Storm op komst……

9003705_stock-vector-tornado-smileDe voorspellingen voor morgen zijn dat er een flinke storm over ons land zal gaan razen. Code Oranje ??  We zullen het zien.

De eerste storm van het jaar, die de naam Ciara heeft gekregen, zorgt eerst voor onstuimig weer in Groot-Brittannië en trekt daarna onze kant op. Eerder was de verwachting dat de storm windkracht 9 zou hebben, maar dat is volgens Weeronline mogelijk zelfs windkracht 10.
De storm die dit weekend in Nederland aankomt, is mogelijk heftiger dan verwacht. Er is kans op zeer zware windstoten tot 140 kilometer per uur.

Het gebeurt ook wel regelmatig dat het dan allemaal wel weer meevalt maar goed het kan natuurlijk wel. Deze tijd van het jaar heb je dat wel vaker natuurlijk.
In mijn herinneringen ga ik terug naar 25 januari 1990 een storm die nog steeds wordt beschouwd als een van de zwaarste stormen in 100 jaar en heeft er voor gezorgd dat de kleurencodering in het leven werd geroepen. We wonen in een nieuwbouwwijk waar nog een heel stuk niet bebouwd is waar de wind vrij spel heeft.
Peter is net 4 jaar en we gaan even naar buiten toe in de storm wandelen want het is ook leuk toch. Ik weet nog (en dit keer overdrijf ik echt niet) dat ik best ook een beetje schrok want ik moest hem echt stevig aan zijn hand vasthouden anders zou hij echt wegwaaien. Hij kon er niet alleen tegenin komen. Maar mooi vond ie het wel en hij weet het nog steeds.


Zwaarste storm in decennia

De storm van 25 januari 1990 wordt nog altijd beschouwd als een van de ergste in zeker honderd jaar.
Onderschatting
In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgeschaald tot windkracht 11 en uiteindelijk zelfs orkaankracht 12, iets dat in ons land zelden gebeurt. Uit onderzoek bleek achteraf dat de ernst van de waarschuwingen niet goed was doorgedrongen. De storm was dan ook aanleiding voor meer voorlichting over begrippen in het weerbericht en de invoering van speciale waarschuwingen voor extreem weer en het weeralarm met kleurcoderingen.

Vandaag toch maar wat dingen even in de blokhut gezet. Heb al zo vaak tuinstoelen en dat soort dingen uit mijn vijver moeten vissen. Heb er even geen zin in.
Waar ik me in eerste instantie wel zorgen over maakte was die grote kraan die boven mijn huis staat voor de werkzaamheden aan het dak. Vind het sowieso niks maar nu met die storm op komst. Brrr
Gisteren fietste ik naar huis en dacht, ik ga zondag gewoon weg, blijf daar niet als het echt zo gaat stormen, stel je voor dat die kraan omwaait.
Maar had me voor de zoveelste keer weer voor niks druk gemaakt. Als ik thuiskom staat de uitvoerder voor op de straat.
Heb hem een keer gezegd dat ik een kraan best eng vind en blijkbaar heeft ie het onthouden (niet dat hij het voor mij gedaan heeft natuurlijk maar toch ) want hij zegt, we hebben de kraan maar ingeklapt omdat ze storm opgeven buurvrouw.
Ik zeg dat ik daar wel heel blij mee ben.
Ben best benieuwd hoe het verder zal gaan want overal op de steigers, zelfs op het dak, op de schoorsteen liggen stapeltjes met losse dakpannen, ladders en dat soort dingen.
71aHGiacwBL._AC_SL1500_Hoop niet dat die er van al zullen gaan waaien. Of de platen die op mijn dak geschroefd zijn zonder dat de pannen er al op liggen.
Ik weet dat tussen mijn huis en dat van de buren het als het stormt of zelfs al als het gewoon waait het altijd flink tekeer gaat. Het is echt zo’n tochtgat waar de wind doorheen raast. Mijn kasje dat op dezelfde lijn staat is ook al twee keer omgewaaid.
Heb hem nu wel geschoord tegen een boom aan, hopen maar dat hij blijft staan.
Ga morgen maar een Pyjamadag houden en binnenblijven. Hoewel, een wandeling langs de Lek is altijd ook wel mooi als het zo hard waait.
Ik wacht het maar af, misschien is het allemaal weer een storm in een glas water……

5 gedachten over “Storm op komst……

  1. Het is inderdaad wel een pittig windje. Onze tuin is te klein om er veel last van te hebben en er staat ook niet heel veel los spul. Ben nog wel even met de auto weggeweest anders wordt het zo’n lange binnendag. Was wel te doen maar ik moest Suus we;l stevig in de hand houden.
    Inderdaad wel riskant als die losse bouwmaterialen om je huis heen maar de aannemer zal wel weten wat hij doet gezien zijn handelen met de kraan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s