Familie….

Tuin 9Ook al ga je scheiden van je man dan toch nog blijven familiebanden met “de andere kant” zal ik maar zeggen.
Misschien is het minder als je kort getrouwd bent geweest en er zullen ook best gevallen zijn waarbij je blij ben van je schoonfamilie af te zijn.
Maar als je zoals ik 35 jaar getrouwd bent geweest en daarvoor nog een jaar of 3 verkering/verloving is dat toch een groot deel van mijn leven dat ik gedeeld heb ook met mijn schoonfamilie. Vandaar dat ik nog steeds met een aantal van mijn schoonfamilie goede contacten heb. Sterker nog mijn ex schoonzusje (al zie ik haar nog steeds als gewoon mijn schoonzusje) komt volgend jaar weer een week of 3 over uit Australië en dan logeren ze weer bij mij.
Dat geldt ook voor mijn zwager, iemand die een moeilijk leven had met veel drank, drugs, ellende maar ook zo’n leuke vent eigenlijk was met humor en gekke streken. Tot aan zijn dood toe (heb er al eens een aantal blogs over geschreven) heb ik zijn Tuin 7administratie gedaan en alles voor hem geregeld toen hij het zelf niet meer kon.
Hij noemde me ook altijd zijn zusje bij gebrek aan zijn eigen zussen. De ene dus in Australië en de andere die nooit meer bij hem (heb ik ook geen contact meer mee) kwam en alleen toen hij zo ziek was nog wel bij hem kwam.
Mijn zwager heeft ook een zoon die door het leven van zijn vader en zijn blowende en drinkende moeder redelijk ontspoord door het leven ging en gaat. Uit huis geplaatst nog in jeugddetentie gezeten en als hij soms nergens plaats had logeerde hij bij ons. Net als mijn zwager altijd ook wel problemen, geldgebrek. Nooit nog gewerkt terwijl hij inmiddels ook al 30 jaar is. Nadat mijn zwager overleden was werd het contact minimaal. Via de sociale media volgde ik hem nog wel en we appten nog wel met elkaar. Hij weet dat hij hier altijd welkom is maar hij zoekt het zelf ook niet op en wil ook geen hulp accepteren. Heb hem voorgesteld om hem proberen financieel weer op de rails te krijgen zoals ik ooit bij zijn vader deed maar dan moet hij wel open kaart spelen en dat wil hij niet. Ook prima dat is zijn keuze.  Hij leeft in Rotterdam zijn eigen leven met vrienden en ook nog wat familie van zijn moeders kant. Zijn eigen moeder heeft hij ook weinig steun aan. Afijn eigenlijk is hij een soort kopie van zijn vader geworden en soms ben ik zelf wel eens verbaasd dat hij het eigenlijk nog steeds zo toch weer iedere keer redt.
Maar als het nodig is helpt hij me wel zoals nu met de tegels die allemaal verplaatst moesten worden. Peter heeft nog regelmatig contact met hem en als Peter wat bijklust in tuinen haalt hij zijn neef ook op om hem daarbij te helpen.
Nu dus ook afgelopen donderdag had hij hem opgehaald uit Rotterdam en heeft hij voor mij alle tegels verplaatst zodat komende week de werkmensen daar geen last meer van zullen hebben. Als hij klaar is met de klus komt ie nog even wat drinken en praten.
Tuin1We hebben het over zijn vader die al weer bijna 6 jaar geleden overleden is. Ik heb nog een map met spullen van hem, zeg ik tegen hem. Destijds na het overlijden wilde hij niets hebben en zei tegen me, gooi alles maar weg. Maar dat had ik niet gedaan en nu maar goed ook. Kaarten die hij zijn vader stuurde toen hij uit huis was geplaatst, rijbewijs van zijn vader en nog meer van die persoonlijke dingen, hij is er nu blij mee.
We kunnen altijd best goed praten met elkaar en hij was ook de inspiratie voor dit familieblogje. Ik zei op een gegeven moment tegen hem, eigenlijk zijn we helemaal geen familie meer van elkaar.  Waarom hij me een knuffel gaf en zei, je blijft altijd mijn tante en de moeder van mijn neef. En dat is ook zo. Blood is thicker than water…..  maar soms heb je geen bloedband nodig om toch iemand in je hart te sluiten en van te houden.

19 gedachten over “Familie….

 1. De verborgen aard van het beestje

  soms creëren koppels voor elkaar een reële hel
  al lijkt het aanvankelijk prima te klikken
  tot één de andere begint te verstikken
  familie kun je niet kiezen, vrienden gelukkig wel

  Ja, soms lijkt de korte levenslijn op een lange prikkeldraad, Anneke.
  Lenjef

 2. Helemaal gelijk in, zelfs al is het contact met de ex slecht dan nóg kun je de rest van de familie wel mogen, dáár heb je immers geen problemen mee. Ik heb zelf geen contact met de ex van onze dochter, maar hun kinderen natuurlijk wel dus op verjaardagen of andere feestelijkheden komen we elkaar natuurlijk wel tegen. Zijn familie heb ik geen probleem mee.

  1. Ik heb gelukkig ook geen slecht contact met mijn ex, integendeel we kunnen beter opschieten dan de laatste jaren van ons huwelijk. Ik lees in je laatste zeer dat bij de ex van je dochter nog wel wat zeer zit…. Dat blijft altijd lastig. Mijn ex kwam nog wel bij mijn moeder na onze scheiding en was er ook bij de begrafenis bij. Hij kwam altijd graag bij mijn ouders thuis.

   1. Mijn dochter gaat ook wel “normaal” met hem om bij voorkomende gevallen maar toch niet als echte vrienden. die bij elkaar op bezoek gaan voor de gezelligheid . het is natuurlijk ook best lastig dat haar beste vriendin ( die ook bij elkaars gezin betrokken waren) na de dood van haar man hier een rol in had. Ik vind het heel knap van m’n dochter hoe ze er mee om ging en gaat. Maar in feite is ze door 2 mensen belazerd.

    1. Dat is misschien ook wel het verschil. Bij ons waren er geen andere in het spel. Wij komen ook niet bij elkaar op de koffie hoewel pas toen ze in Australië geweest waren wel zo maar een keer. Ik kan ook heel goed opschieten met zijn huidige vriendin.

       1. Ik ga maar niet uitweiden maar heeft tegen mij persoonlijk iets onvergeeflijks gedaan. Maar natuurlijk blijft hij de vader van de kinderen, dat zal ik nooit uit het oog verliezen en geen stress veroorzaken bij huwelijken .

 3. Dan moet je het belang van de kleinkinderen laten prefereren. Ik heb een keer een huwelijk gefotografeerd waarbij de gescheiden ouders van de bruidegom niet op een foto wilden. Vond dat heel lastig en ook jammer voor die jongen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s