Mooie herinneringen….

Schrijven-vanuit-je-hartVandaag had ik weer eens een interview voor de krant van het zorgcentrum, het is geen dagtaak, het blad verschijnt 4x per jaar en dan doe ik 1 of 2 interviews per keer maar toch vond ik het wel weer leuk om te doen.
En deze keer was het zeker erg leuk.
Een mevrouw van 97 jaar oud, bijzonder goed bij de pinken qua hoofd. Wel slecht ter been maar zich goed kunnen redden nog steeds en zelfstandig wonend in een appartement.
Zij woont een jaar of 14 in Duitsland en was voor een sentimentel journey een weekje woonachtig in het zorgcentrum.
Hier in de omgeving altijd gewoond en opgegroeid hoopte ze nog weer wat oude contacten te vinden en dat lukte blijkbaar wel goed want ik was er al voor de derde keer (ze was vergeten telefoon aan laten sluiten en had geen mobieltje) voordat ze een keer thuis was.
In het zorgcentrum zelf had ze nog twee mensen gevonden die ongeveer even oud als zij zijn en daar was ze ook een praatje gaan maken.
In deze omgeving woonden ook nog twee zussen van haar ook al dik in de 90 inmiddels die ze zelden meer ziet.
Veertien jaar geleden emigreerde ze naar Duitsland met haar man omdat hun enige dochter daar woonde met hun kleinkinderen en inmiddels ook achterkleinkinderen, haar man overleed 2 jaar daarna onverwacht.
Ze vertelde haar verhaal over het wonen daar, hoe ze het vond, wat soms best moeilijk is zoals vijf maanden per jaar min of meer ingesneeuwd zitten.
Uit haar verhaal blijkt dat ze zich hier even in een warm bad voelt en als ik haar vraagt wat ze het meest mist in Duitsland hoeft ze niet na te denken.
“De Lek” , de rivier waar ze zo’n 26 jaar aan gewoond heeft. Vrienden hadden haar opgehaald een paar dagen geleden en waren met haar gaan rijden van Lekkerkerk tot aan Vianen, daar overgevaren en aan de andere kant teruggereden. Ze had er zo van genoten.
CroppedImage636347-stakeholder-interview-600Ze is heel gelukkig met haar kind/schoonzoon en kleinkinderen maar zoals ik wel meer gehoord heb van emigranten, die zeker niet terug zouden willen, het heimwee blijft toch altijd doorklinken.
En ik voelde ook wel verwantschap toen ze vertelde in de oorlog dat haar ouders een elektriciteitszaak hadden en zij haar vader ging helpen met draden trekken, apparaten repareren……natuurlijk doordat er geen mannen meer te vinden waren voor dit werk in die tijd. Maar ik deed het liever van een jurk naaien vertelde ze en dat snapte ik helemaal. Een mooi mens….een mooie ontmoeting…..

15 gedachten over “Mooie herinneringen….

  1. Leuk, oude mensen hebben heel veel levenservaring en soms kun je de fijnste gesprekken hebben.

  2. Wat leuk dat die mevrouw een weekje in het zorgcentrum mocht verblijven. Dat zal ze absoluut fijn gevonden hebben. Mooie herinneringen. Ik vind dat interviewen ook erg leuk om te doen. In 2017 heb ik iemand van 88 mogen interviewen voor een boek dat werd uitgegeven over hoe ouderen geleefd hebben (en nog leven). Vorig jaar heb ik (een deel van) het levensverhaal van mijn overleden echtgenoot te boek gesteld. En in juni ga ik naar een oude vriend die zijn (enerverende) levensverhaal in boekvorm wil hebben voor zijn kinderen. En als dat klaar is, begin ik misschien wel aan mijn eigen memoires 😎

    1. Dat van je echtgenoot heb ik toen gevolgd dat je er over schreef. Ja ik hou van die verhalen. Ben ook gevraagd om mensen te gaan begeleiden om levensboeken te gaan schrijven. Dat lijkt me ook zo leuk om te gaan doen.

  3. Emigranten missen altijd iets, wáár ze zich ook bevinden. Ik mer aan zoon Ruud ook dat hij toch dingen mist uit het land waar hij ruim 20 jaar heeft gewoond. Net als hij dingen uit Nederland miste toen hij in de USA woonde.Ook wel een hele stap om je kind achterna te reizen, moeilijk hoor als dan ook je man nog sterft.
    Maar wat heb je weer een prachtige kopfoto!

    1. Ja zat wat te experimenteren en het is wel een grote kop geworden. Was wel een prachtig gezicht hoor die reiger… Maar inderdaad emigranten ik merk het aan mijn schoonzusje ook zeker nu ze ouder wordt dat ze dingen nog steeds mist. Maar andersom ook hoor als ze hier is….. de volgende generatie haar kinderen hebben er al helemaal geen last meer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s