Alle ellende begon met een vijg……

VijgZelfs bij Adam en Eva begon het allemaal met een vijgenblad waarmee ze hun naaktheid bedekten nadat Eva zich te goed gedaan had aan die appel en ze zich gingen schamen. Hoewel een appel? Volgens mij (en andere bronnen, googel maar eens) zijn de meningen daar wel verdeeld over en hebben de vertalers er dat maar van gemaakt.
Waarom een appel ?   Als ze nou toch meteen een vijgenblad pakten om zich te bedekken ben ik er eigenlijk van overtuigd dat het gewoon een vijg is geweest.
Deze zoete en smakelijke vruchten zijn niet te weerstaan natuurlijk.
Maar goed ik heb zelf ook een vijgenboom in de tuin, gelukkig heb ik een goed gevulde kledingkast dus ik hoef die bladeren niet te gebruiken om me te kleden.
Dit jaar heb ik een enorme oogst aan vruchten en ik mis er ook nog wel eens een paar die dan gewoon vallen en bij tijd en wijle raap ik ze dan op, vaak met wat bladeren er bij die nu weer beginnen te vallen en gooi ze dan in mijn compostbak.
En kijk, daar is de ellende met de rat dus mee begonnen.
Vanmiddag kwam de Rattenvanger van Lekkerkerk (maar wel zonder fluit) naar me toe om te kijken. Ik kende de man vrij goed, hij werkte vroeger hier bij de afdeling gemeentewerken.  Hij is ook iemand die lid is van het archeologisch team (maar dit terzijde eigenlijk) en ik ben ooit naar een heel interessante avond geweest waar hij vertelde over de pijpen die in grote getale in de grond gevonden worden hier in de omgeving. Hij kwam er altijd tegen met zijn werkzaamheden en had een hele verzameling er van.
Nu is hij degene die de ongediertebestrijding voor zijn rekening heeft genomen en met veel plezier vertelde hij. (waar ik me weer niets bij voor kan stellen behalve dat het wel lekker vrij werk is natuurlijk.)
Verder dat juist de vijgen vruchten zijn waar de rat gek op is. Ook nog dat er in onze straat juist bij de bungalows met de grote tuinen hij de meeste ratten ving.  De compost kon ik volgens hem gewoon gebruiken en hij gaf me nog de tip om de compostbak aan de onderkant te voorzien van fijn gaas zodat de wormpjes en diertjes die nodig zijn voor het composteren er wel in kunnen maar de ratten of andere dieren dus niet. Een goeie tip. Hij stelt me ook gerust met het overbrengen van ziektes.
Als je er zo gauw ziek van zou worden dan zou ik die dagelijks met muizen en ratten bezig is allang ziek geweest moeten zijn, zei hij.  Ziekte van Weil komt eigenlijk alleen voor in verontreinigd water.
vijgen (2)Veel geleerd dus weer over ratten en hun gewoontes. Hij gaat vrijdagochtend vier klemmen neerzetten in kisten. Los mag niet omdat er anders andere dieren in kunnen komen. Als lokaas gebruikt ie suikerbrood vertelde hij. Vier weken lang komt ie ze iedere woensdag controleren en daarna neemt ie weer contact met me op. Nou prima geregeld. Mijn tuin is open dus ik hoef er niet voor thuis te blijven dus dit probleem is ook wel opgelost. Maar toch ga ik deze compost verwijderen ondanks alles vind ik het idee gewoon vies.
Ik weet het nu wel zeker. Alle ellende is gewoon begonnen met een vijg…….

16 gedachten over “Alle ellende begon met een vijg……

 1. Maarten het Hart schreef als bioloog een dikke pil over Ratten.
  Ondanks de angst voor ziekten enzo. Beschrijft hij deze dieren als schoon. Elk moment wordt door ratten gebruikt voor poetswerk.

  Op je vijgen ben ik wel jaloers. Hier is de oogst volledig mislukt.

  Herfstige groet,

  1. Heb heel veel van Maarten van ’t Hart gelezen maar niet dit boek maar nu je het zegt heb ik hem er wel eens in een programma over horen praten. Maar dan nog vind ik ratten smerig.

   1. Naast zijn literaire boeken is Ratten geloof ik het enige boek dat jij als bioloog heeft geschreven.

    Ook ik heb liever geen ratten in mijn omgeving.

    Dat er dan ook nog mensen zijn die het dier als waterkonijn eten vind ik ook al niets.

    Stille groet,

 2. Kijk, dát klinkt allemaal logisch, misschien moet jij de bijbel maar herschrijven;-) Die compost kun je gerust gebruiken hoor. Fijn dat je niet zelf op jacht hoeft , dát lijkt me pas eng.

 3. Hier hebben de steenmarters gewoon langs de rand van het deksel een gat geknaagd. Op dit moment zijn ze er ook weer, er lagen nog een paar goudreinetten buiten en daar hadden ze aan geknaagd maar ze lusten ze kennelijk niet, er lagen overal stukjes. Gelukkig staat onze auto in de garage!

 4. Het was een appel.
  Omdat mannen niet voor niets een adamsappel hebben en geen adamsvijg.
  Een vijgenblad kan nooit zo groot zijn om ook maar iets van een Hulk te bedekken.

 5. Nou, zo heb ik ook weer het een en ander over ratten geleerd 🙂 Bij mijn flat zie je ze ook regelmatig lopen, maar die komen niet op de vijgen af, maar op de troep die de mensen gewoon over hun balkon kieperen ………… ik snap nog steeds niet dat je dat doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s