Galerie Klara

KlaraKlara van Ballegooie was in ons dorp een begrip. Zij woonde met haar man op een boerderij waarbij ze ook een groot atelier had waar ze workshops gaf onder andere poppen maken. Heel bekend waren haar jaarlijkse tentoonstellingen waar bekende poppenmakers kwamen om daar te exposeren.  Later kreeg zij in het centrum van het dorp een winkel waar ze van alles verkocht op creatief gebied. Heel veel quilten maar bijvoorbeeld ook de rieten poppenwagen die mijn kleindochter kreeg van een andere oma en opa kwam daar vandaan en zo nog veel meer dingen voor creatieve mensen. Bijna twee jaar geleden stierf zij. Haar winkel ging hierna op slot. Velen toonden interesse in het leegstaande pand. Toch peinsde haar man er niet over het te verkopen. Hij wilde namelijk graag ‘iets’ doen met de winkel. Na veel praten en nadenken nam hij een besluit. “Ik stel de winkel nu gratis beschikbaar aan mensen die een expositieruimte zoeken voor hun ambachts- of kunstwerken. De huisvestingskosten zijn daarbij voor mijn rekening.”
Over het waarom zei hij in een interview “Net voor Klara’s overlijden hebben we vaak gesproken over de winkel. Die moest van haar niet in handen vallen van een projectontwikkelaar, maar een maatschappelijke functie krijgen. De functie die het pand nu krijgt, staat misschien wat verder af van het oorspronkelijke concept van Klara’s Winkel. Tegelijkertijd is het helemaal in de geest van mijn vrouw. Zij was ook erg creatief en een echt mensenmens.”
WvdG 4Vorige maand was de eerste die daar exposeerde Gerrit van IJzeren die al jarenlang de kunst van het glas-in-lood maken beoefent. Naast de mooiste ontwerpen die hij gemaakt heeft en tentoonstelde kan je ook een workshops volgen om  het zelf te leren.
De tweede tentoonstelling werd vandaag geopend door Wim van der Goor. Hij maakt abstracte kunst. Wim ken ik al heel lang want ik werkte jarenlang bij hem en zijn vrouw.
Wim was leraar op de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Abstracte kunst is iets waar je wat mee moet hebben. Toen ik bij hem werkte hebben we er vaak gesprekken over gehad. Ik had er niet zoveel mee. Tot ik een keer een lezing bij hem bijwoonde voor een groep dames van de Plattelandsvrouwen. Ik schonk die ochtend koffie en eigenlijk was zijn lezing over zijn werk en kunst best een openbaring voor mij.
Nu mijn weekend toch heel anders ging dan gepland, mijn weekend Apeldoorn een weekje uitgesteld, ben ik naar de opening gegaan van zijn expositie.
Het was zo ontzettend leuk, zowel hij als zijn vrouw waren aangenaam verrast dat ik ook kwam kijken, had ze al een tijdje niet meer gezien. En dat gold voor nog meer mensen die ik daar zag. Zo veel oude bekende het voelde aan als een warm bad. Met een aantal mensen nog mooie gesprekken gevoerd. Natuurlijk ook zijn kunst bekeken, een hapje en drankje.  Een kunstwerk sprak me wel aan. In zijn openingstoespraak vertelde hij wat over zijn werk waar je wel of niets mee hebt en soms gewoon op je in moet laten werken. WvdGMaar een schilderij vond ik wel mooi.. het leek alsof net als in wolken ik er van alles in zag, figuren, vormen.
Mij werd ook nog gevraagd of ik geen zin had om een keer met foto’s een tentoonstelling daar te houden. Maar daar ga ik nog eens goed over nadenken. Dat zal best ook aardig wat kosten allemaal. Foto’s af laten drukken. Schilderijen of passe-partouts kopen. Hapjes en drankjes bij de opening.  Op zich lijkt het me wel leuk maar toch maar eerst eens kijken wat zo iets zou kosten..

6 gedachten over “Galerie Klara

  1. Artikel over Klara gallerij zeer knap gedaan. En zo snel ook. Schrijf talent is Indrukwekkend.
    Het is tijd dat je werk (texten en beelden) exposeert.
    Ik dek de kosten wel.

  2. Wat een mooi en sfeervol pand en heel bijzonder dat het nu op deze manier benut mag worden. Ik zie dat je ook al een sponsor hebt voor áls je zou willen exposeren.
    Ben benieuwd je hebt natuurlijk meer dan genoeg materiaal dat de moeite waard is maar ja, ga dat maar uitkiezen en in een ;logisch verhaal onderbrengen, lijkt me niet makkelijk maar wel iets voor de volgende donkere wintermaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s