Hij zoekt het maar uit dan…..

opruimenOp mijn vorige blogje over het opruimen van de zolder en het bewaren van spullen kreeg ik verschillende reacties. Altijd leuk natuurlijk.
Ook een reactie van “wil je je kinderen daar mee opzadelen als je er niet meer zou zijn”.
En eigenlijk wil ik daar volmondig JA op zeggen. Laat mijn zoon het dan maar allemaal lekker uitzoeken.
Heb best een paar dingen opgeschreven en hoop dat ie veel weg zal geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken of naar de kringloop e.d.
Dat weet ie wel van me maar laat ie een grote container komen en gooit ie alles er in, dat is dan zijn ding.
Zo nu en dan heb ik best een opruimmanie, paar maanden geleden echt dozen met boeken weggedaan en de schuur is ook aardig uitgedund.
Maar ik geniet ook zo van de dingen die ik heb dat zijn mijn dingen en ik heb daar plezier van.
Een aantal dozen met oude spulletjes open ik zo nu en dan, zoals met dit weer dat je meer binnen zit en dan komen herinneringen terug en gelukkig de meeste met veel plezier zoals mijn schooltijd of vroeger thuis. Zoals ik vanmiddag nog een map met spullen in een andere map gedaan heb omdat het een beetje begon uit te scheuren. Het waren tekeningen en dingen die Peter maakte op school. Zo leuk om dat weer eens te zien.
Of net zoals ik deze week weer een kersthoutje (weet niet hoe ik het anders moet noemen) dat hij zelf gemaakt had van triplex uitgezaagd met een figuurzaag en geverfd. Ik kan dat echt niet weggooien.
Zelf bewaar ik gewoon zulke goede herinneringen aan de opruimacties toen mijn broer overleden was en later mijn zwager en mijn moeder waarbij de huizen leeggemaakt moesten worden.
Mijn moeder had in een kast allemaal schoendozen staan waar van alles inzat. Kaarten die ze had gekregen. Maar ook allerlei frutseltjes. En ik zag haar gerimpelde handen de dozen beetpakken als ze weer eens wat zocht. En probeerde maar niet de dozen in een andere volgorde terug te zetten want dat mocht zeker niet.
Ik ben ongeveer 3 weken iedere dag in haar huis bezig geweest om alles op te ruimen. Mijn jongste zus ging net na haar overlijden op vakantie, mijn oudste broer had een zware operatie gehad en mijn oudste zus had overal afstand van gedaan.  Vandaar dat ik daar heel veel en met ontzettend veel plezier gedaan heb. En soms de verrassende dingen die je tegenkomt. Zoals bij mijn zwager die in het huis van mijn schoonouders was gaan wonen kwam ik bij het opruimen nog dingen van hen tegen waaronder tussen potjes met oude schroeven in de schuur nog zelfs een pot vol met guldenmunten zeg maar.download (2) Inmiddels ook niet meer in te leveren maar dat is weer een ander verhaal.
Kortom wat ik hiermee zeggen wil is dat ik denk dat het voor nabestaanden ook goed is om op je gemak alles op te ruimen, helend voor lichaam en geest was het echt voor mij trouwens. En met de laatste keer de deuren daar op slot doen en de sleutels inleveren bij de woningbouw sloot ik ook echt tijdperken af met een goed gevoel.

26 gedachten over “Hij zoekt het maar uit dan…..

 1. Inderdaad Anneke, bij mijn Ouders kwam ik ook dingen tegen dat ik dacht ” ooo wat leuk dat ze het bewaard hebben ” . Soms omdat je ook niet verwacht dat het er nog zou zijn. Bij leven hebben wij wel zoals met kleding of een rommelhok uit gesorteerd en met toestemming opgeruimd zodat het zich niet bleef ophopen en de leuke verassingen daardoor onverhoopt weg zouden komen , die hadden ze dan op een fijne plaats opgeborgen.

  Dus fijn je gevoel volgen zo heeft je Zoon later ook van die ooo wat leuk momenten in een wat minder fijne periode namelijk stilletjes aan afsluiten.

 2. Gelijk heb je maar kinderen van nu denken daar volgens mij heel anders over. Maar misschien over 20 jaar is het misschien wel weer anders dus bewaar ik ook wel dingen voor hem. Ook al een hoop meegegeven.

  1. Ik zag het bij mijn neef ook. Zes jaar geleden zei hij gooi alles maar weg en nu was ie blij dat de dingen van zijn vader nog bewaard had. Ik geef ook al veel mee wat van hem is of wat hij kan gebruiken en ik toch niets mee doe.

 3. Je hebt groot gelijk om van die kleine bewaar dingen te genieten. Tegenwoordig moet alles maar effectief zijn en zijn nut anders moet het weg. Beetje een armoedig leven vind ik het zo. Denk nu ook niet dat alleen jongeren zo zijn ik ben ook almouderen tegengekomen die nergens meer waarde aan hechten. Erg jammer want dit zijn ook de mensen die zonder nadenken historische panden en dergelijk voor de vlakte gooien.

 4. Ik ben het helemaal met jou eens. Mijn moeder was nogal van het opruimen en weggooien. Bij het overlijden was alles van emotionele waarde weg. Het is alsof mijn ouders nooit hebben bestaan. Zo jammer. Ook voor de rouwverwerking is het een gemis.

 5. Mijn ouders hadden bij een verhuizing van groot huis naar appartement toen ze 78 waren wel veel weggedaan. Bij hun overlijden met 90 waren er duidelijk gesorteerde kasten. Wel veel kleine dingen inderdaad bewaard en veel foto boeken. Bijna alle meubels konden weg, te groot of te oud voor ons. Veel dozen hebben we meegenomen en in de afgelopen 5 jaar is daar weer een groot gedeelte weggedaan, na er foto’s van gemaakt te hebben.
  Nu rest er een kleine doos.
  Zelf verhuisde ik 5 jaar geleden na 40 jaar in vorig huis en ging er veel weg. Nu heb ik niet zo veel overbodige dingen meer, maar een partner met verzamelwoede, gelukkig staat veel in een grote schuur en dat is niet mijn probleem.

 6. Helemaal met je eens, en het belangrijkste is gewoon dat jij het leuk vindt om te bewaren. Waarom zou je bij alles met de nabestaanden rekening moeten houden. Die zijn trouwens ook niet allemaal hetzelfde en er er zijn zeker “kinderen”die het erg zouden vinden a;s alles al weg was.

  1. Toen ik Peter vertelde van dat auto’tje zei hij ook bewaren mam. De enkele keer dat ie iets bij me op de zolder moet hebben neust hij er graag even rond. Heb nog nooit gehoord dat ik dingen op moest ruimen van hem> Trouwens zijn garage haha staat ook stampvol.

 7. Mooie blog Anneke, zo werkt het bij mij zeker.
  Ik ben zeker het laatste jaar erg op mijn gevoel aan het opruimen.
  Ik merk dat als ik behoefte heb aan ruimte in mijn hoofd ik wat op ruim en daarmee ruimte creeer….. Zo werkt het ook met afscheid nemen, volg je gevoel, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s