van al die honden. Ik heb het al niet op die beesten, dus…..! Een enkele maal ontsnapte dan zo’n kreng en het baasje erachteraan. En kon ik wachten in de regen. NOOIT MEER!

 2. Heel vroeger ook wel eens gedaan en nee, nooit meer. Ik geef ook nooit en moet nu toch echt eens werk maken van een bordje met álle uitsluitingen, het huidige is niet compleet. Ik vind ook dat je in deze tijd, waarin iedereen hamert op geen contant geld uit veiligheidsoverwegingen, géén mensen de straat op moet sturen met geld in een collectebus. Inderdaad komen ze altijd nét als ik zit te eten , dat wekt ergernis op natuurlijk.

  1. Vanavond was het wel gezellig, een straat waar ik veel mensen kende en die bijna allemaal geld gaven. En ook hier en daar een praatje dat maakte het wel super leuk. Denk in een dorp dat het nog niet zo speelt met een collectebus lopen, hoewel mijn zoon er ook over begon haha. Zei ik geef ze wel een mep met die bus hoor.

  1. Dank je Edward, vanavond was het wel leuk maar echt mijn ding zal het niet worden. Mensen hebben ook veel vaker geen kleingeld meer in huis, ben er zelf ook een hoor.

 3. Goed van je dat je het toch een keer gedaan hebt. Nu weet je het gewoon ook weer.. dat het niks voor je is. Nee, het zou ook niks voor mij zijn, vroeger ben ik ook wel eens gevraagd en er staan altijd advertenties in de krant waar ze om collectanten roepen als er weer een actie is.
  Zo’n sticker kwam ik laatst ook tegen bij iemand. Ga ik toch eens opzoeken. Ik houd gewoon niet van gezeur aan de deur en ik steun uit mezelf al goede doelen genoeg.

 4. Wat lief dat je je toch hebt laten “strikken.” Jantje Beton is natuurlijk ook een organisatie waar Jenthe ook de bloemetjes van kan plukken (-: Elke collectant die komt, krijgt iets. We hebben een potje met kleingeld vlakbij de deur staan.
  De tekst: “Dan kan nooit geen kwaad” vind ik raar. Nooit kan je wegstrepen tegen geen, en dan blijft over: Dat kan kwaad…

  1. Veel mensen hebben dat een potje met kleingeld bij de deur…… ach het was wel leuk om een keer te doen en zo kunnen we dit jaar wat extra’s in het Huttendorp doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s