Foto’s en zo……

Inmktvis zwamn 3Vandaag had ik een rustige dag, geen afspraken gemaakt, hoefde niets mocht alles wat ik wilde doen.
Geen wekker en dat betekende wel dat ik kwart over 10 pas wakker werd. Beetje aan de late kant maar naar buiten kijkend dacht ik, heb ook helemaal niets gemist.
Vanmorgen begonnen met mijn fotobestanden wat bij te werken. Ik ben altijd bang om foto’s kwijt te raken dus ik safe ze dubbel. Ze staan zowel op een externe harde schijf maar ik zet ze ook nog een keer op een aantal sticks die ik op een andere plaats bewaar.
Best nog wel een klusje maar ook wel leuk om te doen.
Had trouwens pas nog een raar geintje met foto’s.  Ik had dit jaar best veel foto’s gemaakt van paddenstoelen en ben ook lid van een FB site met mensen die allemaal foto’s maken van paddenstoelen en daar plaats ik dan regelmatig wat foto’s op.
Een paar weken geleden zat ik even te kijken op die site en zag een leuk filmpje langskomen, een soort power point presentatie van allemaal verschillende foto’s. Echt leuk om te zien en ik zag ook wel bekende paddenstoelen langs komen.
Nu hoor ik denken, hoe herken je die maar goed ik had dit jaar voor het eerst wat inktviszwammen op de foto gezet en die zijn behoorlijk specifiek.Inktvis zwam (Middel)
Dus ik plaatste er een opmerking onder, leuk ben je ook in de heemtuin wezen fotograferen.
De man die het filmpje gemaakt had antwoordde me, ik niet hoor. Het waren dus niet zijn foto’s hij had het filmpje gemaakt voor een andere fotograaf. Ik ging nog eens beter kijken naar die foto’s en dacht, verrek, er zitten gewoon foto’s van mij bij. En op die foto’s had die man dus zijn eigen naam op gezet.
Ik stuurde een berichtje naar de maker van het filmpje en die wilde me eerst niet geloven maar ik vroeg hem nog eens goed te kijken.  Ik vertelde hem dat er een foto bijstond waarbij ik als achtergrond een paar blaadjes had gezet, nu kan ik me voorstellen dat je dezelfde paddenstoelen fotografeert maar dat je dan ook dezelfde blaadjes achter een paddenstoel zet voor de achtergrond dat gaat er bij mij niet in dus. De man had blijkbaar wat beter zitten kijken en later kreeg ik antwoord en zei hij, je hebt gelijk, er zitten 8 foto’s van jou bij.
Had de beheerder van die site inmiddels ook een berichtje gestuurd en die had het filmpje verwijderd. Misschien staat het elders nog wel hoor ik weet het niet.
Van mij had ie de foto’s ook best mogen gebruiken maar dan je eigen naam op andermans foto’s zetten dat vind ik wel knap lullig natuurlijk.
Had al eerder van een bevriende fotograaf gehoord dat ik mijn naam eens op mijn foto’s moest zetten omdat hij ze wel eens tegenkwam.  Maar ik vind het altijd zo’n rotgezicht die namen er op. En tenslotte ben ik geen beroepsfotograaf maar ook voor mij zijn er wel grenzen.
Sombere honingzwam 3 (Middel)Nou ja vanmiddag nog meer fotoperikelen want toen het droog werd toch nog even op de fiets gestapt en mijn gemaakte fotoboek gehaald voor mijn werkgever die vandaag 50 is geworden en zondag een feest geeft. Het is echt prachtig geworden en ben er ook heel blij mee. En ga er vanuit dat hij dat ook wel zal zijn.
Waar ik ook blij mee was eindelijk weer eens een stukje blauwe lucht te zien en zelfs achter de wolken een zonnetje……heerlijk na al die vervelende grauwe dagen.
Daar voel ik me weer een stuk lekkerder bij.

PS. Ben wel een mooi weer fotograaf dus deze foto’s zijn uit het archief…..

 

15 gedachten over “Foto’s en zo……

 1. Je sommige mensen nemen het niet zo nauw. Goed dat er toch stiekem een kenmerk op zat.
  Toch niet erg aardig en een vraagje stellen is toch niet zo moeilijk!

  1. Dat dacht ik ook. Had pas ook iemand die vroeg of ze er een paar mocht hebben om een kalender van te maken. Heb ik geen moeite mee hoor, doe het niet beroepsmatig en hoef er ook niets voor te hebben.

 2. Ja, zulke dingen gebeuren jammer genoeg. Het is een kleine moeite om je te mailen met de vraag of een foto gebruikt mag worden, toch? Ook ik zet geen naam of watermerk op mijn foto’s omdat ik dat lelijk vind. Bovendien is het vrij simpel te verwijderen.

  1. Klopt hoor beetje photoshoppen en de naam is weg. Maar goed gebruiken zou ik nog geen moeite misschien mee gehad hebben al had ie het wel even kunnen vragen. Maar dan ook nog je eigen naam er op zetten was een brug te ver voor me.

 3. Op de meeste foto’s die ik maak zet ik een watermerk. Dat doe ik met het programma Photoshop Elements maar dat kan je met de meeste fotobewerkingsprogramma’s wel. Ik vind het niet ok dat anderen met jouw foto’s aan de haal gaan. Daarom doe ik ook nooit mee met fotowedstrijden: in het reglement staat altijd dat je afstand doet van alle rechten, dus zij kunnen die foto dan te pas en te onpas gebruiken. Maar goed, dat is iets principieels van mij.

 4. Niet netjes om foto’s van een ander onder je eigen naam te presenteren. Als je niet kunt achterhalen van wie de foto is zet er dan bij dat je die op het internet gevonden hebt.
  Je naam erop zetten is inderdaad lelijk en bovendien kun je meestal simpel weg werken.

  1. Ik vond het ook zo belachelijk toen ik het zag. En ook stom om het te doen op een site waarvan hij weet dat ik ook lid van ben.. Nou ja vooruit maar…..lig er ook niet wakker van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s