Ratrace……

Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.
Dit lees ik over het woord ratrace en waarom zocht ik dit woord op.
Niet dat ik bezig ben met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen, hoewel soms denk ik dat wel eens hoor want echt veel “moeten” heb ik momenteel niet.
Gisteren wilde ik net op weg gaan en zag onderweg nog een paar onkruidjes die ik er snel weer even uittrok. Gewoontegetrouw tilde ik het deksel van de compostbak op om het er in te gooien.
Sinds april ongeveer heb ik heel de zomer al al mijn groenafval daar in gegooid, het is al aardig aan het inklinken en ziet er gewoon goed uit.
Maar wat zag ik gisteren tot mijn grote schrik en afgrijzen, er zat een rat in mijn compostbak. Getver ik gooide hem gelijk dicht, was me echt wezenloos geschrokken.
Zo smerig een rat er in. Hoe komt ie daar, woon helemaal niet in de buurt van sloten of zo, gooi ook geen etenswaren in die bak en toch….. ik griezelde er helemaal van.
Pakte even een emmer met water en deed opnieuw het deksel open en gooide die emmer in de tunnel die hij naar boven gegraven had.
Gooide het deksel weer dicht, ging nog 3x mijn handen wassen en ging fietsen. Het hele eind kwam het niet uit mijn gedachten.
’s Middags thuisgekomen heb ik de slang er een uur ingegooid, nou komt de uitdrukking hij is een waterrat toch ergens vandaan. Dus of dit nou indruk op hem of haar gemaakt hebt ik weet het niet.
downloadVandaag durfde ik de bak helemaal niet meer open te doen maar zal er de komende dagen tot wat aan moeten gaan doen. De compostbak leegmaken in de groencontainer, met een schep met een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lange steel en grote handschoenen aan.  Mijn goede idee om een compostbak is meteen over zeg, hij gaat gewoon weg. Dan koop ik wel een paar zakken compost volgend jaar. En deze compost hoef ik ook niet op mijn tuin, zou geen boon meer lusten.
Dus het wordt even een ratrace om de bak leeg te krijgen. Opnieuw tegels neer te leggen en dan maar hopen dat het probleem opgelost is. Als ik naar binnen of buiten ga doe ik snel de deur open en dicht en kijk of er toevallig niet een op de straat loopt.
Mijn zoon lachte zich een deuk toen ik het vertelde, zorg je goed voor je huisdier zei hij nog maar ik kan er echt niet om lachen hoor. Vind het gewoon vreselijk vies………..getver.

14 gedachten over “Ratrace……

  1. O jee, ik moest er ook even om lachen en het deed me denken aan een verhaal uit de krant, toen had iemand allemaal adders in de composthoop. Het was een beschermde soort maar de man had ze allemaal afgemaakt en ergens weggegooid. Toen kreeg hij flink ervan langs!

  2. Komt toch meer voor, muizen in ieder geval! Ik vond het altijd schattig bij mijn nicht als ik afval weggooide en ik deed heel voorzichtig de deksel open als ik dan die muisjes weg zag duiken. Maar je hebt gelijk, een rat is een ander ding…brrrr….

  3. Volgens mij kun je die compost wel gewoon gebruiken hoor maar inderdaad, een rat tegenkomen is toch andere koek. Zou ik ook niet blij van worden. Je zou er misschien een klem in kunnen zetten als je hem wilt vangen maat ja. dat is ook niet echt een leuk karweitje om hem leeg te halen.

    1. Heb het geprobeerd met een fluitje maar hij kwam er niet uit. Heb je advies opgevolgd. Heel eerlijk had ik er zelf ook al aan gedacht om eens te kijken of de gemeente dat doet en dat is zo. Dus heb nu de gemeente ingeschakeld. Vond het ook een smerig werk om te gaan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s