Wat is er nou eigenlijk veranderd..

Zwammen (Klein)Van de week bedacht ik me opeens wat is er nou eigenlijk veranderd in al die jaren wat betreft het winkelen en boodschappen doen.
Ik zal het uitleggen. Toen ik klein was kwam de kruidenier ( en nog wat andere zoals slager en groenteboer) iedere week langs om het boekje op te halen waarin mijn moeder de boodschappen had opgeschreven. En later werden ze weer bezorgd.
De kleine kruideniers verdwenen met de komst van de supermarkten. Meer mensen kregen een auto dus geen probleem om zelf boodschappen te gaan doen daar en wat zie ik dan nu??
Kijk de methode is anders maar momenteel zie je veel vooral jonge werkende mensen hun boodschappen bestellen via een app bij de Appie of andere winkel en die worden dan netjes thuisbezorgd.Zalmzwam 2 (Klein)
Wat is er dan veranderd denk ik wel eens.
Bij ons thuis kwam er ook twee verkopers langs volgens mij twee keer per jaar met koffers vol met kleding. Bram de Jood werd de ene genoemd en de andere heten van ’t Hart ik weet het nog precies.
Als er geld was mochten we wat uitzoeken een rokje, truitje of jurkje. We konden het passen en daarna werd het afgerekend.
En nu mensen bestellen bij de webshops kleding, laten het thuiskomen, passen het en als het goed is houden ze het en betalen ze.
Toen wij zelf een winkel begonnen ik heb het over 1973 denk ik ongeveer, we waren nog niet zo lang getrouwd, was het nog heel normaal dat mensen “achterom” kwamen om nog een boodschap te doen bij de winkeliers of na sluitingstijd nog even aanbelden voor iets. En heel vaak werd er nog opgeschreven.
Mijn schoonvader had ook een winkel gehad en ik had dat allemaal wel aangezien dus zelf gingen we het helemaal anders doen.
Paddenstoel (Klein)De winkels waren in ons dorp nog op dinsdagmiddag gesloten en wij waren de eerste die daar van af weken. Wij wilden ook gewoon een weekend hebben dus gingen op maandag dicht. En ook de lange openingstijden vonden wij niets dus op zaterdag ging onze winkel om 16.00 uur dicht.
Niet voor niets hadden de winkeliers jaren gestreden voor kortere winkeltijden.
Ons voorbeeld kreeg ook wel navolging en na een aantal jaren waren er meer die op maandag dichtgingen of de maandagochtend alleen en de dinsdagmiddagsluiting verdween langzamerhand bij iedereen wel.
Waarom ik opeens op dit idee voor een blogje kwam?  Bij ons in de Krimpenerwaard zijn ze nu druk in de weer om ook op zondag open te zijn. In ieder geval de supermarkt. En zowel in Krimpen aan den IJssel als in de Krimpenerwaard is er wel een meerderheid inmiddels om dat door te voeren.
Veel winkeliers voelen er niets voor. Wel of niet christelijk dat maakt eigenlijk niet zo uit maar vaak zijn het eenmanszaken die gewoon ook hun vrije zondag willen met hun gezin.
Waar wij in die tijd voor gevochten hebben (wij eigenlijk al niet meer maar wel winkeliers voor ons) wordt zo ook weer teniet gedaan.
De 24 uurs cultuur komt dus ook hier in de dorpen om de hoek kijken. En daar is niet iedereen blij mee. Zwammen 2 (Klein)
Persoonlijk voor mij hoeft het ook niet hoor de supermarkten zijn al tot 8 uur iedere dag open dus volgens mij kan dan iedereen wel zijn boodschappen doen.  En voor het andere shoppen kunnen ze altijd naar de stad gaan, dat doen ze anders ook wel.
Ik weet nog dat Chantal die destijds met Peter midden in het centrum van Rotterdam woonde eens tegen mij zei toen ze hier wel eens sliepen na een feestje. Als ik hier ben is het zo rustig dan heb ik niet het idee dat ik meteen weer van alles moet. Als ik thuis ben en de stad begint te leven dan voelt dat heel anders aan.
En ik denk dat ze daarmee de spijker op zijn kop slaat.
Ik weet het bij ons kan je een kanon afschieten op zondag maar ik vind het wel lekker hoor. Zondags rustig aan doen beetje relaxen stukje fietsen zoals vandaag. Dan mis ik zelfs mijn bakje koffie bij de Hema niet………….
Zalmzwam (Klein)Vanmiddag weer even kijken of er al zalmzwammen waren. Het zijn best zeldzame paddenstoelen die ik een paar jaar geleden ontdekte ergens op een boomstam.
’t Zijn echt mooie paddenstoelen en ik was de afgelopen weken al een paar keer wezen kijken bij “mijn” boom maar niets te zien. En vanmiddag verrek opeens stonden er een paar en dat gaf me echt een prettig gevoel. Zo van ja nu begint de herfst echt als die tevoorschijn komen en met dit weer is ook dat weer genieten.

19 gedachten over “Wat is er nou eigenlijk veranderd..

