Rondje Eendenkooi….

Dicht bij mij in de buurt is een Eendenkooi als onderdeel van het Zuid Hollands landschap. Een mooi stukje natuurgebied waar in de winter honderden eenden een rustgebied vinden.
Niet meer zoals vroeger in gebruik om eenden te vangen en te verkopen aan de poelier maar nu om de vogels te ringen en ook onderzoek te doen naar de vogelpest bij wilde eenden en vooral smienten waarvan er heel veel zijn iedere winter.
Ik ben een paar jaar geleden beschermer (donateur) zoals ze dat noemen van het Zuid Hollands landschap geworden.
Daarvan krijg ik dan ook regelmatig excursies aangeboden tegen gereduceerde prijs in de natuurgebieden.
Ben inmiddels al een paar keer in deze eendenkooi geweest maar het was nu al een paar jaar geleden dus vanavond weer een keer gegaan.
Het was een leuke groep mensen waar ik in terecht kwam, echt ook geïnteresseerd.
De presentatie had ik inmiddels al een paar keer gezien maar het blijft leuk om te zien. De excursies worden verzorgd door vrijwilligers. De kooiker die jaren in de kooi gewerkt heeft is met pensioen. Een soort (gedwongen) vervroegd pensioen omdat ze het salaris niet meer op kunnen brengen. Een man die echt met hart en ziel al die jaren in de kooi gewerkt heeft. Ook een van de beste preparateurs van Nederland die al veel prijzen daarmee gewonnen heeft.
Er komt ook geen opvolger in de vorm van een nieuwe kooiker. Hij heeft wel bedongen dat hij nog een aantal dagen zijn werk als kooiker kan doen zoals het ringen en vangen van de eenden. Dat is werk voor een echte kooiker.  En het gaat hem ook aan zijn hart want niet al het werk zoals hij het altijd gedaan heeft kan nu meer gedaan worden. Er is wel een grote groep vrijwilligers maar dat is toch anders. Wel mag hij daar tot zijn dood in het huis bij de eendenkooi blijven wonen.
Na de presentatie ruim een uur wandelen en overal kijken, wat fotograferen natuurlijk. Jammer dat het al zo donker was, zo’n grijze dag vandaag maar goed in ieder geval was het droog en niet echt koud vanavond.  Ik vond het weer heel leuk om te doen.

 

13 gedachten over “Rondje Eendenkooi….

  1. Mooie omgeving. Toevallig hadden man ik een discussie over dat roze bloemetje, ik zei dat is een koekoesbloem en hij zei nee die zie je bijna nergens meer. We hadden beide gelijk, het was inderdaad niet de echte koekoeksbloem maar de dagkoekoeksbloem.
    Wat ziet de salamonszegel droog.

  2. Het leverde je wel weer een prachtige serie foto’s op! Wat jammer dat die man zijn baan verliest, men werkt tegenwoordig liever met vrijwilligers dat kost veel minder. Natuurlijk kunnen ze die man best betalen . De stichting had hier in Rijswijk een landgoed voor heel weinig mogen kopen, een paar jaar later is het goed doorverkocht voor commerciële doeleinden, dat zal vast wel vaker gebeuren. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd.

    1. Het is echt jammer hoor die man heeft echt zijn hele ziel en zaligheid zoveel jaren er in gestopt, ook zijn vrouw die bijvoorbeeld al die manden vlecht. Gelukkig mogen ze daar blijven wonen en doen ze toch nog heel veel werk daar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s