Code……geel/groen/paars/

Echt wie dat verzonnen heeft al die codes mag van mij groen/geel/paars uitslaan even hoor. Niet te lang natuurlijk zo haatdragend ben ik nou ook weer niet maar ik erger me er wel geel/groen/paars aan.
Ik heb vanmiddag echt serieus zitten bedenken hoe dat dan vroeger ging, ik kan me ook bloedhete dagen herinneren. Kan me niet herinneren dat als ik dan ergens naar toe ging iemand tegen me zei, neem een flesje water mee hoor.  Mijn vader ging in de zomer naar zijn werk altijd buiten heel de dag in de weilanden en dan nam hij een fles koude thee mee. Dat dan weer wel.
En de onweerbuien zijn die nu zoveel erger dan vroeger dat bij iedere flinke onweersbui code rood gegeven moet worden.
We hebben vroeger heel wat keren ’s nachts opgezeten als het onweerde en flink tekeer ging. Mijn vader nam ons mee naar buiten onder het afdak en het was een onwijs mooi gezicht die lichtflitsen en met mijn vader naast me had ik echt geen code rood nodig.
En dan komen er nu weer een paar, geloof 2 of 3 hele warme dagen aan en het hele land is in rep en roer alsof er een nationale ramp op komst is.
Code rood….. pfff . Afgelopen zaterdag toen ik bij mijn zoon was zei mijn schoondochter ook tegen me, je moet altijd zorgen iets van cola of sinas bij je te hebben voor als je niet lekker wordt dat je wat zoets kan nemen. Nou drink ik echt nooit cola en heel heel zelden wel eens sinas maar heb het nooit in huis en ga het ook niet aanschaffen. Ik sjouw al weken met nog steeds hetzelfde flesje water (dat ik kreeg van Peter toen ik een keer geen water bij me had. Wat water bij me !!!! 10 km fietsen in de avonduren kom nog langs minimaal 2 supermarkten en 2 restaurants voordat ik thuis ben dus als ik echt zou verdorsten dan wip ik daar toch even naar binnen. Maar ik heb het aangepakt en gezegd dat ik voortaan altijd water mee zou nemen. Nu al in de rol van zorgen voor zijn moeder, lief bedoeld hoor maar niet te veel betuttelen nog graag). dat ik ’s avonds trouw weer in de koelkast gooi en ’s morgens in mijn fietstas waar zegge en schrijven een slokje uit gedronken is.
Natuurlijk kan je voorzorgsmaatregelen nemen als het zo warm wordt, water bij je kan helemaal geen kwaad en rijdt vanzelf mee. ( En natuurlijk doe ik dat al jaren ook hoor zonder dat het gezegd wordt als het echt warm is). En zelf heb ik ook altijd een appeltje (voor de dorst) bij me. Ook in de auto en trein is het aan te raden wat te drinken bij je te hebben. Maar moet dat ons allemaal voorgekauwd worden, iedereen heeft toch zijn eigen boerenverstand meegekregen (mag ik hopen) en doet dat gewoon.
Bij mij komen er ook geen ventilatoren of airco’s in huis, heb een hekel aan die dingen en weet niet of dat nou echt helpt allemaal. Ik hoef ze niet in ieder geval.
Misschien heb ik makkelijk praten, klopt hoor, ik hoef niet te werken nou ja morgen wel dan weet ik ook dat er wel wat extra zweetdruppeltjes zullen vallen, maar voor de rest van de week niet dus kan ik rustig aan doen en siësta houden als ik dat wil en ik slaap meestal makkelijk.
Heb een tuin waar ik altijd in of uit de zon kan zitten en kan er ook nog redelijk goed tegen.
Maar mensen alsjeblieft laten we er geen drama van maken, warm weer, een onweersbui, regen, sneeuw, hagel, wind, vriezen, het hoort toch gewoon bij ons Hollandse weer of ben ik nou gek???
Vanavond nog even een extra rondje gaan fietsen door de polder….. heerlijk en weer genoeg te zien

 

31 gedachten over “Code……geel/groen/paars/

  1. Klopt hoor heb ook wel eens een moeder drie keer in de rondte uitgescholden omdat ze zelf bij school stond te praten en een ander klein kind in stoeltje in de auto liet zitten met die hitte… Je zou ze toch, dat bedoel ik met boerenverstand..

 1. Inderdaad juist ouderen hebben er verstand van. En dan wordt er ook aan de ene kant aangeraden om je rustig te houden en alleen het noodzakelijste te doen en aan de andere kant ouderen extra te bezoeken. Als je daar nu een uur heen en terug met de auto bijkomt om je ouders te bezoeken is dat ook niet echt handig.

