Bak ze maar bruin……

Of nee toch maar niet bak ze maar niet bruin. Vandaag las ik dat er weer een onderzoek was geweest dat patat en gebakken aardappelen niet te bruin gebakken mogen worden want dan is er een kans dat je er kanker van kan krijgen… Friet grijs
Het zoveelste onderzoek……  Probeer ik heel mijn leven al lekker knapperige bruine gebakken aardappeltjes te maken, heb ik het eindelijk redelijk onder de knie (in de pan/onder het deksel) mag het weer niet.
Waar moet dat allemaal toch heen.
Het Voedingscentrum begint vandaag een campagne met de boodschap: bak goed, bak goudgeel. Het draait allemaal om de stof acrylamide die in veel producten kan zitten. De stof kan vrijkomen als zetmeelrijke producten zoals aardappelen en granen worden verhit boven de 120 graden en de goudbruine kleur krijgen. Ook sigarettenrook, brood en koffie kunnen acrylamide bevatten.Genoeg signalen Uit verschillende onderzoeken, onder meer door proeven met muizen en ratten, blijkt dat deze stof kankerverwekkend kan zijn. Hoewel onderzoeken bij mensen beperkt zijn, zijn er volgens het Voedingscentrum genoeg signalen waardoor dit advies wordt uitgegeven. Het Britse voedingscentrum deed twee jaar geleden precies hetzelfde.
Een paar maanden geleden las ik dat rijst voor kleine kinderen niet goed zou zijn, geadviseerd werd om kinderen tot een jaar of zes zo weinig mogelijk rijst te geven en ook rijstwafels zijn uit den bozen.
Dat rijst schadelijk is voor jonge kinderen, is niet bij alle ouders bekend. Volgens consumentenorganisatie Foodwatch staat op verpakkingen van rijstebloem en rijstwafels speciaal bedoeld voor kinderen zelfs soms de mededeling dat je het product ’s ochtends én ’s avonds aan je baby kan geven.
De Belgische gezondheidsraad geeft deze week een duidelijke waarschuwing af. ,,Kinderen mogen op zijn tijd best rijst eten, maar vooral niet te veel’’, concluderen onze zuiderburen. ,,Zeker onder de 6 jaar moet opgepast worden.” De Zweedse gezondheidsraad kwam eerder al met een soortgelijke boodschap. De schadelijke stof arseen in rijst kan op lange termijn kanker veroorzaken.
download (1)Hoe gaat dat dan met kinderen in landen waar van jongs af aan rijst gegeten wordt of zoals mijn nuchtere zoon die ik het artikel liet lezen zei:  Als je kijkt zie je vaak juist in landen waar rijst gegeten wordt de oudste mensen wonen. Trouwens dat je geen rijstwafels eet lijkt me geen straf, wat een smerige dingen vind ik dat. 😉
Soms weet ik niet wat ik met al die adviezen aan moet hoor en hoe ernstig is het allemaal. ??
Maak me er dan ook niet al te druk over en denk altijd maar als je gewoon normaal eet en je eten afwisselt dat het allemaal wel mee zal vallen……

24 gedachten over “Bak ze maar bruin……

  1. Dat gedoe over ons eten iedere keer. Ik snap best dat de manier van bereiden schadelijk kan zijn maar tegenwoordig kun je aan alles dood gaan wat eten betreft. Probleemmis dat we toch moeten eten anders gaan wemook dood.

  2. Ik heb eentijdje met Molukse vrouwengewerkt. Toenze in NL kwamen kregen ze pot sambal per maand en elke dag melk (het was de tijd van Joris Driepinter) ze werden erziek van. Jaren later bleek dat ze in hun darmen een bacterie missen die wij wel hebben. Op de Molukken zijn immers geen koeien, dus ook geen melk.

  3. Ik weet heel goed wat ik met al die adviezen moet doen…. , negeren! Ik sluit me aan bij jouw eindconclusie , dat kan niet verkeerd zijn. Ach, wetenschappers moeten nou eenmaal onderzoeken doen die nog niet eerder gedaan zijn en richten zich dan heel strak op dat éne onderdeel.

  4. Gewoon eten wat je moeder ook at en friet eten wij niet elke week dus maak me er geen zorgen over. Rijstwafels zit niks aan voedingsstoffen in voor kinderen niet maar ook niet voor ouderen. Doe mij maar een snee brood!

  5. Ik ben een beetje gestopt met naar die adviezen te luisteren.
    Als mijn lijf en intuitie mij vertelt dat het goed voor me is, dan vertrouw ik daar op.
    Volgens mij is dat het beste advies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s