Verspil me nietjes…….

2019-10-19 (2)Al kort geleden was er weer zo’n week van en dan in dit geval de week van verspilling van voedsel.
Er is gebleken dat gemiddeld de mensen zo’n 34 kg per jaar per persoon voedsel verspillen.
Dat is best veel vind ik en ik denk ook dat je daar best wat kilo’s van af kan knabbelen, liefst letterlijk natuurlijk.
Van mezelf weet ik wel dat ik nooit aan die 34 kg kom maar ook mij overkomt het me regelmatig dat ik toch wel wat weggooi en altijd vind ik het best zonde.
Soms ook gemakzucht (zeg ik maar eerlijk) of verkeerd ingekocht, opeens trek in wat anders. Nou ja niets menselijks is mij vreemd.
Maar toch probeer ik het echt zoveel mogelijk te beperken. Bovendien let ik er tegenwoordig (is ook wel anders geweest) er heel goed op waar mijn eten vandaan komt. downloadWaarom moet ik zoals ik vandaag zag harricots verts uit Marrokko eten terwijl er ook heerlijke brocolli uit Nederland ligt. Dan kies ik toch voor het laatste.
Brood per boterham uit de vriezer nemen, nooit teveel warme maaltijd maken (ook beter voor me) niet meer dan ik zou eten dus. En als ik eens een restje over heb proberen er de volgende dag wat van te maken en dat lukt meestal wel ook nog met wat fantasie.
Maar ja ook bij mij ligt er wel eens een verschimmelde sinaasappel opeens op de fruitschaal die de vuilnisbank in gaat.
Ben niet heel bang voor houdbaarheidsdata, alleen bij vleeswaren, vlees, vis en dat soort producten ben ik wat voorzichtiger. Maar melkproducten e.d. kijk ik altijd of eigenlijk ruik ik wel of het nog goed is zonder op de datum te letten.
Zeker voor “droge” voeding zoals pasta’s, rijst etc. is zo’n datum eigenlijk best overdreven, wel verplicht maar dat is gewoon heel lang houdbaar.
Ik was dan ook wel aangenaam verrast deze week dat ik bij de Lidl “verspil me nietjes” zag liggen.
Een grote zak met appels in verschillende maten en modellen voor een lage prijs een zak van 3 kg. Een goed idee waarom moeten alle appels dezelfde maat hebben of mogen komkommers niets eens een beetje krom zijn. Daar smaken ze echt niet minder om, integendeel.IMG_4478
Ik ga er lekker appelmoes van maken, dat vind ik zo heerlijk vers gemaakte appelmoes.
Dit jaar heb ik echt heel veel komkommers en tomaten “over” en die deel ik dan maar uit aan liefhebbers.
Bij de moestuintjes waar ik regelmatig langsfiets is een soort kraampje waar tuinders hun overbodige producten neer kunnen leggen en mensen die langskomen mogen dat dan gratis meenemen. Ik heb daar al een paar keer eten meegenomen, snijbonen en appels. Dat is toch leuk zo’n initiatief.
Met elkaar kunnen we best zorgen dat die 34 kg veel minder wordt, ik ga er ook weer beter mijn best voor doen. Bovendien scheelt het ook nog eens geld en dat is mooi meegenomen.

15 gedachten over “Verspil me nietjes…….

 1. Tegenwoordig neus ik tussen de groenten of er “afwijkers” tussen zitten: kromme komkommers, ronde paprika’s, gele bonen… De helft goedkoper en de smaak is raak.
  Ik dacht dat rijst het meest verspilde eten zou zijn, omdat mensen snel geneigd zijn er te veel van te koken (eigen ervaring, kuch.)

  1. Ik kook zelden teveel maar ik kook maar voor een persoon meestal dan is het ook gemakkelijker. En als Wim er is blijft er ook nooit wat over, hij is een grote eter dus dan blijft er nooit wat over haha….

 2. Zelden dat ik iets weg gooi. Ik hou niet van kliekjes kook dus altijd zoveel dat alles op gaat. Zo zonde en onnodige verspilling.

 3. Er bestaat tegen voedsel verspilling (natuurlijk) een app.
  Too Good To Go

  Met deze app kun je tegen gereduceerde prijzen bij winkeliers, restaurants, en fastfood zaken, overgebleven voeding kopen in jouw omgeving.

 4. Best wel een goed idee van Lidl, maar hier alsnog onbestaande. Wel vind je er aan de kassa’s containers waar je gekochte eetwaren voor de behoeftigen kan achterlaten. Dit is een groot succes trouwens. Heb je teveel gekookt, dan vul je een plastic zak met de restjes, zet er de datum op, en hang je de gesloten zak aan de zijkant van de vuilniscontainers. Deze voedselzakken zijn eveneens bestemd voor de behoeftigen van het dorp of de stad. De zakken verdwijnen haast meteen.

 5. Wat raar dat brood en deegwaren zo’n groot deel verspilling geven. Je kunt tegenwoordig vrijwel overal een paar verpakte sneetjes brood kopen, Ik hoef niet iedere dag vers brood dus haal om de andere dag een half broodje en dat gaat gewoon op. Ook groenten kun je tegenwoordig vaak “op maat kopen”, gaat dus ook gewoon op. Waarschijnlijk kom ik dus ook nie aan 34 kg. p.p. per jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s