Elkaar sparen…..

101 Oktober 1981 Carolien en Carolien kwamen graag in de winkel helpen maar ook met jou spelen .jpg 1 (2)Soms sparen mensen onbewust elkaar door dingen niet uit te spreken. En opeens als het uitgesproken wordt dan is dat zo bijzonder mooi zo hartverwarmend en dat had ik dus vanmiddag toen ik met Peter aan de telefoon was.
Een paar weken geleden had ik mijn filmpjes en video’s van Angela en Peter weggebracht en in het weekend kreeg ik bericht dat ze klaar waren dus vanmiddag ben ik ze op gaan halen.
Ik stuurde Peter een appje want hij vertelde pas al dat hij er zo nieuwsgierig naar was en ook naar de filmpjes van Angela. Het is natuurlijk zijn zusje maar omdat ze al overleden was voor hij geboren werd heeft hij daar weinig van meegekregen.  Toen hij wat groter werd wilde hij wel altijd naar de foto’s kijken van die baby in het fotolijstje op de kast en nog later hebben we wel dingen verteld wat hij voor zijn leeftijd kon begrijpen. En er werd dan ook wel regelmatig over haar gesproken.
Maar voor hem was het natuurlijk ook wel wat vreemd, hij had wel een zusje ( of eigenlijk 3) maar was toch “enigst” kind voor iedereen.
Een paar weken geleden had ik de foto’s van Angela allemaal aan mijn ex gegeven en zijn vriendin Erica vertelde mij dat ze op sommige foto’s Yenthe zo op Angela vond lijken. En natuurlijk dat had ik ook al gezien, vooral die ogen en dat blonde kopje met haar,  maar ik durfde dat nooit te zeggen tegen Chantal of Peter.
Omdat ik het gewoon moeilijk vond omdat Angela het syndroom van Down had. Nou ja dat kan ik eigenlijk niet uitleggen maar daar had ik moeite mee omdat ik bang was dat zij dat niet leuk zouden vinden als ik dat zou zeggen.
Ook mijn zusje die Yenthe een tijdje niet gezien had en haar weer zag vertelde dat ze gewoon geschrokken was omdat ze ook die gelijkenis met Angela zo zag.
Mijn zusje woonde toen Angela geboren was bij ons op kamers, voor haar was het een soort zusje en zij maakte haar natuurlijk intensief mee omdat we altijd met elkaar aten en in een zelfde huis woonden.
102 nov 1981 allebei een staartje mama .jpg 1.jpg 2 (2)Afijn, vanmiddag had ik Peter aan de telefoon en hij vertelde heel benieuwd te zijn ook naar de filmpjes van Angela.
“Ik heb het nooit willen zeggen mam” zei hij, “maar er zijn momenten dat ik Yenthe zo op Angela vind lijken als ik die foto’s van haar zie”.  Een onbeschrijflijk warm gevoel ging er door me heen. Dat heb ik ook wel gehad hoor Peter zei ik, maar ik heb het ook nooit willen zeggen.
We hebben een avondje filmpjes kijken gepland. De filmpjes van Angela waren langer dan ik in gedachte had en op verschillende tijden gefilmd. Had gedacht er emotioneel van te worden of verdrietig maar nee ik was alleen maar blij, trots en zo blij dat die filmpjes er zijn en ik koester ze zo als een mooie herinnering.

17 gedachten over “Elkaar sparen…..

  1. Ja helaas is er nog steeds een foto verbod op FB en andere media. Ik hou me er aan al jeuken mijn handen best wel eens om een leuke foto te laten zien. Maar zeker op deze foto’s van mijn dochter in dezelfde leeftijd zie ik die gelijkenissen wel.

 1. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Fijn dat je er ondanks alles nu heel erg van kunt genieten. Lijkt me iets tastbaars van je dochtertje. En dat je het niet wilde of durfde zeggen begrijp ik heel goed. Alsof je dan een soort vloek over je kleindochter uitspreekt. Gelukkig ziet Peter het ook en kunnen jullie er zo samen van genieten.

  1. Ik was er zo verrast door dat hij het zegt. Voor hem is het ook iets ongrijpbaars natuurlijk en nu hij zelf een dochtertje in die leeftijd heeft snapt ie het wel beter natuurlijk.

 2. Wat mooi dat Peter het zelf ook ziet terwijl hij zijn zusje nooit echt heeft gekend. Mooi toch dat je je dochter in je kleindochter terug ziet.
  Maar zo kan het gaan. De jongste dochter van mijn zoon lijkt ook sprekend op haar tante, mijn dochter.Al vanaf dat ze heel klein was sowieso qua uiterlijk, maar ook qua smaak kleding en accessoires. Ik stuurde een aantal jaren geleden een foto van Diana toen ze 4 jaar was. Ik vroeg aan Natalia, wie is dat? Dat ben ik zei ze… en als ik het niet zeker had geweten zou ik zijn gaan twijfelen. Het karakter van Natalia is iets anders, maar ze zijn wel dol op elkaar en dat is zo leuk.

  1. Ik had het ook met de kleindochter van mijn zus. Daar was ik een keer mee op de foto gegaan in de Efteling en we hadden allebei precies dezelfde kleur ogen. Zo leuk om te zien die familie overeenkomsten.

 3. Het moet voor je zoon heel bijzonder zijn om bewegende beelden te zien van wat zijn grote zus had moeten zijn. Maar wel héél fijn dat je nu niet meer “op eieren hoeft te lopen” wat de gelijkenis betreft. Dat die er is is logisch, kinderen krijgen altijd van meerdere kanten familietrekken mee.
  Maar ik snap wel dat het downsyndroom dat een extra barricade is om de gelijkenis aan te kaarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s