Een pop met een verhaal….

Pop 1Vorige week bij het opruimen van de zolder kwam ik die doos weer tegen. Natuurlijk wist ik wel wat daar in zat namelijk een pop of eigenlijk De Pop, de pop met een verhaal.
Geen speelpop maar een soort sierpop gekleed als majorette. In de tijd dat ik hem kreeg waren er wel mensen die dit soort poppen spaarden.
Afijn hoe kwam ik aan die pop.
Ik ga even 39 jaar terug in de tijd.
Mijn moeder zat op een soort handwerkclub, heel gezellig en ze sloeg geen week over.
De mooiste borduurwerken, kussens, tafelkleden, servetten, schortjes en nog meer kwamen uit haar ijverige handen.
Hier en daar in de familie circuleren nog steeds een aantal dingen van haar hand, heb ook nog lang zo’n schortje gehad. Maar goed een keer per jaar werd er een verkoopmiddag gegeven want er werd meer gemaakt dan verdeeld kon worden in de familie. En bij die verkoopmiddag was een verloting en mijn moeder won die pop. Ze vond hem prachtig maar ze wist er ook meteen een bestemming voor.
Deze pop was voor Angela zei ze, toen denk ik een half jaar oud of zo, voor als ze wat ouder zou zijn.
Dat is er nooit van gekomen omdat Angela toen overleed en die pop bleef bij mijn moeder.
PopEen aantal jaren voordat ze overleed kreeg ik de pop mee. Hij was voor Angela zei ze, jij mag die pop hebben.
Heel eerlijk, ik vond hem echt niet mooi maar kon hem niet weigeren en nam hem mee.
Twee keer verhuisde ik en hij ging mee, belandde op de zolder waar die pop nu nog steeds in haar doos zit.
Een paar keer heb ik haar al weg willen doen maar ik kon het niet, nu weer niet over mijn hart verkrijgen. Had haar al aan de rand van de zolder gezet en daarna toch weer terug.
Alsof ik iets kostbaars weg zou doen. Zij blijft dus gewoon op de zolder, zal haar bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt weer aan de kant zetten, even bekijken en uit haar doos halen. Denken aan hoe lief mijn moeder het bedoelde om hem aan Angela te willen geven en weer terug doen in haar doos tot de volgende schoonmaaksessie.

24 gedachten over “Een pop met een verhaal….

 1. Nee natuurlijk ga je die niet weg doen, zeker niet nu je een schattige kleindochter hebt . Ooit zal zij heel trots zijn op de pop die haar overgrootmoeder voor haar tante had bedoeld. Niet als ze heel klein is maar groot genoeg om het verhaal te begrijpen. Zou het verhaal van de pop zeker nu aan al aan je schoondochter vertellen zodat zij er van weet . Te mooie familiegeschiedenis om verloren te laten gaan.

  1. Ja zelfs Peter kent dit verhaal nog niet. Toch eens vertellen. Tante wat klinkt dat eigenlijk raar maar in feite is het wel zo natuurlijk. Komt omdat Angela natuurlijk voor Peter er was en hij daar (behalve uit de verhalen en foto’s ) niets van meegekregen heeft alszijnde een zus.

   1. Zou toch heel jammer zijn als ze het verhaal niet kennen. bij de pop, laat ze het logje maar lezen want zal best nog heftig verhaal zijn om te vertellen aan mensen die heel dicht bij je staan.

      1. Ja gelukkig kan ik nu na zoveel jaren wel makkelijker over alles praten hoor. Komt het ook wel eens ter sprake nog steeds. Al zijn er altijd dingen die gevoelig blijven.

 2. Wat ‘n ontroerend verhaal bij deze pop. Hoewel ik de pop oerlelijk vind (hoop niet dat ik je kwets) verdient ze om tot in de eeuwigheid te blijven!

 3. Zeker ontroerend verhaal. Als blijf zij haar hele leven in de doos, het is zo’n tastbare herinneringen aan Angela en je moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s