Uithaal…..

Ik zocht naar de betekenis van “uithaal” en dat bracht vdownload (1)erschillende invalshoeken zoals uithalen door een klap te geven of een breiwerk uithalen als het niet goed was gegaan. Of wat heb je nou weer uitgehaald en de boot is uit het water gehaald. Maar ik bedoelde met zoeken informatie over “de uithaal” of te wel de najaarsschoonmaak. En daar kon ik heel weinig over vinden.
Ik weet nog van vroeger thuis dat mijn moeder voordat het winter werd begon met de uithaal. Dat was niet zo heftig als de voorjaarsschoonmaak maar toch kreeg alles in het huis wel een goede beurt en moesten wij er ook aan geloven. Kleden kloppen, dekens uitkloppen buiten en dat soort werkjes mochten wij doen.
Met uitkloppen van dekens altijd leuk om proberen zo hard te trekken dat ze bij mijn zus uit haar handen getrokken werden. breienWant mijn broers hoefde dat nooit te doen, wat dat betreft was mijn moeder nog van het oude stempel. Meiden helpen in het huishouden en de jongens klussen en buitenwerk.
Afijn ik dwaal af.
Maar ik snap het principe eigenlijk best wel, in de zomer was het druk met het oogsten en inmaken van groentes en fruit, werken in de tuin en dan bleef er minder tijd over om wat grondiger in huis te werken.
downloadDat zie ik bij mezelf ook wel, van de zomer ging alles wel een beetje met een franse slag en zeker op de bovenverdieping in de kamers waar ik eigenlijk niet of nauwelijks kom zoals de twee andere slaapkamers.
Vanmorgen was het een mooie dag, lekker weer, alles kon je open zetten tegenover elkaar om te beginnen aan de uithaal.
Whahaha zo grappig maar het is echt ook wel nodig hoor zag ik. Mijn eigen slaapkamer en badkamer had ik wel bijgehouden maar die twee kamertjes hadden wel wat spinnenwebjes en stof hier en daar gekregen.
Bovendien wilde ik ook wat dingen veranderen in de kamers. Ik had nog een rekje zo’n vintage rekje gekregen ooit van mijn vriendin en dat moest nog steeds opgehangen worden alleen wist ik niet waar.
Opeens dacht ik, het is wel leuk om van mijn ene slaapkamer een soort vintage kamertje te maken.depositphotos_52810863-stockillustratie-zingen-emoticon Had destijds ook bij het rekje een leuke kast gekregen, heb nog zo’n driehoekstoeltje met rieten zitting en mijn oude naaidoos kan mooi gaan dienen als nachtkastjes naast het bed. Dus lekker aan het rommelen geweest vandaag, heb het nog niet helemaal afgekregen want ik wilde meteen alles goed schoonmaken maar dat komt wel. Nog zo’n lekker dagje keutelen in huis, muziekje er bij…en op de muziek lekker meezingen en flink uithalen tijdens de uithaal……….

14 gedachten over “Uithaal…..

  1. Wat een leuke benaming en klinkt heel logisch. Vroeger woonde ik op een boerderij en als de uithaal was woonden we tijdelijk in de koeienstal die dan natuurlijk ook al helemaal schoon was. Inderdaad dekens kloppen en matrassen met de mattenklopper. Er kwam nieuw zeil langs de randen of een nieuw behangetje. Leuke tijd was dat en zo lekker alles weer schoon en fris.

  2. Déze uithaal kende ik niet. Denk dat die term misschien een beetje streekgebonden is. Maar er zijn toch nog aardig wat “uithaal”opties zie ik, leuk, als je dat vroeger met pen en inkt had geschreven had je er misschien wel hier en daar ook een “uithaal” in gemaakt met je kroontjespen.

    1. Ik heb nog wel met een kroontjespen geschreven hoor op school met een inktpotje en uithalen genoeg gemaakt want ik was/ben een slordige schrijver. Altijd inkt aan mijn vingers….. Denk dat het woord uithalen gewoon kwam van alles uit huis halen in het najaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s