21 en 65 zijn uit…..

E9200000021210922igenlijk sta ik er nooit zo bij stil dat de leeftijd dat jongelui hun eigen beslissingen mogen nemen, handelingsbekwaam zijn 18 jaar is, dat is al zo lang zo natuurlijk dat het al gewoon is. Dit schrijft Wiki er over:
Nederlandse wet Artikel 1:233 BW luidt:Minderjarigen zijn zij, die ouderdom van achttien jaren niet hebben bereikt en niet gehuwd of geregistreerd zijn dan wel gehuwd of geregistreerd zijn geweest of met toepassing van art. 253ha meerderjarig zijn verklaard. Voor 1988 was men vanaf 21 jaar meerderjarig,[1][2] voor 1901 was men zelfs pas vanaf 23 jaar meerderjarig. Voor sommige beroepen is wettelijk een minimumleeftijd van 21 jaar voorgeschreven, omdat de uitoefening een bijzondere verantwoordelijkheid voor anderen met zich meebrengt, en/of ter bescherming van de beoefenaar van het beroep. Zo hanteert de Drank- en Horecawet (artikel 8) een minimumleeftijd van 21 jaar voor de uitoefening van het horeca- of slijtersbedrijf. Hetzelfde geldt in beginsel voor het beroep van buschauffeur, zoals neergelegd in de Wegenverkeerswet 1994 (artikel 110)
Toch voor mij blijft de leeftijd van 21 jaar wel bijzonder nog steeds omdat het voor mij en mensen van mijn leeftijd toch altijd het punt was om je eigen beslissingen te mogen nemen.
Ik weet nog toen Hans en ik trouwden, allebei 20 jaar, dat we nog toestemming moesten hebben van onze ouders. Die moesten allemaal nog tekenen daarvoor. 541345584Dat verliep niet helemaal soepel destijds bij Hans zijn ouders en op de foto’s zie je nog de verbeten blik van zijn moeder die niet echt vrolijk keek. Maar goed dat is een heel ander verhaal.
Het was wel zo als je getrouwd was, dan was je ook meteen daarna eigen baas.
Afijn vorige week hadden we vergadering Kinderwerk bij mij in de tuin met BBQ erbij. Precies op de dag dat een van onze vrijwilligsters jarig was en 21 jaar werd.
’s Morgens was ik met zussie gaan winkelen en ik zei, even wat grappigs kopen om in de tuin te hangen voor de jarige. Dus in de winkels die grossieren in dat soort dingen overal rondgekeken maar geen slingers met 21 jaar, wel met 18, jonger en ouder maar 21 konden we niet meer vinden. Toen maar een wat algemenere slinger met vlaggetjes gekocht en als grapje een grote lolly (het is tenslotte Kinderwerk).  Ze vond het hartstikke leuk.
Toen Peter 21 werd hebben we nog wel een groot feest gegeven hebben. Tent in de tuin gebouwd, heel mooi feest. Ook het laatste feest dat we samen voor hem organiseerden want we waren al bezig met de scheiding. Dat maakte het ook wel weer een extra bijzonder feest eigenlijk maar wel zeer geslaagd zonder een wanklank.
Eigenlijk geldt dit ook voor de leeftijd van 65 jaar. Dat was altijd de grens dat je stopte met werken en AOW kreeg maar dat is nu ook niet meer het geval. Op mijn 65e verjaardag kreeg ik toch nog wat extra leuke dingen van familie omdat het in hun ogen toch een mijlpaal was. Ik voelde het helemaal niet zo. Toen ik precies op 66 mijn AOW verjaardags-tegeltje-65-jaar_original_1kreeg ging bij mij de vlag uit. Maar ik snap wel dat voor sommige dingen die grens van 65 nog aangehouden wordt anders zou het een ingewikkelde zaak worden. Mijn vriendin die 10 dagen jonger is dan ik moest nog 4 maanden langer werken na haar 66 omdat ze net in een nieuw jaar jarig was. Heel apart allemaal. Maar voor korting op bus en andere evenementen wordt dus nog steeds die 65 gehanteerd en daar heb ik dan ook weer geen nee tegen gezegd.

10 gedachten over “21 en 65 zijn uit…..

 1. Nu met de onderhandelingen voor het pensioen vraag ik mij nog steeds af wanneer ik mijn pensioen krijg. Maar ook of ik nog wel een pensioen zal krijgen.

  Ja, er veranderen voortdurend dingen.

  Stille groet,

 2. Ik was dus wél op mijn 18de al meerderjarig;-) Precies, toen trouwde ik met inderdaad de benodigde toestemming van m’n ouders.
  In het OV krijg ik géén 65 + korting omdat ik een gewone anonieme OV kaart heb die ik nog met gewoon geld upload . Maar oke, privacy kost tegenwoordig veel geld;-)

  1. Dan was jij er nog vroeger bij dan ik ;)….. ja ik heb een abonnement op de trein en dat staat op naam daar kom je niet onderuit. Nou heb ik al geen illussies meer over mijn privacy hoor….. en het scheelt toch wel lekker zo.

 3. Zo als het nu lijkt krijg ik mijn pensioen een half jaar eerder als het feest doorgaat natuurlijk. Vind het zo wie zo vreemd al die regeltjes. In feite heb ik al 5 jaar pensioen ontvangen min 10 % omdat ik voor een bepaalde datum ben geboren. Man krijgt het op zijn naam. Mijn vriendin is een half jaar jonger en krijgt niks.
  21 vind ik ook een betere grens al worden sommige lui nooit volwassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s