Boerenparfum…….

Tractor 1 (Small)Als ik door de polder rijd ruik ik het aan alle kanten: “Boerenparfum” zoals ik het altijd noem maar het is natuurlijk gewoon mest dat momenteel door de boeren op de weilanden gedropt wordt. Of eigenlijk moet ik zeggen geïnjecteerd wordt want tegenwoordig gebeurt dat zo.
Boeren doen het ook niet zelf meer, dit soort klussen worden meestal uitbesteed want natuurlijk beschikt niet iedere boer over deze apparatuur.
Bij ons in de Krimpenerwaard doen ze het goed voor de weidevogels. Deze week zag ik er weer een artikel over waarin dat bevestigd werd.
En ik zie en hoor het zelf ook, de grutto’s, de tureluurs, de duikelende kieviten, altijd een prachtig gezicht, de scholeksters en ik zag pas zelfs kluten. Heel mooi.

Een aantal weilanden zijn drassig gemaakt zeg maar waardoor deze vogels het goed naar hun zin hebben en eten kunnen vinden. Veel bloemen en insecten om ook de jongen te kunnen voeren.
Alles past mooi in elkaar.
Vandaag had ik weinig zin om iets te doen, wel een flinke ronde gaan fietsen maar in tegenstelling tot gisteren vond ik het vandaag koud aanvoelen. Voor het eerst weer naar de Hema geweest, ik had zulke leuke kussenhoezen gezien om mijn bank een beetje op te vrolijken. Natuurlijk niet echt nodig maar soms wil ik even gewoon wat reuring om me IMG_5010heen. Een van de koffiedames is nu ingezet om de mandjes schoon te maken. Wil je een dubbele cappuccino vraagt ze lachend. Nou ik mis het wel hoor zeg ik maar ja het is even niet anders. Ik vind de kussenhoezen en neem ze mee.
Onderweg naar huis hoor ik opeens het geluid van futen. Nu maken futen normaliter weinig geluid maar in de paartijd laten ze zich flink horen.
Ik pak even mijn camera en zie dat ze aan het baltsen zijn, altijd een prachtig gezicht, die kragen helemaal opgezet. Het vrouwtje zit al op het nest, schikt nog wat. Het mannetje zwemt er om heen en opeens pats boem gaat hij de eieren stempelen. (zo heel dat nou eenmaal bij watervogels, klinkt wel leuk ook toch). Nu kan ze de eieren gaan leggen, gaan broeden en straks zie je weer die kleine zwarte bolletjes met rode snavels op de rug van pa of ma zitten. Een prachtig gezicht.
De afgelopen week kreeg ik nog een filmpje toegestuurd en ik vond het wel in het verlengde liggen van dit blogje, het bemesten van de weilanden. Helaas het filmpje krijg ik niet geplaatst….. jammer maar niets aan te doen….
Zal het even beschrijven maar dat is natuurlijk niet zo leuk. Een boer die zijn handen insmeert met mest en dan zegt: Dit is het beste wat je kan doen in deze tijd. Zo zit je niet aan je ogen, niet aan je neus, geef je niemand een hand en weet je zeker dat je de handen goed wast voordat je gaat eten.
Dit is het leuke van bloggen…….. Marja stuurde mij een link door dus hier komt ie alsnog. Dank je wel Marja…. 😉 https://www.dumpert.nl/item/7876619_9c838aaf

18 gedachten over “Boerenparfum…….

 1. Boerenparfum?

  De gierlucht is mij nu te scherp en onnatuurlijk.
  Het mest uitrijden uit mijn jeugd gaf een ander geurtje.

  Dat er hele politieke discussies over mest, stikstof en luchtvervuiling gevoerd worden. Ik verlang dan vooral terug naar een nostalgisch verleden …

  Toch laten jouw foto’s ook de mooie kanten van de natuur, het platteland en het boerenland zien.

  Stille groet,

  1. Ben het helemaal met je eens hoor. Het heeft een chemisch luchtje….. boerenparfum is ook ironisch bedoeld. Vroeger was het inderdaad heel anders en rook het ook anders.

 2. Ik rook het van de week ook in Zoetermeer, Inge woont tegen de polder aan, en daar vond ik het nog lekker ruiken. Misschien omdat er niet heel veel boerderijen in de polder liggen.
  Grappig filmpje ja, ik had het ook. Als ik het wil gebruiken zet ik het éérst op mijn you tube kanaal en kan het dan wél in het logje insluiten.

 3. Ik vind dat boerenparfum over het algemeen wel OK. Heb het net iets liever dan uitlaatgassen & Co. Maar als ze aan het gieren zijn… mmmm. Eergisteren fietste ik voorbij zo’n veld, moest echt m’n adem inhouden 🙂

 4. De giermest stinkt niet, het ruikt gewoon anders (-:
  En dan zeggen ze dat boeren dom zijn…Wij weten wel beter!
  Schitterende foto’s weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s