Gewoon ff op zijn plaats schudden……..

De meeste onder jullie kennen het vast nog wel, trouwens volgens mij bestaan ze nog steeds van die plastic dingen die je om kan keren en dan gaat het sneeuwen. In toeristencentra zie je ze nog regelmatig staan.
Dat was het voorbeeld dat mijn fysiotherapeut mij vertelde over mijn duizeligheid en hoe dat in mijn oor werkt en vooral ook wat hij er aan kon doen om het weg te krijgen in een of twee sessies van hooguit een minuut of 10. Hij had zich gespecialiseerd hierin en wist ook te vertellen dat het voornamelijk voorkomt bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar.
Hij zou een test gaan doen. Het klonk als abracadabra ik goochel het gewoon even weg bij je.
Maar goed na mijn verhaal verteld te hebben zei hij dus inderdaad dat wat de huisarts ook gezegd had het BPPD is.
Ik zei hem dat ik het idee had dat er iets van vocht verplaatst en als ik dan terugdraai dat het weer in evenwicht is.  Dat was het dus niet helemaal maar ik zat in de goede richting te denken zei hij. 
Voor wie het interesseert ik ben normaal niet zo’n googelaar op ziektes.
https://www.duizeligheidscentrum.nl/Duizeligheidscentrum/Aandoening/Aandoening-BPPD-kortdurende-bewegingsafhankelijke-duizeligheid.html
Oké de test die hij met me ging doen was de Dix- Hallpike test waarbij geprobeerd wordt de kristallen die losgelaten hebben weer in de goede richting terug te krijgen. Ik moest mijn ogen open houden zodat hij de reactie kon zien. En geloof me er kwam een flinke duizeling.
Daarna maakte hij de Eplay manoeuvre waarbij opnieuw de duizeling kwam.
https://www.thuisarts.nl/positieduizeligheid/ik-wil-epley-beweging-doen#wanneer-kan-ik-de-epley-beweging-doen
Het advies was vandaag niet veel bukwerk te doen (toch veel te warm voor)  en beter ook vandaag niet fietsen omdat de duizeligheid wel even terug zou kunnen komen ( dat vond ik dan wel jammer maar heb het er graag voor over, morgen mag ik weer) en vannacht slapen met een verhoogde kant bij mijn hoofd (ook geen probleem).
Dinsdag nog een keer een sessie maar soms is het ook na een sessie al helemaal over en dan kan ik de afspraak afzeggen.
Na hetgeen ik vertelde dacht hij dat het kwam doordat ik na mijn operaties veel gelegen had en dat kan een oorzaak zijn.
Het was voor mij een heel verhelderend verhaal zoals hij het allemaal uitlegde aan de hand van foto’s e.d.  Vond het echt toppie. Wat ik dan wel niet snap is dat mijn huisarts niet gewoon het advies geeft ga eens naar de fysio. Dan had ik er misschien al twee weken eerder vanaf geweest.
Nou ja even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt natuurlijk, nog niet te hard juichen maar vanmiddag zat ik wat foto’s te maken in de tuin met mijn hoofd best ver naar achteren en ik voelde niets meer.
En de foto’s waren van de stelende merels in mijn kersenboom, zo’n prachtig gezicht de hele familie werd er bijgehaald.  Laat ze maar smikkelen het zijn toch geen echte zoete kersen alleen die pitten he, die zouden ze dus wel op kunnen ruimen voor me. 😉 😉  

14 gedachten over “Gewoon ff op zijn plaats schudden……..

  1. Dank je wel, het was ook een prachtig gezicht die merels….. Ja die fysio ben hem heel dankbaar kan het haast niet geloven dat zo’n korte behandeling zo effectief kan zijn.

 1. Nou, fijn hoor, dat jou fysio zo’n snelle oplossing heeft, inderdaad jammer dat je huisarts daar niet op gewezen heeft, maar vaak weten die ook niet wat fysio’s kunnen.

  1. Zal het als ik er weer eens kom toch wel vertellen. Neem ook aan dat hun wel eens overleg hebben met de fysio’s in ons dorp. Inderdaad jammer maar goed ben blij dat ik er weer van af ben nu.

  1. Dat zal misschien wel dezelfde oefening zijn. Ik vind het bijzonder hoor dat binnen 10 minuten mijn duizelingen over zijn. Zo blij dat ik toch maar naar die fysio ben gegaan hoewel mijn dokter niet dacht dat het zou helpen.

 2. Nou ja hoofdzaak is dat het verholpen kan worden, zou fijn zijn als het al weg is natuurlijk.
  Dat worden heel veel nieuwe kersenbomen in de tuin, wel mooi voor de bloesem maar ja, misschien toch maar de pitten opruimen;-)

  1. De bloesems zijn inderdaad prachtig in het voorjaar. Hij wordt wel een beetje erg groot dus moet nodig flink gesnoeid worden. Heb nog nooit jonkies gezien er van en de meeste pitten liggen op de straat daar gaan ze de kersen namelijk op zitten peuzelen.

 3. Van fysio kreeg ik de oefeningen, ze hadden daar geen ervaring met andere behandelingen maar er wel van gehoord.
  Fijn dat jij wel bij een bent die het kan.

 4. Fijn dat je zoveel baat hebt bij die behandeling. Mijn huisarts heeft destijds (zeker 10 jaar geleden) niet eens gezegd aan welke kant het zat. Dus ik doe maar wat als ik het heb. Trouwens wel een hele tijd geleden nu.

  1. Mijn huisarts zei dus op te letten wanneer ik er last van kreeg en dat was dus als ik rechtsom draaide en achterover met mijn hoofd. Links had ik geen last. Dat was voor de fysio een goede aanwijzing welke draai hij mij moest geven. Klinkt heel simpel en ik kan het nog nauwelijks geloven dat het zo snel over was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s