De liefde werd bekroond……

Witte zwanen, onze polder wordt er door overspoeld, er zijn er zoveel dat er vergunning is gegeven om een deel af te schieten. Vandaag hoorde ik weer de schoten en zag grote groepen vogels verschrikt overvliegen. Ik had het ook al eerder gehoord de afgelopen weken. Heel dubbel vind ik het wel, aan de ene kant snap ik het wel maar zelf zou ik meer kiezen voor eieren schudden of wat eieren weghalen zodat er minder jongen komen. Maar goed ik snap ook best wel dat het voor de boeren veel schade aan de weilanden brengt..  Ik kom er niet uit.


Zwarte zwanen zie je zelden of nooit. Bij ons in het dorp is een stel “tamme” zwarte zwanen bij een bedrijf langs de dijk waar ik ze altijd zie. Ik denk dat ze gekortwiekt zijn maar ook dat groeit gewoon weer aan.
In 2018 had een van de twee blijkbaar de kuierlatten genomen en ging op avontuur. Ik denk dat het een vrouwtje was die wel eens wat anders wilde dan haar partner. Het gras aan de overkant van de sloot leek blijkbaar veel groener.
Zij landde in de surfplas zo’n 5 km verderop waar al een groep witte zwanen zwommen, zij zocht aansluiting en wilde een beetje met ze aanpappen maar de witte zwanen waren niet zo op dit zwarte familielid  (het is echt een heel ander ras, kunnen wel samen jongen krijgen maar die zijn dan steriel en kunnen zelf geen jongen meer krijgen) en twee blonde knobbelzwanen mannen joegen haar met veel geweld weg. (Toevallig kwam ik daar net langs fietsen toen dat gebeurde).
In de winter van 2018/2019 zag ik haar weer op haar oude plekkie zitten maar in het voorjaar van 2019 was het weer raak, zij vertrok om te kijken wat er nog meer voor moois te zien was in de polder.
Zij ging eens de andere kant op, zo’n 5 km verderop langs de Provinciale weg zag ik haar zwemmen (heel toevallig fietste ik ook toen net weer langs, hoe bestaat het zou je denken maar het is echt waar) en zowaar het was haar gelukt om een blonde man te boeien en te versieren.


Ze waren samen aan het baltsen, ik vond het een mooi gezicht die twee zo bezig te zien. Er was nog wel een andere blonde zwaan die gewoon mee ging doen, ze leek het te tolereren dat geflirt met de zwarte schone.
Het was de enige keer dat ik haar zag bij de witte zwanen. Of ze werd weer weggejaagd of ze ging op eigen houtje weer terug want dat is wat ik de afgelopen week bevestigd zag. Ik zag namelijk waar ze wonen die twee niet samen. Maar liefst vier jonge zwanen liepen samen met ze te grazen op het talud van de dijk. Zo te zien waren ze wel gelukkig met elkaar.

Pa verdedigde met verve zijn vrouwtje en de jongen.
En ze leefden nog lang en gelukkig (hoop ik dan al vond ik de zwart/witte combinatie ook zo mooi om te zien……) Als ze maar niet te prooi vallen aan de jagers maar daar is weinig kans op denk ik want voorlopig zijn ze zolang de jacht open is druk bezig met het opvoeden en verzorgen van hun kroost. 

11 gedachten over “De liefde werd bekroond……

  1. Afschieten zal misschien wel nodig zijn, maar ik word er niet vrolijk van hoor. Met het schudden of weghalen van eieren, los je het probleem op korte termijn niet op lijkt mij. Mooi foto’s van de witte en zwarte zwanen samen Anneke.

  2. de eieren weghalen is natuurlijk een veel diervriendelijker oplossing, Dan moeten ze natuurlijk wel bijtijds ingrijpen zodra ze zien dat er overlast dreigt. Het zijn prachtige dieren of ze nou zwart of wit zijn.

    1. Ja vind ik ook. Nou zwanennesten zijn altijd wel heel gemakkelijk te vinden hoor die zie je niet zo gauw over het hoofd..Maar ze zijn natuurlijk wel fel als ze op eieren zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s