Boerenbedrog…..

79758126_2195905360713308_9202089258427351040_nWat vonden we het allemaal leuk toch die eerste keer dat de boeren de weg op gingen naar den Haag en zorgden voor de grootste file ooit. En we sympathiseerden toch allemaal met de boeren die eindelijk eens voor zichzelf opkwamen nu ze de zwarte piet toegeschoven kregen. (dat zal wel niet meer zo genoemd mogen worden trouwens).
Voor een deel hadden ze natuurlijk wel gelijk, zij zijn niet alleen de schuldigen aan het probleem van de stikstof.
Wij hebben daar met zijn allen voor gezorgd. Zoveel meer auto’s die er zijn gekomen.
We willen allemaal iedere dag een stukje vlees op ons bord. Vliegen naar onze vakantiebestemming. Eten uit exotische oorden.
De regels waar de boeren zich aan moesten houden. Ik heb het hier in de polder gezien dat boeren moesten verdwijnen naar elders en daar grotere en intensievere veeteelt of landbouw kregen om een bestaan te hebben. Er kwamen grotere stallen, automatisering. Maar de koeien zorgden niet voor minder afval.
79944340_698800367194446_2915870996814626816_nOok de boeren hebben zichzelf veel te verwijten. De weilanden met een diversiteit aan bloemen en planten verdwenen om plaats te maken voor “mooie groene onkruidvrije” weilanden door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Waar normaal in het voorjaar het vol was met weidevogels en insecten vindt je deze nu veel minder omdat ze geen schuilplaatsen of eten hebben.
Zag pas een boer die dat vol trots allemaal liet zien hoe hij dat na jaren bereikt had en nu weer “terug naar af” moest in zijn ogen door meer diversiteit op mijn graslanden toe te laten.
De organisatie die de demonstraties organiseert lijkt meer en meer een radicale groep te worden onder leiding van Mark van den Oever met de naam Farmers Defence Force. Alsof het een of andere militaire groepering is die oorlog zoekt.
De man die de wel zeer ongepast opmerking maakte over de Holocaust en tweede wereldoorlog.
En daarmee wordt ook wel een groot deel van de sympathie verspeeld die de boeren toch wel hadden bij de mensen. Afgelopen week werden ook een aantal boeren geïnterviewd die daar stonden te protesteren. Een aantal wist nauwelijks wat ze gingen doen en waarom. Ze worden ook een soort opgeruid om mee te doen.
Zeker nu ze dan ook nog plan hebben om distributiecentra te gaan blokkeren waardoor de winkels net voor Kerstmis minder of niet bevoorraad kunnen worden.
Tja dat zijn zeker geen acties die het publiek weet te waarderen want met Kerstmis hebben ze wel graag een goed gevulde tafel om met elkaar te eten. Ik ook hoor.
Voor mij is het ook de gezelligste tijd van het jaar met de familie en vrienden eten op eerste Kerstdag.
Ik vind het best lastig. Ik geniet ieder jaar weer als ik door de polder fiets en de koeien in het land zijn. Het is voor mij een bekend beeld iets uit mijn jeugd. Het hoort er bij.
Gelukkig zie ik ook de weilanden weer meer vogelvriendelijk worden, boeren die rekening houden met maaien. Nesten die gemarkeerd worden. farmers_defence_forcegoed_v1.-detail
Het is gewoon een lastig probleem. Denk dat we er allemaal verantwoordelijk voor zijn.
Wat minder vlees, de auto eens laten staan, minder vliegen, eten volgens het seizoen uit eigen land zo veel mogelijk.
Helemaal niet zulke moeilijke dingen en we kunnen de problemen die we zelf hebben veroorzaakt niet op een groep afschuiven al zullen ook die boeren zeker hun bijdrage moeten gaan leveren.

10 gedachten over “Boerenbedrog…..

