Code rood/geel/oranje

Ik denk wel eens met het weer hoe wij dat vroeger allemaal gered hebben zonder al die codes en waarschuwingen tegen wat voor weer dan ook.
Vriest het een aantal graden dan wordt er in de media volop aandacht aan besteed alsof we een serieuze ijstijd tegemoet gaan.
De codes geel/rood/oranje vliegen je om de oren als er wat sneeuw of gladdigheid verwacht wordt.
Ik weet wel hoor, toen ik jong was waren er gewoon weinig auto’s op de weg dat scheelt wel natuurlijk maar ik heb me ook heel wat keren door sneeuw/gladdigheid/mist en regen geploeterd naar school op mijn fiets zonder dat we daarvoor codes kregen.
En wat gebeurt er nu, het is mooi weer geworden, heb vandaag genoten van het prachtige weer maar ik kan geen tv uitzending aanzetten of je wordt gewaarschuwd dat als je 20 minuten in de zon zit je al verbrand en je wel heel gauw moet gaan smeren om verdere rampen te voorkomen.
Vroeger toen ik klein was werd er nooit gesmeerd, althans ik kan me dat tot mijn tienerjaren dat nooit gedaan heb en ik ging het pas doen om sneller bruin te worden in de zon.
Mijn vader die het grootste gedeelte van zijn leven buiten doorbracht werkend bij de boer smeerde zich nooit in met enig zonnebrandmiddel en ik heb nooit gehoord of gezien dat hij verbrand was. Misschien was de ozonlaag toen dikker waren er minder schadelijke stralingen, ik weet het niet maar krijg wel het idee dat sommige mensen het ook schromelijk overdrijven.
Het lijkt nu wel of mensen zelf niet meer na kunnen denken, als je voelt dat je huid te warm wordt ga je toch de zon uit, althans ik wel. En ga ook niet in de volle zon in de zomer uren liggen bakken.  Dan zoek ik wel een plekkie waar het wat minder zon is.
Kijk iedereen mag smeren hoor en ik doe het ook wel eens maar om nu al bij de eerste zonnestraal al meteen de fles zonnebrandolie te pakken ??  Heb het natuurlijk niet over kleine kinderen die huidjes moeten echt wel goed beschermd worden of gewoon uit de zon houden, misschien nog beter.
Heb vanmiddag mijn kussens van mijn tuinset van de zolder gehad en ben heerlijk op mijn stretcher een uurtje in het zonnetje gaan liggen en geloof me het was genieten. Dommelde zelfs even weg, die eerste keer in het zonnetje buiten slapen……….. hoop dat er nog vele keren zullen volgen met of zonder zonnebrandsmeersels.

15 gedachten over “Code rood/geel/oranje

 1. We zitten in dezelfde leeftijdscategorie en dus ook opgegroeid zonder kodes. We keken gewoon naar buiten en soms werden we dan verrast door mooi of slecht weer.
  Maar mijn vader heeft wel erg veel huidkankergezwelletjes op zijn hoofd gehad. We hadden een boot en hij stond altijd blootshoofds te sturen achterop zonder smeren. Dat zal waarschijnlijk de oorzaak geweest zijn.

  1. Ik hou daar ook helemaal niet van hoor, maar zo op de fiets krijg je ook zon genoeg natuurlijk en dan went je huid er ook wel langzamerhand aan. Smeer wel eens een beetje hoor als het erg warm is.

 2. Je “steelt” mijn gedachten, ik herinner me nog dat we vroeger met de blauwe doos van nivea smeerden, qua bescherming niks natuurlijk 🙃.
  En in de paasvakantie buiten studeren om de bruinste benen te hebben…zonder zonnecrème!

 3. Kan me ook niet herinneren dat wij als kinderen vroeger werden ingesmeerd. En ik ben ook heel wat keertjes verbrand op het strand. Helaas heb ik daar wel huidkanker door opgelopen. Gelukkig oppervlakkig, regelmatig moet ik nu plekjes laten behandelen, maar nu ben ik toch echt wel voorzichtig. Na mijn 40e wel altijd gesmeerd trouwens, de zon op de Canarische eilanden is natuurlijk veel sterker, dus dat moest wel. Tegenwoordig heb ik geen behoefte aan volle zon, zeker niet in de zomer. Ik zit nu graag met mijn rug in de zon, heerlijk. Kijk maar wel uit hoor!

 4. Is me uit het hart gegrepen, vette onzin en het is zelfs niet onmogelijk dat juist de troep waarmee men zich insmeert kankerverwekkend is. Zeker als je vroeg in het jaar je zon momentjes pakt kweekt je huis zelf wel bescherming tegen de zon. Langzaam opvoeren en als het erg warm is op het middaguur niet te lang in de zon liggen.Gewoon gezond verstand gebruiken. Ik las laatst ook een stukje dat de ozonlaag zich al vrijwel kon herstellen, maar het komt de milieu fanaten niet zo goed uit daar aandacht aan te besteden

  1. Nou ik smeer ook wel eens hoor maar het ging me voornamelijk om die betutteling altijd alsof ze het plezier van het mooie weer weer af willen nemen. Zoals ze ook waarschuwden voor onderkoeling als je in zee zou gaan. Dat voel je toch, we zijn toch niet gek ??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s