Afluisteren

Agressie-in-de-zorg-FBNou afluisteren was het niet echt hoor want de vier dames die naast mij zaten aan een tafeltje waren zo hard met elkaar aan het praten en lachen dat ik wel oordopjes in had moeten doen om het niet te horen.
Het waren een aantal vrouwen, schat zo rond de 40 jaar, beetje uit een buurtje waar mensen elkaar helpen maar ook niet bang zijn om elkaar de waarheid te zeggen. Uit een echte volksbuurt dus.
Eerst ging het verhaal over verschillende scholen waar de middelbare scholieren naar toe zouden gaan.
Daarna kwam het verhaal op de filmpjes die pas te zien waren waarop een jongen door een groepje andere jongens in elkaar werd geslagen.
Je durft ook niets meer te zeggen, hoorde ik een van de vrouwen zeggen “want voor het zelfde geld hebben ze een mes en steken ze je zo neer als je wat zegt”.
De andere dames waren het met haar eens.
Natuurlijk sloeg het ook wel een beetje door bij de dames want daarna was het gesprek dat “nieuwkomers” toch wel vaak de mooiste huizen krijgen terwijl er al zo weinig woningaanbod is voor de jeugd.
“Laten ze ergens op de hei lemen hutjes voor hen bouwen” merkte een vrouw op wat tot heel wat hilariteit, ook bij mij trouwens, leidde.
Een vrouw zei, o dat is te erg hoor wat je nu zegt.
Maar de tendens was gewoon dat mensen toch wel vaak wat onzekerder zijn, ook wel wat angstiger om de jeugd aan te spreken op hun gedrag. Bang voor de reacties.
En ik heb dat ook wel een beetje.
Soms ben ik ook eigenlijk wel stomverbaasd en heb niet meteen een antwoord klaar ook zoals deze week dat ik een groepje scholieren tegen kwam.
Nu heb ik zomer en winter, kortom het hele jaar door mijn fiets op automatische verlichting staan.
Deze week dus kwam ik die groep jongeren tegen en riep een van die gasten naar me “ken jij die K****r verlichting niet uitdoen”.  Was totaal verbijsterd en had niet meteen een weerwoord.
Maar eigenlijk wilde ik gewoon terug gaan, even vragen waarom ie zo tegen me durfde te praten, of ie met me geknikkerd had soms en wat er mis was met mijn verlichting op mijn fiets. agressie-gehandicaptenzorg-klein
Toch deed ik het niet en dat is misschien wel jammer, veel mensen durven het ook gewoon niet meer omdat ze gewoon bang zijn voor de reacties. Dat heb ik ook hoor. Hetgeen die gasten ook weer een soort machtsgevoel geeft.
Ik vind het best moeilijk. En natuurlijk zijn ze niet allemaal zo maar toch… het lijkt wel of er steeds meer komen en dat maakt het allemaal niet gezelliger er op.

11 gedachten over “Afluisteren

  1. Nee ik zou dat ook niet zo snel meer doen voor je het weet zijn ze met z’n vijven en dat kan grote gevolgen hebben.

  2. afluisteren is het leukste als je buitenlanders bij je hebt, ze nemen aan dat jij ook duits of frans bent, ze gaan lekker los, en dan wacht je op het goede moment, b.v. als ze opstaan om weg te gaan. gewoon iets aardigs zeggen: , Mijn mooiste moment was toen ik naast mijn Duitse zwager zat in zijn auto, het was op de Munt in Amsterdam, toen kon je daar nog rijden, we stonden stil in een verkeersknoop, raampjes open en daar begon het, van links en rechts : me fiets terug….. Ik riep in plat amsterdams: u hep gelijk, fiets is veel handiger in de stad as die stomme oto….Ze schrokken zich rot.

    1. Ja haha dat is inderdaad zo. Ik werkte ooit een keer met een aantal Turkse mensen en had daar wat woordjes van geleerd. Op een keer verkocht mijn exman een rubberboot aan twee Turkse mannen die in hun taal stonden te praten. Toen kwam ik naar buiten en zei ik het Turks goede middag….. je had ze moeten zien kijken haha Dat is zo grappig.

  3. Angst is een slechte raadgever toch?Nou is het op de fiets natuurlijk lastig om te reageren.
    Ik heb zelf ook een hekel aan “lichten aan” overdag maar dan meer voor auto’s.vooral op een sombere dag trekken die auto lichten je aandacht , het lijkt er donkerder door en je ziet de fietsers en wandelaars juist minder omdag die lichten je aandacht vangen.

  4. Het wordt met de dag gekker. Tegenwoordig is het schering en inslag hoeveel asociaal gedrag er is. Zelfs de jeugd timmert er op los. Meestal heb ik al iets gezegd voordat ik het zelf in de gaten heb…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s