De oranje leeuwinnen……

safe_imageMomenteel zijn ze weer in het nieuws De Oranje Leeuwinnen, de vrouwelijke afdeling van het voetbal. Ze kwamen deze week weer een ronde verder.
Het leuke is dat de eerste Oranje Leeuwin die ooit een doelpunt maakte tegen Duitsland in Lekkerkerk woont namelijk Lenie van Wensveen.
Afgelopen week werd zij geïnterviewd door Radio/TV Rijnmond over die tijd dat zij in het Nederlands elftal speelde.
Het was toen nog de z.g. wilde bond nog geen KNVB en ze gingen overal demonstratie wedstrijden spelen vertelt ze in Duitsland en Frankrijk. Officiële competities waren er toen nog niet.
https://www.rijnmond.nl/nieuws/183268/Eerste-doelpuntenmaakster-Oranje-Leeuwinnen-over-Nederland-Japan-Eigenlijk-niet-verdiend?fbclid=IwAR2YfIaHHTv3Sw84iSKMdABQIxjWFwLbXcNInyxtDVvnX9PohYUx3Poei-U
Toen Peter wilde gaan voetballen, wij zagen daar helemaal niets in maar de judo waar we hem opgedaan hadden werd helemaal niets, hij wilde voetballen, het was zijn lust en leven. Hij was altijd buiten te vinden.
Wisten wij veel hoe dat er aan toe ging bij de voetbal dus toen we gingen praten kwamen we bij Lenie terecht en vroegen of hij in een bepaald team mocht spelen omdat daar een paar jongens in zaten die hij kende en waar hij buiten altijd mee voetbalde, maar dat was in zijn leeftijd het eerste team F1.
Maar dat ging zo niet zei Lenie, eerst moeten we zien wat hij kan voordat we hem in een team in kunnen delen. Hij ging trainen en na een paar trainingen had ze het wel gezien, hij mocht in dat team mee gaan doen.
Wat had hij het er naar zijn zin en wat een leuke oudergroep kwamen we in terecht. Sommige jongens is hij nog steeds bevriend mee, hoe leuk is dat toch.
Lenie was de eerste jaren dus zijn trainer, het team waar Peter toen in zat was ook heel succesvol. Ze wonnen praktisch altijd en ze werden keer op keer kampioen.  Een aantal jongens werd ook gescout voor Feyenoord en Excelsior waarvan denk ik Ryan Koolwijk het nog het verst geschopt heeft. Peter werd nog een keer gescout om bij de KNWB te komen voetballen. Hij kreeg daarvoor een uitnodiging en twee jaar voetbalde hij daar dus extra naast zijn gewone wedstrijden en trainingen. Best een streng regime daar en na twee jaar werd hij niet meer geselecteerd, alleen de allerbeste gingen door en daar hoorde hij niet meer bij. scan (3)Heb nooit gemerkt dat hij er verder moeite mee had, hij voetbalde gewoon verder, wel bij een andere club in de regio die hoger speelde en hem gevraagd had. Tot vorig jaar heeft ie altijd gevoetbald met veel plezier. Maar een huis, kind drukke baan laten zich niet combineren met twee keer in de week trainen en praktisch de hele zaterdag weg voor een wedstrijd. Ik vond het niet erg, hij had ook al best wat keren iets aan zijn knie gehad, geopereerd al een keer er aan.
Al die jaren heeft Lenie de jongens nog steeds gevolgd en bij de jongens heeft zij nog steeds een speciaal plekkie want zij was gewoon zo leuk met die jongens en ook de ouders, altijd positief en eerlijk. Voetbal heeft nog steeds haar hart, nog jaren heeft is ze ook scheidsrechter geweest maar daar is ze nu ook mee gestopt.  De eerste Oranje Leeuwin die een doelpunt voor Nederland maakte verdient het voor mij dat ze eens in het zonnetje gezet is.

18 gedachten over “De oranje leeuwinnen……

 1. Zelf heb ik niks met voetbal. De zoon des te meer, voetbalt al vanaf z’n 5e en nu nog steeds op z’n 43e. De schoolarts vroeg aan hem ” Je vader voetbalt zeker ook” nee was z’ n antwoord die vist veel liever, omdat hij al zo jong op voetbal zat. Zijn dochter voetbalt nu ook, ben benieuwd voor hoelang, ze is pas 7.

  1. Leuk toch als ze er plezier in heeft. Peter heeft het al die jaren ook fantastisch gevonden om te doen. Maar wel de laatste jaren veel blessures en dat is ook niet prettig.

 2. Ik heb ook niks met voetbal. Zelfs het WK en EK kan mij soort van gestolen worden en dan met name die commerciële gekte eromheen. Niet dat ik dan niet kijk hoor, want dat doe ik stiekem wel, zeker als ze verder komen. Ik moet helaas toegeven nog geen enkele wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen te hebben gezien. Foei! Ga me verbeteren…

  1. Heb ook nog niet veel gezien hoor, Een wedstrijd nog min of meer toevallig dat ik in een café moest zijn en ben blijven kijken. Blijf er ook niet voor thuis. Wel voor het EK of WK mannen trouwens.

 3. Dat er in die tijd al vrouwenvoetbal bestond wist ik helemaal niet. Je hebt het hoer ook over amateurvoetbal, dáárvan kan ik me nog wel voorstellen dat het leuk is voor de spelers en de familie langs de lijn. Deze dame heeft zeker wel recht op het zonnetje waar jij haar in zet hier, wie zich voor de jeugd inzet doet het goed naar mijn idee.

  1. Ja zij was ook echt wel een icoon bij de voetbalclub hier op het dorp. Trainster, scheidsrechter, ze deed het echt wel goed allemaal en nog steeds een spontaan en leuk mens.

  1. Heel eerlijk heb ik nog maar een wedstrijd gedeeltelijk gezien. Dit weekend ook weer niet was ik bij Wim. Blijf er ook niet voor thuis al vind ik het wel leuk voor die meiden.

 4. Wat een mooie herinneringen. Zelf heb ik ook gevoetbald en ik kijk als ik thuis ben alle wedstrijden. Mijn eerste ex waar ik mee samenwoonde was ook een hele goede voetballer. Ik vond het wel jammer dat mijn zoon er niets mee had, heb het drie trainingen geprobeerd maar hij stond alleen maar met z’n handen in z’n zakken te socializen😁

 5. Hier Lenie van Wensveen van der Jagt. Bedankt voor de ode. Er draait een filmpje over mij in Museum Rotterdam “GIRLPOWER” tot 8 maart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s