Alles voor een prikkie…….

download (1)Afgelopen zaterdag was Yenthe koortsig en een beetje ziek. Toen ik kwam lag ze bij haar moeder te slapen met hoog rode wangen. Eenmaal wakker begon ze toch wel weer volop te spelen. Wel koorts en verhoging maar weet nog wel dat mijn huisarts zei je moet op gaan letten als ze niet meer spelen en apatisch zijn moet je aan de bel trekken.
Ze had namelijk een paar dagen er voor de inenting gekregen tegen de mazelen of te wel de BMR prik. De bof, mazelen en rode hond.
En daar had ze wat last van en dat komt heel vaak voor. Even minder zin om wat te eten maar gelukkig dronk ze nog goed. Vond ook wel dat Chantal en Peter er goed mee omgingen, niet meteen volproppen met medicijnen maar gewoon rust en lekker een paar daagjes thuis. Inmiddels gaat het gelukkig al weer beter en is de koorts weg.
Waarom zo uitgebreid hierover natuurlijk omdat het momenteel zo in het nieuws is dat veel ouders hun kinderen niet meer inenten omdat die ziektes toch niet meer voorkomen in Nederland. Of uit geloofsoverwegingen (maar die waren er altijd al) en momenteel een groep kritische prikkers die door verhalen en ervaringen van andere over bijverschijnselen niet meer willen inenten. Ieder zijn goed recht en wat er van die verhalen waar is, ik weet het niet. Denk wel dat aan inenten ook wel risico’s zitten.
Ik weet nog dat mijn moeder vertelde dat haar broertje ingeënt moest worden voor de pokken, ze moesten toen een pokkenbriefje hebben anders mochten ze niet naar school. Blijkbaar ging dat nogal eens mis die pokkeninenting en ook bij hem was dat het geval en mijn moeder weet nog te vertellen dat hij zo ziek was en er later aan overleden is.
Die pokkeninenting is later afgeschaft.

Schoolgaand kind moest ‘pokkenbriefje’ tonen
Koning Willem I breidde de plicht uit. Vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een ‘pokkenbriefje’, een door een arts ondertekende akte van vaccinatie, kunnen presenteren. 
Vanwege de lobby van onder meer de protestantse Réveil-beweging ging de verplichting in 1857 de prullenbak in.
Dankzij pokkenbriefje schoot vaccinatiegraad omhoog
Het besluit had dramatische gevolgen: tussen 1871 en 1873 eiste pokken de levens van zeker 23 duizend Nederlanders. De massale sterfte bracht Den Haag direct weer op andere gedachten. Het pokkenbriefje moest opnieuw ingevoerd, en wel snel. In 1872 schreef de Wet op de Besmettelijke Ziekten opnieuw voor dat kinderen alleen welkom waren in het openbaar en bijzonder onderwijs als ze het briefje konden tonen.
Op lange termijn was die maatregel uitstekend voor de volksgezondheid. Toen het kabinet-Pierson aan het begin van de twintigste eeuw de leerplicht invoerde, steeg de vaccinatiegraad tot voorheen ongekende hoogten.
Het laatste woord was echter aan de (orthodoxe) protestanten. Zij bedongen in 1928 een uitzondering voor gewetensbezwaarden: ouders die de prik niet konden rijmen met hun geloof mochten hun kind aan de vaccinatie onttrekken. Uiteindelijk schafte Den Haag de verplichte pokkenvaccinatie in 1976 af. De ziekte was toen zo goed als verdwenen.

Maar aan de andere kant het krijgen van die ziektes zitten mijn inziens grotere risico’s aan vast. Je ziet nu weer dat er hier en daar de mazelen de kop opsteken. Vooral op kinderdagverblijven waar kinderen zitten die niet of nog niet ingeënt zijn.
De vraag is mogen niet ingeënte kinderen wel op een kinderdagverblijf. Het lijkt me een lastig probleem. Er is namelijk ook een groep kinderen onder de 14 maanden die nog niet ingeënt zijn dus ook het risico’s op die ziektes lopen.
Ik snap ook best de mensen die kritisch zijn tegenover inenten. Zelf kreeg ik op mijn 60e ook een brief dat ik een griepprik kon komen halen. Dat doe ik ook nog steeds niet. Jaren geleden had je die Mexicaanse griep waar ook heel panisch over gedaan werd. imagesHet was ook een kwalijke griep en er overleden ook mensen aan. Ik werkte toen op een kraamzorgkantoor. Onze kraamverpleegsters moesten verplicht ingeënt worden en bij ons op kantoor werd het dringend geadviseerd. Maar ook toen hebben een aantal collega’s en ikzelf besloten om dat niet te doen.
Inenten of niet, het is nog een vrije keuze voor iedereen. Moet het verplicht worden, het is een discussie die dus blijkbaar al van alle tijden is. Ik weet ook de oplossing niet. 

