Vrolijk ouder worden……

fotoDit was het thema vandaag  op het dorp bij een bijeenkomst georganiseerd door een Stichting die zich bezighoudt met het welzijn van ouderen.
Ik was gevraagd door de directrice daarvan om gespreksleider te zijn en het leek me wel leuk om te doen.
Allereerst werd er een presentatie gehouden over het ouder worden, wat er voor kan zorgen dat je gelukkiger wordt/bent.
Wat kan je er zelf aan doen, waar kan je niets aan doen, zijn dingen erfelijk of moet je het zelf doen.  De invloed van gezondheid, verlies of geloof.
Nou ja allemaal van dat soort zaken kwamen er aan de orde en tussendoor konden de mensen ook dingen vragen of toevoegen.
Moet zeggen dat er niet heel veel respons vanuit de zaal kwam. Er waren best aardig wat mensen op afgekomen dat was wel leuk.
Quotes-over-ouder-worden-0-1110x600Daarna werden er groepen gemaakt en kwamen wij aan de bak als gesprekleiders om een aantal stellingen te gaan bespreken.
Ik deed dit samen met een man, we hadden van te voren even samen zitten praten hoe we het een beetje aan gingen pakken en dat liep best goed zo samen.
Het enige wat ik achteraf tegen hem zei dat we beter wat verdeelder tussen de mensen hadden moeten gaan zitten. Het was best een grote groep en wij zaten samen een soort aan het hoofd van de tafel waardoor de achterste mensen toch minder “aan de beurt” kwamen.
En toevallig zaten er naast ons ook nog eens twee mensen die best uitgebreid hun verhaal wilden doen. Ook prima maar soms moesten we dat toch netjes afkappen.
Hadden we wat meer verdeeld gezeten had het denk nog beter verlopen. Er kwamen best veel verhalen los en mensen die er goed over nadachten wat ze er van vonden. Blijkbaar werkt het toch beter in een kleine groep.
C0gckCkUAAE_BTONa afloop hoorden we dat de mensen het heel positief hadden ervaren, een aantal kwamen ons nog bedanken dat is toch best heel leuk.
Voor mij was het de eerste keer dat ik zoiets deed en voor die man ook. Vandaar dat het voor ons ook wel een leerproces was. Maar zeker voor herhaling vatbaar.
Plaatjes www.

14 gedachten over “Vrolijk ouder worden……

 1. Je moet het wel zelf doen op een leuke manier ouder worden. Zelf doen we ons best want zeuren geeft ook niet. Zolang we gezond zijn lukt het aardig.

 2. Ik denk toch vaak ‘hoe slaag je erin om blij oud te zijn als je nog weinig mobiel bent, veel pijn hebt en je je ‘gevangen’ voelt in eigen huis? ‘
  Het houdt me geregeld bezig.

  1. Dat kwam daar ook veel ter sprake hoor. Vrolijk oud worden als je gezond en mobiel bent is wel wat gemakkelijker. Ik denk daar ook wel eens over na hoe ik me zou voelen als ik niet meer zou kunnen fietsen bijvoorbeeld.

  1. Dank je Marja, beetje groot uitgevallen. Was een beetje aan het uitproberen met een andere indeling… was nog een heel gedoe. En het klopt hoor dat kwam daar ook veel aan bod. Als je ziek bent en aan huis gebonden is het allemaal anders.

 3. Ik hoor weleens mensen die zeggen, oud worden is leuk. Het ligt er natuurlijk maar aan, hoe je ouder wordt! Voor velen is dat leuk niet van toepassing door ziekte en gebreken.

 4. Ja, zeker met een grote groep valt het vaak niet mee om iedereen aan bod te laten komen, zeker als je er een paar praatgrage mensen bij hebt.
  Vindt dat ook leuk hoor, gespreksleider zijn van groepen. Heb voor mijn ongeluk nog al eens groepsopvang gedaan na incidenten, blijft vaak inspirerend hoe mensen elkaar motiveren en aansporen tot vertellen, maar dan moet je inderdaad wel kleine groepjes hebben.

  1. Dat klopt hoor, we hadden ons een beetje beter moeten verdelen maar iedereen is echt wel aan het woord geweest. Maar je kent het dan, sommige mensen blijven praten en dan is het zaak ook de andere mee te krijgen.

  1. Vond het ook wel mooi om te doen, soms lastig om heel enthousiaste mensen een beetje af te remmen en de stillere aan het praten te krijgen. Lukte redelijk….. ook wel van geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s