 2. Ik deel je mening, moet ook vaak denken aan mijn jonge jaren, trams die niet reden omwille van dikke pakken sneeuw en zomers met zinderende hitte… geen codes toen. Wat dat verstand betreft, daar moeten sommigen toch wat van bij krijgen… mijn vader lag met hartproblemen in een Antwerps ziekenhuis waar het in de kamer 39 gr was, echt waar. NIEMAND, maar dan ook niemand die er op lette dat die oude mens moest drinken, met als gevolg dat hij wartaal uit begon te spreken en niks meer was. Verschrikkelijk!

  1. Ja dat snap ik dan ook niet hoor. Juist dit soort patiënten moeten ze in de gaten houden omdat ze er zelf niet om denken om te drinken. Zelf heb ik best goede ervaringen. Lag vorig jaar twee keer in ziekenhuis met die hitte en dan kwam de verzorging ’s nachts als ik zo’n dorst had een waterijsje brengen. Mocht alleen maar vocht geen eten of iets anders.. Heb nog nooit zo’n lekker ijsje geproefd als toen.

   1. Ik was woedend, het ziekenhuis moet dringend gerenoveerd worden. En dan te zeggen dat het gerenomeerd is voor hartaandoeningen… nu sterf je er aan een hartaandoening!

 3. Ik vind het vaak ook vrij overdreven, maar moet wel bekennen dat ik me een beetje zorgen maak over mijn jongste zoon die woensdag, donderdag en vrijdag nou net een tienertoer heeft gepland….

  1. Nou dat snap ik ook wel hoor zou dat ook hebben. Maar zorgen dat ie wat te drinken meeneemt. Het heeft ook iets leuks toch zo’n tienertoer. Heb dat vroeger ook gedaan vond het geweldig.

 4. Als het warm is moet je drinken!

  het vanzelfsprekende ligt blijkbaar nergens meer voor de hand
  we worden na twee warme dagen
  met levensreddende raad om de oren geslagen
  alsof er steeds minder mensen zijn met gezond boerenverstand

  Nu begin ik plots serieus te twijfelen aan mijn laatste zin, Anneke! 😀
  Lenjef

 5. Ja hoor, helemaal eens, ik erger me er óók alle kleuren van de regenboog aan. Hadden vroeger nóóit water bij ons als we naar een tante in Loosduinen wandelden, ook niet als het warm was. En vrijwel álles werd gelopen of gefietst zowel bij koud als warm weer. Als je dort had werd je naar de kraan verwezen en op zondag bij uitzondering een glaasje aanmaaklimonade. Natuurlijk halen mensen wel eens stommiteiten uit maar over het geheel maak ik zelf wel uit wanneer ik drink.
  Het is op dit moment nog niet echt warm in huis. , zonneschermen naar beneden, in de ochtend lekker door laten waaien en ook in de ochtend even lekker naar buiten, zóveel drukte over 2 dagen warmte na een frisse periode begrijp ik ook niet, eer de warmte weer in huis zit is het over. j.

  1. Ik kan me ook niet herinneren als we gingen fietsen vroeger dat we water meenamen. Het gekke is wel als ik het wel eens vergeet dan denk ik er wel altijd aan alsof ik dan opeens dorst heb haha. Een mens zit raar in elkaar soms.

 6. Ik snap je ergernis hoor, Aan de andere kant ……….. in onze individualistische wereld waar bijna niemand meer naar een ander omkijkt is het soms handig. Immers, vroeger dacht je er met elkaar aan, om even naar oudere mensen te gaan, tegenwoordig moet alles gezegd worden, omdat veel alleen zich zelf en hun telefoon zien. En die oudere mensen kunnen zo hun voorzorgsmaatregelen nemen. En wat denk je, gisteren hebben ze nog een hond van een balkon gehaald, over verhit en het beestje is overleden.
  Dat vermijd je niet met een code, ben ik met je eens, en vaak komen die codes ook wel erg snel, maar zoals nu, met deze extreme temperaturen vindt ik het niet gek.

 7. Ik neem ook nooit water mee wat een kolder. Zelfs met deze hitte drink ik niks meer dan anders en ik leef nog. Onweer, wij kwamen zelden ons bed uit, ik kan het me niet herinneren. We fietsten door weer en wind naar school glad of niet glad dan maar door de berm, ook lag er soms veel sneeuw en dan liepen we meer naast de fiets dan dat we er op konden blijven zitten. Het was ook nog best een eind 7 km.
  Nee het moet niet gekker worden. De lucht was hier ook prachtig oranje, net of hij in de fik stond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s