20 gedachten over “Alles voor een prikkie…….

 1. De griepprik haal ik wel, griep is op zich niet zo erg maar bij ouderen kunnen er sneller complicaties optreden en die wil ik graag vermijden.

  1. Ik denk inderdaad als je al mankerende ben dat het goed is die prik te halen. Maar het is vaak ook weer voor maar een segment van de griepen,komt er precies een andere griep langs werkt het weer niet.

 2. Ik heb 2x een griepprik gehaald, maar het laatste jaar weer niet. Eigenlijk moet het wel, ik zit in een risicogroep, hoge bloeddruk, diabetes II, nou ja, misschien later weer. Ja, lastig die mensen die het er moeilijk mee hebben, vaak op religieuze gronden. Als ze maar niemand in gevaar brengen denk ik, moeten ze het zelf weten, maar daar gaat het nu juist om hè…
  Ergens kort na 1974 is de pokkenprik afgeschaft. Mijn zoon moest nog wel, maar had op dat moment nogal veel uitslag van ik weet niet meer wat, en het werd toen afgeraden. Zou zelfs kunnen, dat hij juist door dat pokkenserum dat zou worden ingespoten, over zijn hele lichaam die uitslag zou kunnen krijgen die het veroorzaakt. Bijna iedereen van voor die tijd heeft 3 van de vreemde soort tattoos op armen of benen. Moest er niet aan denken, dus niet gedaan. Mijn dochter is in 1975 geboren, toen was het niet meer verplicht.

  1. Volgens mij zijn zowel mijn broers en zussen en van mezelf weet ik het zeker niet ingeënt tegen de pokken. Misschien omdat mijn moeder haar broertje er aan is overleden aan die inenting. Dus niemand van ons heeft van die littekens er van.

 3. Ik haal de griepprik meestal wel. Of ik daardoor al jaren geen griep heb gekregen weet ik niet, maar ‘ better safe than sorry’ . Verder vind ik inenten tegen gevaarlijke besmettelijke (kinder)ziektes absoluut noodzakelijk en ik zou -als het aan mij lag- die inentingen van rijkswege verplichten vanwege de grote risico’s. Ik heb zelf nog alle kinderziekten gehad en er gelukkig niks aan overgehouden, al was ik behoorlijk ziek, maar in mijn omgeving waren veel kinderen niet zo gelukkig (hersenvliesontsteking, doofheid, verlamming, overlijden).

 4. Nee hoor, ik hoef die griepprik ook niet. En het gedoe over die4 mazel gevallen is best wel overtrokken. Vacinatie verplichten is prima voor dodelijke ziektes als polio en difterie enz, die zijn vaak dodelijk of/en kunnen ernstige restverschijnselen hebben. Mazelen en de bof zouden wat mij betreft vrijwillig moeten zijn, uiteindelijk zijn bij die ziektes alleen niet zo veel voorkomende complicaties soms gevaarlijk maar ook dan overleeft de patiënt het meestal wel . In die gevallen is misschien wel het risico “ziek worden/enting complicatie ” even groot.

  1. Jongens die de bof krijgen kunnen als complicatie onvruchtbaar worden. Ook van de mazelen kunnen kinderen heel ziek worden. Zeker omdat ze daar geen natuurlijke weerstand meer van krijgen doordat zoveel kinderen zijn ingeënt. Verplichten vind ik ook te ver gaan.

   1. Ja klopt,, maar dat blijven wel uitzonderingen vaak als ze het op latere leeftijd krijgen omdat de ouders de ziekte proberen te ontwijken.. Polio enz mag best verplicht worden dat maakt zóveel slachtoffers.

    1. Ja het blijft gewoon lastig. In principe moet je zelf je beslissingen kunnen nemen. Maar toen ook met die polio uitbraak dat is toch triest als je kind dan in een rolstoel of erger terecht komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s