Aanslag…..

Geschreven als WE300 met als thema dit keer Aanslag….. een verhaal fictief of echt van 300 woorden waarvan het betreffende woord niet gebruikt mag worden.

Ze het niet zo slecht gehad in de oorlog, het jonge stel, verloofd en allebei werkend bij een boer als knecht en meid.  Hij woonde permanent op de boerderij, “geëmigreerd” vanuit Friesland. Afgekeurd voor de militaire dienst vanwege zijn doofheid.  Eigenlijk viel het met die doofheid wel mee. Glunderend kon hij vertellen dat toen hij wegliep bij de keuring de keuringsarts iets op de grond liet vallen, hij het wel hoorde maar doorliep. Afgekeurd. Zij ging regelmatig naar haar ouders, een gezin van 9 kinderen, weinig eten.
Soms nam ze wat mee van de boerderij, daar waren haar ouders heel blij mee. 
Thuis stond ook haar volle linnenkast die ze gespaard had voor haar uitzet. Ze keek er nooit in ze wist wat ze had.Mama en papa trouwfoto 2
Een broer van haar was ondergedoken en niemand mocht weten waar hij was, bang om verraden te worden.
De oorlog was voorbij, het feest barstte los. Meteen werden er door het jonge stel plannen gemaakt om te gaan trouwen. Steeds uitgesteld vanwege de oorlog, ze kregen zelfs al een klein huisje. Ze wilde haar uitzet in gaan pakken, opende de kast. Ze schrok zich het apenzuur…… De hele kast was leeg alsof er een bom in ontploft was. Ze riep haar moeder die haar in tranen vertelde dat al haar mooie linnengoed was geruild voor eten om het gezin eten te kunnen geven. Haar aanvankelijke boosheid was snel verdwenen, haar moeder deed wat iedere moeder zou doen voor haar kinderen. Bovendien realiseerde ze zich dat er zoveel ergere dingen in de oorlog waren gebeurd. Al hun familieleden hadden het overleefd.
Het stond de bruiloft van het jonge stel niet in de weg en ook met een minder gevulde linnenkast kwam het met die twee helemaal goed en hadden ze een lang en gelukkig huwelijk samen.

Meer verhalen bij Plato…… https://platoonline.wordpress.com/2019/04/26/we-300-voor-april-mei/

Ik ben vanavond 2 minuten stil voor al die mensen die het mogelijk maakten dat wij nog steeds, bijna 75 jaar later, in vrede en luxe hier wonen.  Jullie toch ook !!!!!!!!!!!!!!

 

35 gedachten over “Aanslag…..

  1. Ja dat klopt grotendeels is het ook wel authentiek alleen dat mijn moeder het niet wist niet, ze wist het natuurlijk wel, ze ging er zelf mee de boer op om te ruilen voor eten.

  1. Ja dit zijn mijn ouders… zijn een half jaar na de oorlog getrouwd. Mijn moeder wist wel hoor dat alles geruild was of het meeste in ieder geval. Ze ging er zelf mee op pad vertelde ze. In het kader van WE300 een iets ander verhaal van gemaakt.

 1. Inderdaad, het vullen van al die monden was een hele toer in de oorlog, dat zou iedere moeder doen. Vreselijke tijd.

  1. Ja inderdaad, mijn moeder wist het trouwens wel hoor dat het geruild was, ze werd er zelf op uitgestuurd om te ruilen bij de boeren. Voor de WE300 een beetje verhaal van gemaakt.

 2. Gisteren vond ik zo’n leuk klein boekje voor je bij de kringloop, maar kan je e-mail die ik had met je adres niet meer vinden en op je site ook niet.
  Jij kan toch wel onze e-mailadressen zien? wil je mij dan een mail sturen?

 3. Ook ik neem aan dat het over jouw ouders gaat en het echtpaar op de foto ook jouw ouders zijn. Mooi verhaal over dingen die destijds heel veel gebeurde , ook mijn moeder raakte grote delen van haar linnenuitzet kwijt als ruilobject voor eten. Maar zij wist er natuurlijk wel van omdat ze toen al een gezin had.

  1. Dit verhaal heb ik geschreven voor de WE300. Het verhaal klopt wel maar natuurlijk wist mijn moeder er wel vanaf. Sterker nog ze ging er zelf op uit om eten te scoren voor het gezin. Ze vertelde altijd dat verhaal dat ze bij een boer uit hun eigen kerk niets kregen en bij een katholieke boer wel. Dat vond ze zo bijzonder en denk dat zulke ervaringen hun ook wel hebben gevormd dat ze niet zo “zwaar in de leer” zaten, wel altijd naar de kerk gingen maar iedereen was bij hen altijd welkom. Als ik trouwfoto van mijn moeder ziet van een half jaartje na de oorlog blakend gezond allebei denk ik dat ze het op die boerderijen niet echt zo slecht hadden als mensen in de stad bijvoorbeeld.

   1. Dat stond er bij ja, en het is toch een mooi verhaal wegens het tijdsbeeld. In tijd van nood leer je de mensen kennen en er zitten natuurlijk onder alle lagen van de bevolking goede en minder goede mensen, ook onder gelovigen. Boeren hadden in ieder geval altijd nog wel te eten, mijn vader ging ook langs boeren om eten te kunnen ruilen.

 4. Mooi verhaal! Heb vroeger veel soortgelijke verhalen gehoord van mijn oma, die zelf uit een gezin met 11 kinderen kwam. Bracht weer herinneringen terug.

 5. Dank je wel voor dit prachtig verhaal. In onze familie klonken soortgelijke verhalen, hoewel niet alle ooms er zonder kleerscheuren zijn afgekomen. En dat het niet helemaal authentiek is, is prima. Het hoort bij schrijven en jouw veranderingen komen het verhaal ten goede. Leuk die foto erbij. En fijn dat ze zo’n mooi huwelijk hebben gehad. Dan is het dat wachten wel waard geweest.

  1. Ja zeven jaar verloofd, hoe hielden ze dat vol zeg…… haha. Een van mijn ooms heeft ook nog in Indië gediend zoals dat heette. Die kwam ook wel ongeschonden terug maar wat daar gebeurd was had toch ook wel invloed op hem.

 6. Een bijzonder verhaal, juist omdat het in de basis waar gebeurd is! Ik ben pas ook weer met familieverhalen over de oorlog bezig geweest, over twee ooms die door de Landwacht opgepakt en mishandeld zijn. De een is er later door overleden.
  Dir verhalen moeten bewaard blijven!

 7. Tja, die oorlog heeft er bij veel mensen ingehakt. Mooi beschreven herinnering aan de (noodzakelijke) aanslag op de zo zorgvuldig bij elkaar gespaarde uitzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s