 1. Ik woon in een gereformeerde gemeente en alhoewel ik niet gelovig ben stem ik op een vd partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen om de zondagrust mede te ondersteunen.
  Tot 24 jaar woonde ik in Amsterdam en was ik avondwinkels gewend en joodse winkels waren op zaterdag dicht en zondag open. Toen verhuisde ik naar Den Haag en daar waren geen avondwinkels, even wennen

  1. Hier in de Krimpenerwaard en Krimpen waren ook jaren de christelijke partijen die het grootste waren. De nieuwe partijen hebben juist om stemmen te krijgen winkelopening in hun programma gezet. Dus daar moeten ze zich nu wel aan gaan houden…… Voor mij persoonlijk hoeft zondag niet hoor.

 2. Ja vroeger kwam de bakker altijd fluitend met z’n mand voorop de fiets. De postbode voor een praatje, de groenteboer en de slager waren in dezelfde straat dus daar haalden we gewoon op. Ook die man met vanalles aan de deur aan kledij, dekens, lakens kwam ook af en toe. Ik herinner me nog een trui die ik mocht van mijn moeder, rood/zwart geblokt, was was je dan blij!
  Nee de winkel mag van mij het hele weekend wel dicht. Wij wonen op het platteland dus gaan we maar 1x per week naar de winkel. Vind het meer dan genoeg.
  Prachtig die paddestoelen, de roze ken ik helemaal niet.

 3. Ik herinner me al die ‘oude’ middenstanders ook nog: de petroleumman, de bakker met bakkersfiets met grote mand voorop, de melkboer met de ‘ijzeren hond’, de schillenboer, de groenteboer, de kolenboer die een mud kolen de trappen op zeulde etc. En ook de handelsman met zwaar gehandicapte armen en nagenoeg geen vingers die 2 koffers met allerlei handel meezeulde en aan huis kwam. Tsjee, ik word oud 😉

  Voor de kleine middenstand is het ontegenzeggelijk een probleem om altijd open te moeten zijn, maar zelf maak ik wel gebruik van de zondagsopeningen. Ik houd er van om de stad in te gaan op die dag en ga dan ook best vaak naar de grootgrutter om m’n boodschappen te doen. Als de winkels niet open zouden zijn, zou het voor mij overigens geen problemen zijn, hoor, maar het is in mijn ogen niet meer van deze tijd.
  Ik vind dat winkeliers het zelf zouden moeten beslissen, het moet niet verboden worden door reformatorische groeperingen, zoals die ook de zwembaden en overige sportgelegenheden niet open willen op zondag. Bob Dylan zong het al: ‘the times they are a changing’.

  https://ruraltownliving.blogspot.com

  1. Dat laatste ben ik wel met je eens hoor. Ga zelf ook wel op zondag winkelen eens een keer. Maar soms worden winkels ook gedwongen om open te zijn als het hele winkelcentrum dat is en dat vind ik dan wel een kwalijke zaak. Vrijheid moet er zijn om open of dicht te gaan.

 4. Vanaf een jaar of 7 herinner ik me dat alle boodschappen aan huis werden bezorgd. Allemaal aparte leveranciers. Het brood met paard en wagen, de melk eveneens, en de groenteman.de slager had al een auto, evenals de bezorger van huishoudelijke artikelen, levensmiddelen en zelfs rookwaar. Een keer in de zoveel tijd iemand met borstels, mattenkloppers e.d. van het Blindeninstituut. De dagelijkse krant, maar ook de tijdschriften werden nog buiten de PTT om aan huis bezorgd. Ook werd er van alles opgehaald: schillen en oud brood, oud ijzer, lorren en oud papier. We hadden geen telefoon, je gaf bij de levering gewoon door wat je de week erna nodig had. We waren een gezin van 8 personen zonder auto. In onze straat waren 2 café’s waar behalve tonnen bier ook regelmatig grote ijsblokken werden afgeladen. Die werden op een schouder gehesen en naar de kelders gebracht. Langzaam maar zeker is dat allemaal al lang geleden veranderd. Zou nu niet meer kunnen. Zelf ga ik nooit op zondag boodschappen doen. Ik vind dat iedereen daar vrij in moet zijn, dus ook de winkeleigenaren en het personeel. De zondagsrust is toch al verdwenen. Er zijn overal grote en kleine evenementen. Vaak met een hoop herrie en de nodige parkeerproblemen. Er is inderdaad een hoop veranderd. Gelukkig is er in het bos nog vaak rust te vinden en valt er veel te genieten, zoals nu van mooie paddestoelen.

 5. Ik ben ook niet zo voor die zondagsopenstelling, het maakt de kleine winkelier kapot en die heeft het al moeilijk genoeg. Het is ook helemaal niet nodig . Vroeger, in de tijd dat we nog geen koelkasten hadden sloten de winkels zelfs nog op zaterdagmiddag. . De openingstijden zijn nu zó ruim dat echt iedereen tijd genoeg heeft om zijn inkopen te doen.

 6. Nou, dat alle dagen de winkels open zijn hoeft van mij ook niet hoor.
  En dat online bestellen? De laatste maanden heb ik gemerkt hoe makkelijk het is, maar, als ik kan ga ik toch veel liever zelf de winkel in, wil graag zien waar ik voor ga betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s