Windje mee of windje tegen…….

download (4)Ik ben gestopt met mensen te discussiëren over hoe de wind waait en voor de wind of tegen wind hebben.
Het is namelijk zo dat de meeste mensen waarmee ik het er over heb bijna allemaal standaard zeggen dat ze altijd tegen wind hebben als ze heen gaan en terug weer.
Nou fiets is iedere dag dus durf ik gerust te stellen dat ik wel iets afweet van “hoe de wind waait waait mijn jasje” en weet dat dat niet waar is. Het gebeurt mij maar heel zelden dat ik de heenweg en de terugweg tegen heb en andersom beide keren wind mee dat geluk tref ik helemaal maar zelden.
De richting die ik meestal opga (in westelijke richting) heb ik dan op de heenweg tegenwind en terug voor de wind. Tenslotte waait de wind het meeste in Nederland uit Zuid westelijke richting.
Een weetje:

Wat is de meest voorkomende windrichting in Nederland?

windwijzer-heks-W6059Er zijn heel veel metingen gedaan naar hoe de wind zich gedraagt in Nederland. De meest voorkomende windrichting in Nederland is zuidwest. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de gemiddelde windsnelheid in ons land. Daarbij wordt het verschil tussen het binnenland en de kust meteen duidelijk. Het jaargemiddelde voor het binnenland ligt namelijk rond de 8 kilometer per uur, terwijl dat voor de kust tot 20 kilometer per uur is! Wanneer je in het Noorden of Westen van Nederland woont kun je rekenen op de hardste wind, en wanneer je in het Oosten en Zuidoosten woont heb je het minst last van de windkracht.
Je zou het best een wonder kunnen noemen die wind!

Waarom denken mensen dat ze dan altijd tegen wind hebben. Mijn lief Wim is daar helemaal een voorbeeld van die moppert altijd over de wind hier in de polder. En dat is logisch want zoals bovenstaand weetje zegt in het oosten waar hij dus woont heb je het minst last van de windkracht. Hij is er gewoon niet aan gewend en ik wel.
Natuurlijk heb ik niet als ik een eind gaat fietsen de ene keer de wind helemaal voor en de andere keer de wind helemaal tegen want de wegen lopen nou eenmaal niet strak in een bepaalde richting.
Zo voel ik als ik op de dijk rijd meer het windverschil dan wanneer ik door een rechte weg door de polder rijd.
Afijn vandaag was zo’n dag dat het zo nu en dan regende en flink waaide. Ik ging toch op pad en met de regen viel het mee sterker nog het was bijna droog. Op de heenweg had ik het windje in mijn rug en het fietste gewoon lekker zo. (hoewel ik een ondersteuning heb is voor de wind fietsen ook dan fijner) langs de Lek. Zo nu en dan wel een stukje tegen wind.
Tijdens mijn koffiesessie maakte ik een praatje met iemand die zei, vervelend om te fietsen nu zeker. Dus ik zei het viel wel mee, praktisch droog en had de wind mee. Ik download (5)keek even op mijn telefoon en inderdaad de wind was ZZO. Ik dacht dan heb ik hem straks tegen.
Nog even langs de kringloop, had pas een ouderwetse kaartenhouder gekocht daar maar die was al vol dus wilde ik er eigenlijk nog een bij hebben, kon hem niet vinden trouwens.
Nog even boodschappen en daarna terug naar huis, het was weer droog de lucht was wat open getrokken en wat ik zelden heb, ik had weer het windje grotendeels in mijn rug. Wat een aangename verrassing, de wind was gedraaid naar het ZZW, hoe leuk was dat.
Bij het opzoeken van plaatjes op www….. die windvaan met die heks…….ik wil hem ik wil hem wat gaaf zeg……

10 gedachten over “Windje mee of windje tegen…….

 1. In het open Hollandse landschap heb ik het snel koud. En inderdaad ik voel altijd wind.
  Opgegroeid in de beschutting van een kampenlandschap in Noord-Brabant kan ik nog steeds niet wennen aan het Hollandse weer.
  Gelukkig is het in de stad altijd een pasr graden warmer.
  Al zorgen de Bijlmerflats juist meer voor stevige tochtgaten.

  Mooi blog!

  Er wordt teveel onzin over wind en regen verteld.

  Stille groet,

 2. Onderhand ben ik wel gewend aan de woei hier aan de kust,enkel zeg ik nog altijd wind mee of tegen.Dat voor de wind daar was ik in het begin altijd mee in de war.

  Wens je vast een fijne kerst verjaardag.💕

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s