Mijn pergola…..

Pergola 2Ach ja mensen die mijn blog regelmatig lezen weten wel dat frutselen en knutselen toch wel hobby’s van me zijn.
Zo had ik een paar maanden geleden mijn pergola uit de tuin gehaald. Als ik er naar keek dan stortte hij al bijna in. Ik leunde er bij het tuinieren eens een keer tegen aan en toen maakte ik bijna een doodssmak.
Weg met dat ding. Alleen toen ik de palen er uit gehaald had bleken die ( behalve het onderste gedeelte dat in de grond had gezeten en was gaan rotten) nog best goed te zijn.
Vandaar dat ik de rotte stukken er vanaf zaagde en de palen in de schuur neer legde zo van die kan ik allicht nog wel eens gebruiken. Pergola 1
Afijn op een of andere manier miste ik ook wel die pergola en niet alleen ik maar ook de vogeltjes die er graag opzaten. En ik miste de planten die er zomers tegenaan groeiden en een mooie bloemenboog vormden.
Nu ging ik afgelopen maandag alle materialen van de muur afhalen omdat ze volgende week gaan beginnen met de renovatie. Dat betekende ook wat ruimte in de schuur zoeken om dingen neer te zetten en dat lukte allemaal. Opeens kwam ik nog een stam van een boompje tegen dat ik ooit gerooid had en ook in de hoek lag van “je weet nooit waar ik het nog eens voor kan gebruiken”. Een idee was destijds om er gaten in te boren en plantjes in te zetten. Maar was er nooit van gekomen om iets mee te doen.
Opeens kreeg ik weer zo’n Eureka idee en dacht, stel dat ik dat op die palen bevestig dan heb ik weer een pergola.
De houders van de palen zaten nog steeds in de grond, zo moeilijk zou dat niet zijn. Alleen zulke lange schroeven had ik niet dus de radertjes boven gingen draaien en ja hoor daar kwam het weer. Hang die boomstam tussen de twee palen in. Ook qua afstand paste dat ook nog eens precies.
Pergola 3Ging snuffelen in mijn schroevendoos en ja hoor ik vond gewoon nog 4 lange schroeven die wel door de palen van de pergola konden.
De palen in de grond gezet met een vuistje (soort grote hamer) een paar rammen er op gegeven en ze stonden weer vast genoeg. Maar hoe kreeg ik nu de schroeven in die stam want ik kon niet met een arm die stam vasthouden en met mijn andere arm de schroeven er in draaien. Daar was dat stammetje te zwaar voor.
Dan maar in de paal een schroef gedraaid en een schroef in de stam en met een touwtje aan een kant opgehangen en daarna kon ik zonder moeite aan de andere kant de schroeven er in draaien. Daarna de schroefjes en touw weer verwijderen en de andere kant doen.Pergola 4
Alleen was het nog lastig om ze goed aan de draaien omdat je dan druk van de tegenoverliggende kant nodig hebt. Dat komt nog wel als iemand er een keer voor mee tegenaan gaat staan leunen. Maar het is sterk genoeg om te blijven hangen.
Ik heb ze niet bovenaan gehangen omdat de twee balken niet helemaal precies even hoog waren en zo valt het minder op. Ziet er eigenlijk best geinig uit vind ik.
Vanmiddag heb ik even wat lekkere hapjes voor de vogeltjes gekocht voor de winter en er aan gehangen, laat ze nu maar komen. Ze hebben meteen een mooi plekkie om veilig op te zitten. En het was weer zo ontzettend leuk om te doen, heb daar dan (misschien heel kinderachtig) zo’n lol in zeker als het dan nog lukt ook.

14 gedachten over “Mijn pergola…..

  1. Nee hoor , helemáál niet kinderachtig, integendeel, toch heel inventief gedaan, daar mag je best trots op zijn. En dan ook nog allemaal natuurlijke en hergebruikte materialen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s