De mooiste dag van het jaar……

WielerrondeIk woon nu al zo’n 45 jaar in mijn dorp en in al die jaren is voor mij de mooiste dag van het jaar dus Hemelvaartsdag…
Op deze dag wordt er altijd een grote wielerronde gehouden, de grootste van Zuid-Holland waar toprenners aan de start komen en duizenden mensen naar ons dorp komen om daar naar te kijken. Daarvoor is er een prestatieloop georganiseerd door een atletiekvereniging.
Met de Kermis erbij, alle winkels zijn open en is er een actieve horeca waar van alles te doen is. Op de dijk, bij het café waar ik werk is het dan als het weer het toelaat onwijs druk. Gezellig met elkaar wat drinken, bekenden en onbekenden ontmoeten. Wat praten, wat luisteren naar de muziek, wat swingen met elkaar wat drinken.
De eerste 20 jaar gingen we ook altijd kijken, liepen door de straten waar het wielergebeuren plaats vond. In de ruime voortuinen zaten altijd veel mensen te kijken, eersterangs natuurlijk. En heel vaak zeiden mijn ex en ik tegen elkaar. Daar zouden we zo graag willen wonen. Niet alleen voor deze dag maar gewoon omdat het zulke leuke woningen zijn.
Die wens ging in vervulling, zo’n 25 jaar geleden kregen we daar een woning en zaten ook wij eerste rang op deze dag. Stoelen werden er de dag van te voren klaar gezet want altijd kwamen er wel mensen die langskwamen en adel verplicht. Als je woont aan het parcours zorg je er voor dat je straatje of tuin tip top in orde is.

Hemelvaart

In de tijd dat we er pas woonden waren er nog veel heggen en iedereen snoeide deze voor de Hemelvaartsdag.
Met de buren ’s morgens een bakje doen met elkaar, kijken naar de hardlopers, rondje Kermis, wat kijken bij het wielrennen. Jarenlang foto’s gemaakt aan de finishlijn (ook toen ik al gestopt was met de krant kon ik dat niet laten en ging nog steeds bij mijn collega fotografen waar ik jaren naast gestaan had opnieuw staan). Niemand zei er wat van en ik vond het mooi om wat plaatjes te scoren.
Mijn zoon spaarde toen hij kleiner was al maanden van te voren voor de Kermis. Verdeelde zijn geld netjes in 4 dagen. Maar meestal was het na 3 dagen al op en werd hij voor die laatste dag wel gesponsord door ons of familie.
De laatste jaren was het traditie dat de kinderen (met Pretty nog later) naar mij kwamen dan gingen we met elkaar naar een restaurant waar we koffie gingen drinken en lunchen. Ook mijn zoon zijn vriendengroep inmiddels ook uitgebreid met de nodige kinderen kwam daar heen. Onwijs gezellig.Veerhuys
’s Middags een vette puntzak patat scoren op de kermis met een klodder mayonaise er op. Daarna rondje wielerrond een dan naar de dijk, biertje drinken, wat foto’s maken.
Hopen op mooi weer maar dat was niet altijd het geval. Maar het feest ging altijd door. En op Hemelvaartsdag ga ik nooit weg uit mijn dorp.
Tot nu……
Vandaag was er niets. Ik miste het zo enorm. ’s Avonds ervoor al de muziekboxen aanbrengen. ’s morgens als ik nog op bed lag al het uitproberen horen, het opstarten van de lopers. Snel opkomen, bakje bij de buren…… kortom wat ik hiervoor al beschreef.
Ik heb het vandaag zo onwijs gemist, ik weet het hoor er zijn veel ergere dingen maar ik vond het echt een waardeloze dag zo ondanks het prachtige weer, dat zal je altijd zien.
Wel gaan fietsen, onwijs druk overal. De surfplas in het naburige dorp was totaal uitverkocht zal ik maar zeggen. Wat een drukte. Ging even bij mijn zusje nog een paar tomatenplantjes brengen die ik opgekweekt had. Wielrennen 5 (Medium)
Ze nodigde me meteen uit om mee te eten. Ze hadden gepland om een Chineesje op te halen. Ik nam de uitnodiging aan. Het was heel gezellig, wat zitten kletsen. Toen ik naar huis ging nog een extra rondje polder gedaan. Zo stil was het zo mooi, versnelling lager, ondersteuning lager zonnetje in mijn gezicht……. genieten. Dat maakte deze dag nog een heel klein beetje goed. Maar jammer was het wel……….en met mij heel veel dorpsgenoten die lieten weten het zo te missen………

16 gedachten over “De mooiste dag van het jaar……

 1. Oh wat snap ik je gevoel… soms heb ik het gevoel dat alles wat leuk is, ons afgepakt is.
  Hier is het hemelvaartweekend normaal gezien het fietsweekend van de 1000km voor Kom op tegen kanker… wat mis ik het ook. De sfeer, het supporteren, het rondrijden om aan te moedigen, mijn man die 1 of 2 ritten mee rijdt… zucht. Er is een virtuele vervanging, en da’s mooi, maar als ik de filmpjes zie van vorig jaar, krijg ik tranen in mijn ogen.
  Dus ja. Ik begrijp je. Je vertelt het ook heel beeldend!

    1. Ja we zullen wel moeten he. Maar ik had juist dit jaar heel veel evenementen en dingen. En alles is weg dat is wel jammer en soms op zulke dagen voel je dat een soort extra. Verder mag ik niet klagen hoor. Kan lekker gaan fietsen. Heb nog genoeg contacten met veel mensen.

     1. Dat is zo, maar neemt niet weg dat het inderdaad op zulke dagen extra lastig is. Normaal werd hier in België dit lang weekend de 1000km voor Kom op tegen kanker gefietst, ik heb toch ook al een paar keer moeten slikken toen ik allerlei filmpjes zag passeren…

 2. Dat voelt alsof ze iets van je gestolen hebben, ik kan mij dat best wel voorstellen Anneke. Tja, al die mensen massaal op pad gisteren, dat is niet echt slim. Je kunt er op wachten, dat er weer nieuwe maatregelen zullen komen.

  1. Ja toch zijn er ook wel andere berichten dat buiten de kans om besmet te raken niet zo bijzonder groot is. Of je moet op elkaar gaan staan. We wachten het maar even af.

 3. Hoewel ik écht niets heb met zo’n wielerronde kan ik me wél voor stellen dat je de feestelijke sfeer van zo’n dag hebt gemist.
  Jammer want aan het weer zou het niet gelegen hebben, dat was prima.

  1. Dat is precies zo, de combinatie van alles bij elkaar veel mensen, de sfeer in de straat. De aanmoedegingen van de lopers die voorbij komen. Nou ja kortom het hele plaatje. Heb het echt gemist.

 4. Ja, snap heel goed dat je het gemist heb. Ik denk dat veel mensen dit soort gemis momenten hebben. Feestdagen met vast activiteiten, festivals …….. het blijft allemaal stil ………. ik zit zo te hopen dat het volgend jaar gewoon allemaal weer kan, want ook ik mis dat soort dingen………

  1. Klopt hoor denk dat veel mensen dat hebben. Dit jaar was voor mij juist een jaar met zoveel activiteiten een volle agenda. Maar goed ik kan en mag nog veel hoor. En daar geniet ik ook van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s