Hooibouwen…..

Soms kan opeens de geur van iets oude herinneringen terugbrengen en dat had ik gisterenmiddag toen ik door de polder fietste. Ik rook de geur van het gemaaide gras/hooi echt zo’n zomers geurtje en ik was meteen terug in de tijd dat mijn vader nog bij de boer werkte en natuurlijk in de zomer ging hooibouwen.
Wij als kinderen mochten meedoen. Er waren toen nog geen grote machines die alles in grote rollen plastic verpakten.
Nee er was een tractor met aanhanger en het hooi werd opgestoken.  Met lange rieken werd het hooi op de wagen gedaan. Op de wagen stond iemand die het hooi aanpakte en zorgde dat het zo lag dat het onderweg er niet af zou waaien.
Dan naar de boerderij brengen in het in de hooischuur of hooiberg weer vanaf de wagen opnieuw met hooivorken verplaatsen.
Best intensief werk natuurlijk dus wat extra handen van ons waren altijd van harte welkom en ik vond het geweldig om te doen. Al was het voor mij altijd wel niezen en proesten in het hooi want ook toen had ik al last van een soort hooikoorts, ze komen niet voor niets aan die naam natuurlijk. Gelukkig niet al te heftig, bleef en blijf bij mij wel bij tranende ogen en niezen.
Lekker liggen in het hooi. Soms mee mogen rijden en af en toe zelfs de tractor een stukje mogen verplaatsen toen ik wat ouder was.
Op het plaatsje naast de bestuurder meerijden, ik weet het nog precies.
Of met zijn allen in de hooischuur spelen. Vanaf de balken in het hooi springen.
En van de pakken stro hutten bouwen.
Waar is de romantiek van het oude hooibouwen gebleven eigenlijk.
Nou ja mijn vader werkte zich echt wel uit de naad hoor, daarbij ging hij vaak ook nog bij andere boeren ’s avonds helpen om wat extra’s te verdienen.
Met terugwerkende kracht en veel respect denk ik wel eens wat werkte die man toch hard voor zijn gezin want er was ook nog een grote moestuin.
Waar wij en mijn moeder ook wel het nodige moesten doen natuurlijk.
De tijden zijn veranderd, zelden zie ik kinderen nog helpen met hooibouwen. Boeren hebben meestal zelf geen machines meer maar besteden het uit aan bedrijven die heel efficiënt alles oogsten.
En economisch gezien hebben ze natuurlijk helemaal gelijk. Maar toch……. als ik het dan ruik dat vers gemaaide gras of het hooi in de polder komen die mooie herinneringen toch weer boven.
Foto’s van een museum bij ons in de buurt met oude boeren zaken waar een keer per jaar nog op de oude manier gras gemaaid en hooi geoogst wordt.

7 gedachten over “Hooibouwen…..

  1. Inderdaad Anneke, een bepaalde geur, kan herinneringen bij je oproepen. Dat heb ik wanneer de boeren weer gaan gieren, dat doet mij altijd denken aan de tijd dat ik in Friesland woonde, ik heb dan ook geen hekel aan de geur van mest.

  2. Oh… wat komen kinderen van nu toch veel te kort, wat is er mooier dan de dingen die jij hier beschrijft als kind te kunnen meemaken. Voor mij als stadskind was dat ook al iets anders maar zodra ik achterop de fiets bij mijn vader de stad uitreed zag je die dingen onderweg ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s