Dorpspraat……..

download (11)Ik vind het heel leuk om op een heel klein dorp te wonen waar ik veel mensen ken en als ik in een winkel of op de markt kom altijd wel een praatje heb.
Alleen ik kom zelden of nooit in winkels op het dorp, mijn fietstochtjes gaan meestal richting een andere gemeente en daar doe ik dan gemakshalve ook mijn boodschappen.
Vanmiddag was ik even gaan fietsen, had niet verwacht dat het zo hard zou waaien, stormen kan ik wel zeggen want op de heenweg was het weer flink aanpoten om op de been of meer om op mijn wielen te blijven.  Hier en daar windstoten en zeker als er dan net weer een buitje op komst is best oppassen geblazen.
Anderzijds terugfietsend amper hoeven te trappen dat heeft ook wel weer wat.
Maar goed dat heeft weer niets te maken met dorpspraat of toch wel een beetje want bij de Hema schoof ik aan bij een echtpaar dat ook uit Lekkerkerk komt.
Hij heeft altijd een goed contact met iemand van de huurderbelangenvereniging in Lekkerkerk en vertelde dat hij gehoord had dat onze huizen gesloopt gaan worden.
Vorige week hoorde ik hetzelfde verhaal van mijn exgenoot. Nu weet ik dat er in het dorp ook vaak praatjes en roddels de rondte doen en een half woord wordt vaak een heel verhaal maar toch….. het gaf me wel te denken.ToTT
Een aantal maanden geleden, had ik over geblogd, zijn onze huizen bekeken wat er gedaan moet worden om gerenoveerd te worden. De mevrouw die het interview deed verzekerde me dat het echt niet de bedoeling is dat deze huizen afgebroken gaan worden.
Maar toch, Peter wil het voorjaar mijn straat achter en de zijkant van mijn huis (waar het nu nog een grote puinhoop is met grind, een oude kast, stapels tegels die al klaar liggen en een hek dat nog geplaatst moet worden) op te knappen en te gaan betegelen.
Ik weet nog dat die mevrouw tegen mij zei, dat zou wel fijn zijn want dan kunnen de steigers ook beter geplaatst worden als het betegeld is. Dat zeg je toch niet als je weet dat het afgebroken wordt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de inventarisatie als uitkomst heeft dat renoveren te kostbaar of niet goed mogelijk is.
Die verhalen die de rondte doen brengen mij toch weer aan het twijfelen want stel dat ze toch onze huizen af gaan breken. Dat bestraten en opknappen is een hele klus en als het dan voor niets is dat zou ik toch wel erg vinden.
Vandaar dat ik maandag toch maar even een mailtje of telefoontje er aan ga wagen. Wil het toch wel zwart op wit hebben dat de huizen niet gesloopt worden en zo ja wil ik dat ook wel graag weten.
Er worden namelijk in onze gemeente momenteel heel leuke nieuwe woningen gebouwd, ook een project waarbij de oude huizen afgebroken zijn en nieuwe teruggebouwd in dezelfde stijl. Daar zou ik best willen wonen. Niet dat ik mijn huis en zeker mijn tuin graag kwijt wil, ben net klaar met het helemaal van boven naar beneden helemaal opgeknapt te hebben, alles geverfd, nieuwe deuren, behangen etc. Maar twee keer verhuizen lijkt me helemaal geen optie.
images (2)Zo gaat het dus met dorpspraat, waar rook is is vuur denk ik altijd dan misschien dat er toch iets van waar is.
Vanmiddag deed ik nog even de Appie in onze eigen gemeente aan en eigenlijk zou ik dat eens vaker moeten doen hoewel er gaat wel veel tijd inzitten. Had onderweg naar de kassa al weer met drie mensen een praatje en dat is toch wel leuk eigenlijk.
Mijn voornemen dus om eens vaker in eigen dorp te gaan winkelen, naar de markt maar of het er echt van gaat komen, ik moet het nog zien.
Plaatjes www.

27 gedachten over “Dorpspraat……..

  1. Dat hoop in inderdaad ook niet, twee keer verhuizen lijkt me helemaal vervelend maar zoals mijn zus altijd zegt, je moet geen voorschot nemen op je verdriet dat misschien niet komt….

 1. Hoewel Rijswijk ondertussen best een redelijk grote stad is wonen wij in he oude centrum dat nog steeds “het dorp”wordt genoemd. Dus ik herken je verhaal wel. Ik hoop toch heel erg voor je dat de huizen net afgebroken zullen worden. Helaas kunnen dat soort zaken zich ook nog flink lang voortslepen dus de kans dat je een goed antwoord op je vragen gaat krijgen is waarschijnlijk nog niet zo groot.

   1. Dan heb je Rijswijk dus behoorlijk zien groeien denk ik. Wij wonen in de kleine rode pannendak huisjes in de driehoek Herenstraat/ Lindelaan/Kerklaan. Daar wonen we ondertussen 30 jaar We zijn in Den Haag geboren en getogen maar voelden ons daar na 45 jaar niet meer zo thuis Op het Ravestijnplein doe ik natuurlijk ook wel boodschappen, dat hoort nog wel een beetje bij het dorp..

