Fiets hem er in……..

Fiets 1 (Klein)Het is weer de tijd dat de slootkanten worden “opgehaald” weet niet of ze dat nu nog zo noemen maar zo werd het wel genoemd toen mijn vader nog bij de boer werkte.
In de stille tijd na de hooibouw, dus deze tijd een beetje werden dat soort werkzaamheden verricht.
Met een lange stok met een soort groot mes er aan werd eerst het riet en de andere waterplanten losgesneden en daarna met een grote hark op de kant getrokken.
En ook werd er gebaggerd want zo rond begin november werd er geschouwd door de waterschappen om te kijken of de boeren nog hun watergangen goed doorgaanbaar hielden en op een bepaalde diepte.
Dat gebeurt trouwens nog steeds dat schouwen door de waterschappen.
Ook de slootkanten “ophalen” wordt nu nog steeds gedaan al zijn het wel machines die deze klus klaren en ik zie het als ik door de polder fiets overal gebeuren.
Daarbij zie ik ook de dingen die uit de sloot gevist worden zoals onder andere fietsen.
Fiets 3 (Klein)Dan denk ik altijd hoe komen die fietsen nou daar in de sloot terecht want vaak is het op plaatsen waar je niet gauw een fiets “even” laat verdwijnen. Soms moet je er dan wel een heel eind voor lopen.
Afgelopen week kwam ik er drie langs de slootkanten tegen en er stond er zelfs een op de fietsenparkeerplaats bij het winkelcentrum die zo te zien ook uit de sloot kwam.
Tja hoe raak je anders van een oude fiets af zullen mensen wel denken dus dumpen we hem maar in de sloot.
Naast fietsen is mijn grote ergernis al jaren ook de andere dingen die opgevist worden zoals blikjes en plastic flessen en nog meer dan die rotzooi die mensen zonodig moeten dumpen onderweg.
Als ze net uit de sloot gevist worden liggen ze daar op de kant en na een paar weken als alles opgedroogd is en de eerste novemberstorm komt waait alles weer net zo hard de sloot in.
IMG_3360 (Klein)Heb al verschillende keren bij scholen aangekaart om daar eens een mooi milieuproject van te maken (milieuprojecten waarvoor ik al diverse keren op de middelbare scholen ben geweest om over te schrijven, prima dat er aandacht aan besteedt wordt maar even wat praktijk lijkt me niet verkeerd voor die gasten die die rotzooi er ook zelf ingegooid hebben.) maar dan werd ik wel aangehoord maar nog nooit zag ik het ergens in praktijk gebracht worden.  Gemiste kans denk ik dan.
Maar natuurlijk dwaal ik weer af.  Die fietsen worden dan wel opgehaald door degene die verantwoordelijk zijn dus na een paar weken zijn ze wel veel verdwenen. En heel eerlijk gezegd zou ik er natuurlijk zelf ook wel wat aan kunnen doen in de praktijk.

36524842_1811055678962047_6979226705294524416_nOmdat ik ook wel iemand ben die er vaak over schrijft of nadenkt maar in de praktijk brengen zou ik wel eens wat actiever in mogen zijn. De suggestie van Rob om iedere dag een stuk afval op te rapen heb ik twee dagen volgehouden. Toen het nog droog was, daarna vond ik het vies die natte dingen beet te pakken maar zou best iets in mijn fietstas kunnen stoppen een handschoen of plastic zakje (heb je er weer een) om het in te doen en dan thuis in de afvalbak.
Een van de boeren langs de weg heeft een bordje geplaatst, ook een mooi initiatief maar denk dat het weinig zal helpen. Ik had het op FB gezien en ook een artikel er over in de krant gelezen maar ik moest goed kijken om dat bordje te vinden en als je daar langsfietst staat er zoveel informatie op dat je dat niet kan lezen dus lijkt ook dit me weinig effectief al waardeer ik het wel dat deze jonge boer er zo mee bezig is. In de praktijk ziet hij ook dat het zijn vee schade toebrengt. Het blijft gewoon moeilijk en ik denk wel eens wanneer is het nou misgegaan dat iedereen zomaar van alles op straat gooit alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Verbeter de wereld maar begin bij mezelf……toch die 1x per dag maar weer gaan doen…..

21 gedachten over “Fiets hem er in……..

 1. Als ik de achtertuin uitfiets zit ik meteen op het fietspad langs de Provinciale weg waar 2x per dag veel scholieren fietsen! Een stuk van 2 km hou ik vrij consequent zwerfvuil vrij. Ben 2 weken met vakantie geweest en het verschil was goed te zien. na 2 dagen ben ik weer bij.

  1. Afvalbakken die open zijn worden vaak door dieren overhoop gehaald op zoek naar eten. Een deksel erop is de simpele oplossing.
   Wanneer de afvalbak te vol is komt het afval ernaast. Op tijd leeg maken of een groter afvalbak is de simpele oplossing.

   Opgeruimde groet,

 2. Fietsen te water is vaak het gevolg van vandalisme. Zwerfvuil wordt hier door een ploeg ruimers, mensen die een uitkering hebben en vaak niet meer gewenst zijn in het normale traject, omdat ze een vlekje hebben, in regelmatige wijkrondes opgeruimd. Applaus daarvoor!

  1. Bij ons in het centrum is ook een groep van een zorginstelling die het heel goed doen. Maar op de buitenwegen waar veel jeugd fietst van en naar school is het echt erg wat er allemaal ligt…..

 3. Ja die fietsen begrijp ik ook niets van. Toch moet ik zeggen dat zwerfafval hier in de buurt wel meevalt, we hebben een school op de hoek maar er lig nooit rommel op straat. . Maar natuurlijk begint het gewoon thuis bij de opvoeding.

 4. Ouderen kunnen er ook wat van het zijn niet alleen de jongeren dat de bermen vervuilen. Een jaar lang iedere dag wat afval op geraapt en in de gemeentelijke afvalbak gegooid. De bakken zijn er helaas niet meer dus ben ik gestopt. Kan me er vreselijk aan ergeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s