Computerles…….

computerSinds een aantal weken geef ik computerles aan een vriendin van me, ze is al 74 en sinds kort heeft ze een laptop aangeschaft zonder ooit achter een toetsenbord gezeten te hebben.
Regelmatig kwam ze bij mij als ze wat op moest zoeken op internet en dat deed ik met liefde even voor haar maar je kan het tij niet keren voor steeds meer dingen heb je gewoon een computer nodig dus.
Nu weet ik dat ik zeker de wijsheid niet in pacht heb maar iemand die nog nooit iets op de computer gedaan heeft en dan ook al wat ouder is  daarvoor is het toch wel moeilijk.
Begonnen heel simpel met wat dingen opzoeken op internet en inmiddels gaat dat haar goed af. Ze heeft al rondgekeken op haar camping waar ze altijd naar toe ging. Vorige week kreeg ze bezoekers uit Drenthe en ging ze kijken wat er leuk was in Schoonhoven om naar toe te gaan. Ze kreeg er ook echt lol in dat ze dat nu wel kan.
Vorige week heb ik voor haar Facebook gemaakt en ook daar was ze deze week een beetje mee aan de slag gegaan.  Had haar geleerd snelkoppeling te maken, nu had ze er drie en was ze bang dat ze alles verziekt had.. haha dat viel wel mee dus.
Ik schrijf de dingen hoe ze deze moet doen echt letterlijk op stap voor stap, heb dat ooit bij mijn zus ook zo gedaan en die had daar veel baat bij om dingen nog eens terug te kunnen lezen.
Pas als je iemand zo probeert een beetje wegwijs te maken realiseer ik mezelf hoe vanzelfsprekend je dingen doet en dat het voor een “leek” Helpwel abracadabra lijkt.
Nou ja ik doe gewoon kleine stapjes. Vandaag heeft ze zelf een berichtje op de FB pagina van een jarig nichtje gezet en daar was ze dan ook wel weer trots op dat het haar lukte.
Het zal nog een kwestie van gewoon veel proberen en oefenen worden maar ook wel leuk natuurlijk en ook best gezellig om zo wat te keutelen samen.

23 gedachten over “Computerles…….

 1. Best lastig om het iemand te leren,de schipper kon het eerst ook niet maar nu doet hij echt al veel. Klein dingetje account of wachtwoorden blijft een crime.

 2. Lijkt me leuk om te doen.
  Mijn moeder heeft met een tablet leren omgaan toen ze 90 was en mijn vader was overleden. Hij deed altijd alle administratie en apparaten. Ze wilde per sé dingen zelf kunnen en mijn dochter heeft haar er mee geholpen, vaak telefonische support en ze was erg trots dat ze haar geldzaken zelf kon blijven regelen. Facebook vond ze ook heel leuk en verdreef ook vaak de verveling.

 3. Heel goed om alles stap voor stap op te schrijven (soms nog met de verklaring waarom) want meestal vergeten mensen dat mensen als jouw vriendin geen basis info hebben.
  Ik moet nóg lachen om mijn begintijd. Wat héb ik zitten zweten bij een mailtje schrijven waarbij ik maar geen letters in de mail kreeg…… dát lukte me pas toen ik doorhad dat de cursor dan in het schrijfveld moest staan en niét nog in het adresveld. Afbeeldingen in een mailtje….? Ook daar de strijd met ikoontjes die soms wél en soms niet werkte . Ook was natuurlijk een kwestie van “waar staat de cursor> Een voordeel van alles zelf uitvogelen is wel dat je het nooit meer vergeet!

 4. Geweldig. Mijn man heeft altijd met computers gewerkt en legt sommige dingen uit zoals jij dat doet. Hij kan soms echt kriebelig worden als ik het na 1 x nog niet snap dus kan je het maar beter aan een vriendin over laten. Ik was ook zo’n leek maar zou niet meer zonder willen. Een schat aan informatie.

  1. Inderdaad hoor, heb het ooit mijn zus ook geleerd en toen alleen al voor het gebruik van toetsenbord heel letterlijk alles opgeschreven dat werkte echt wel goed. Kan ze het ook nog eens terug lezen.

 5. Het is hartstikke leuk om mensen iets te leren. Fijn voor je vriendin dat je haar geholpen hebt. Ik heb jaren computerles gegeven aan een stel op het park in Brabant waar ik woonde en verder iedereen geholpen die het maar nodig had. En op Gran Canaria hadden we bij mijn vriendin Wil elke week een ‘vrouwendag’. Diverse Nederlandse vrouwen kwamen dan gezellig op de koffie en namen hun laptop mee. Er was altijd wel iets uit te leggen aan of uit te zoeken voor hen. En Wil heb ik ook helemaal wegwijs gemaakt, die wist echt niks. Ik zou een laptop voor haar kopen in Nederland zodat ze met ex-klanten (haar restaurantje was toen gesloten), vrienden en familie contact kon houden en toen vroeg ze opeens.. komt er dan ook papier uit? Kun je nagaan. Ik dacht altijd.. als ik dit aan mijn moeder uit zou moeten leggen moet ik bij het begin beginnen.. Die mensen weten niets.. en dan ging het prima.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s