 2. Die mevrouw kan het ook wel helemaal niet zeker weten als het alleen een inventarisatie was van hoe het huis erbij staat en wat er gebeuren moet om het op te knappen. Dat is gewoon voorbereidend werk. De beslissing kan best naar afbreken doorslaan. Het blijven toch oude huizen. En een nieuwe woning is ook wel heerlijk natuurlijk. Mogelijk kan het wel in je eigen straat op je eigen adres als ze echt gaan slopen en opnieuw opbouwen. Dat is hier in mijn straat ook gebeurd. Waren ook hele oude huisjes en nu is de straat zo goed als nieuw en veel mensen zijn gewoon teruggekomen. Moesten inderdaad wel ergens anders wonen tijdelijk natuurlijk, maar dat regelt de woningbouw allemaal.
  Ben erg benieuwd hoor!

  1. Voordat ik begon aan dat interview heb ik haar op de man (vrouw) af gevraagd of die onderzoek was om te kijken of deze huizen afgebroken gaan worden. Ze zei stellig dat dit niet het geval was. Ik wacht het maar even af. Moet er even niet aan denken om een keer te verhuizen, laat staan twee keer al regelen ze nog zoveel. Lijkt me vreselijk.

   1. Dat was dan slim van je, dan zal het toch wel niet? En ze hebben toen toch opgeschreven wat er gedaan zou moeten/kunnen worden? Best wel spannend hoor, al die geruchten. Word je ook niet vrolijk van lijkt me, onzekerheid is gewoon niet fijn.

    1. Nou inderdaad ze heeft ook nog opgeschreven wat voor extra’s ik eventueel zou willen dus een toilet boven. Maar ja je weet het met die instanties nooit. Vandaar voordat Peter alles op gaat knappen wil ik het wel weten dus.

 3. Ik heb die puinhoop aanschouwt kortgeleden. 😄😄😄
  Eerlijk gezegd vond ik je huis karakterloos, dus wat mij betreft, de shovel er doorheen. En vlug naar Apeldoorn.

  1. Je trapt op mijn ziel…..het huis heeft juist heel veel karakter, je bent niet binnen geweest. Heb echt nog nooit iemand gehoord die dat ook vond. En verhuizen naar Apeldoorn, nee hoor dat is geen optie, ik ga niet meer samenwonen, zeg nooit nooit misschien als we heel oud zijn en nog bij elkaar maar nu zeker niet. Hou van de polder……. kleinkind in de buurt…… vrienden….

 4. In mijn woonplaats heeft de woningbouwvereniging al eens een hele wijk gesloopt. De eerste keer omdat de grond vervuild was (geen mens geloofde dat want het was voormalig weiland) en de tweede keer omdat de fundering slecht was en dan zijn de kosten vaak bij voorbaat al hoger dan bij nieuwbouw. Het probleem is echter dat men in zo’n straat ook huizen verkocht heeft en de woningbezitter wordt dan bij renovatie gevraagd om zo’n 50.000 uit eigen zak bij te betalen. Doen ze niet mee (en dan doen ze vaak niet) dan is een nieuwe fundering een groot probleem want al die huizen zitten aan elkaar vast. In de wandelgangen wordt wel geroepen dat onze huizen er ook aan gaan. Ik hoop van niet maar je weet het nooit zeker. En ja, een nieuwe woning heeft ook zijn charme maar dat gaat beslist tot huurverhoging leiden.
  Ik kan me voorstellen dat jij liever in je oude huis blijft. Er liggen toch veel herinneringen en die vaagt men dan zo maar even weg. Lijkt me verschrikkelijk.

  1. In deze straat was het al een flink aantal jaren geleden ook het plan. Het zijn twee onder een kap huurhuizen met grote tuinen dus daar kunnen ze veel meer huizen op bouwen in een rijtje. Bovendien wonen heel veel mensen er al jaren en is de huur dus voor de meeste heel laag, ook voor mij. Zo goedkoop kom ik nooit meer te wonen zeker niet voor zoveel oppervlakte rondom het huis. Ik wacht het maar even af wat ze antwoorden op mijn vraag die ik gesteld heb. Toen ze het onderzoek deden heb ik er ook naar gevraagd en kreeg ik als antwoord dat het niet te bedoeling was om te slopen. Vroeg later nog over warmtevoorzieningen en daarna antwoordde de mevrouw dat is nu nog niet nodig,als we renoveren kunnen de huizen weer 30 jaar mee en dan zullen ze wel gesloopt worden. Toen ik vertelde dat ik het zijpad wilde bestraten zei ze nog dat is ook gemakkelijker om steigers op te zetten. Maar nu hoorde ik toch van iemand van de Huurdersbelangenvereniging dat er sprake is van slopen. Dus dubbel allemaal. Heb mijn vraag daar neergelegd en ik wacht het antwoord maar af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s