 1. Ik woon op het platteland ‘tussen’ de boeren. Laatst nog in een stal geweest, kalfjes van 2 dagen staan aan een rubberen ‘uier’ te lurken, koeien worden door de robot gemolken, robot-veger houdt de vloer schoon, oudere koeien gaan naar het slachthuis en de boer is bezig het gras (zonder zgn. onkruid) en de mais in te kuilen en verder is het veel computerwerk.
  Ik ben boos over de acties van de boeren om over het FDF maar niet te spreken.
  Iedere boer houdt van zijn koeien beweert de boeren dat geloof ik wel. Hoe meer koeien hoe meer geld!

  1. Ja de tijd dat mijn vader bij de boer werkte en ’s morgens om 4 uur met de hand ging melken ligt ver achter ons. Nu zie ik ook dat grote machines in een keer de kanten van de sloten opschonen vaak ten koste van alles wat daar in leeft. Ik woon ook op het platteland en ben tussen de boeren opgegroeid. Het zijn inderdaad fabrieken geworden dat is ook geen goede zaak.

 2. Het draait inderdaad allemaal om de centjes. Hier merk ik nog niks van bloemen in de wei en paaltjes bij vogelnesten, de boeren hier hebben er s*** t aan. Wel veel meer koeien het lijkt op een fabrieksmatig gebeuren.

  1. Gelukkig zie ik het hier in de polder wel en dit jaar waren de weidevogels en uitgekomen broedsels vermeerderd. Een teken dat ze toch goed bezig zijn. Alle boeren zijn echt niet onwelwillend en er moet daar ook zeker dingen veranderen want je hebt gelijk, vaak telt alleen de verdienste.

 3. “We willen allemaal iedere dag een stukje vlees op ons bord. Vliegen naar onze vakantiebestemming. Eten uit exotische oorden” schrijf je…
  Hoe kom je er bij?!? Spreek voor je zelf alsjeblieft. Ik eet helemaal geen dierlijke producten (dus ook geen zuivel, eieren, honing enz), vliegen doe ik nooit (ga sowieso niet met vakantie) en mijn eten komt van de moestuin of elders uit Nederland!

  1. Als ik het over “wij” heb bedoel ik de meerderheid van de mensen die geen vegetariër zijn, vliegend naar vakantie gaan, gevarieerd eten, een of meer auto’s voor de deur hebben. Tijdens de eerste boerenacties hoorde ik zelden mensen die tegen de boeren waren, “We”vonden het allemaal wel een goede stunt. Als je mijn blog zo nu en dan zou lezen zou je weten dat mijn ecologische voetafdruk niet zo groot is. Geen auto, geen vliegvakanties, geen vervuilende huisdieren, eet groentes van het seizoen, verbouw in de zomer het meeste zelf en ben geen vegetariër maar eet weinig vlees en een aantal dagen bewust geen vlees. Ik denk dat we niet op elkaar moeten wijzen of ons zelf op de borst moeten kloppen maar gewoon met elkaar een stapje terug zullen moeten doen om ook voor onze kinderen/kleinkinderen een leefbaar milieu achter te laten.

 4. In plaats van de boeren aan te pakken, zouden Schiphol, TT Zandvoort, en de kolenindustrie aangepakt moeten worden. Dat is stukken milieuvriendelijker alleen niet voor de portemonnee en geld is het enige waar onze regering aan denkt.
  Er zijn te veel regels waar boeren zich aan moeten houden. Eerst door de EEG en nu door de EU.
  Ik vlieg niet, rijd op een gewone fiets, ruim buiten de troep van een ander op. We eten weinig vlees, recyclen ons rot, hebben zonnepanelen, een tuin vol planten die bijen en vlinders aantrekken. Waren een van de eersten die een hybride-auto kochten. Dit alles weegt niet op wat er aan vliegtuigen bij Schiphol stijgen en landen.
  De boer de schuld geven vind ik een te gemakkelijke redenatie.
  Want wat eten vegetariërs? Groente. En wie kweken/zaaien/poten groente? Juistem!

  1. He die laatste ja dat klopt inderdaad daar hoor je ze dan niet over. Maar je hebt gelijk wat ik er mee bedoelde is dat we gewoon allemaal ons steentje moeten bijdragen. Ik rij wel op een Ebike maar heb geen auto. Noem maar op wat jij ook opnoemt.. met elkaar zou het wel moeten lukken toch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s