Big brother is watching you

imagesVeel mensen kennen het boek wel van George Orwell 1984 wel hebben het gelezen of hebben er van gehoord.
Ik ook heb het meerdere keren gelezen en weet nog dat ik het enorm beklemmend vond wat daar beschreven werd.
Een boek dat grote indruk op me heeft gemaakt.
Voor wie het niet kent https://nl.wikipedia.org/wiki/1984_(boek)
Orwell beschrijft een staat waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert.
Geschreven door hem net na de oorlog en gepubliceerd in 1949.
In 1984 was het leven wel anders maar momenteel denk ik dat het gewoon dicht in de buurt komt dat niemand de illusie kan hebben dat hij of zij in onze maatschappij en land kan leven zonder dat er van alles van hem bekend is.images
Kijk alleen maar naar alle klantenpassen, bankpassen, dossiers bij artsen, overheid, belastingen,politie etc.
Ik kan het zo gek niet opnoemen wat er allemaal van ons bekend is bij de diverse instanties. Via de masten kunnen alle telefoon getraceerd worden waar iemand op dat moment is of was.
En nu is er dan een gezondheidsapp in de maak. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik daar nou mee aan moet. Ga ik hem wel of niet installeren op mijn telefoon.
downloadEr wordt wel gezegd dat de privacy gegarandeerd is maar ja ik heb zelf niet zo’n hoge pet op van die garanties van de overheid.
Je wordt er mee om je oren geslingerd data lek hier en data lek daar.
En wat ik al eerder zei, ik heb niet de illusie dat ik zonder deze app minder traceerbaar ben.
Ik ga er nog eens goed over nadenken wat ik zal doen en wat voor garanties er gegeven worden over privacy.
Het waren profetische woorden van George Orwell toen hij zijn boek schreef,.

16 gedachten over “Big brother is watching you

 1. Het boek heb ik in het Engels gelezen. Voor mijn eigen Engelse lijst en samen met Roos voor de hare. Ik weet het wel, wat die app betreft. Ik bedank hartelijk. De overheid en veilig je gegevens opslaan…

 2. Dat BOEK! Zo voorspellend. Ik vond en vind het een heel indrukwekkend boek. Toen het 1984 werd, vond ik het heel spannend, maar er gebeurde niets.ik denk er vaak aan en nu lijkt het er behoorlijk op.

  Voor zo’n app ben ik niet zo bang. Het virus is iets om ontzag voor te hebben. Ik heb het van nabij meegemaakt en dat virus heeft nogal veel impact. Nu alles gewoon wordt, zakt dat weg, maar het virus is niet weg. Ik geloof wel in de oprechte bedoelingen van de beleidsmakers. Zij zijn zich wel bewust van de gevaren. Kortom, ik mis een beetje de saamhorigheid van het begin van de Corona en het accepteren van overheidsmaatregelen. Eerlijk gezegd heb ik meer vertrouwen in de overheid dan in bepaalde groepen en partijen die inspelen op sentiment en niet naar het geheel kijken.
  Maar het boek 1984. Lezen allemaal.

    1. Oke leuke tip zal eens kijken,. In Apeldoorn ook zo’n leuk boek gekocht met allerlei dieren en dan stofjes en bontjes er in zodat ze kan voelen hoe het is om ze te aaien. Ga ze het morgen geven.

 3. O maar zeker weten , ik ga bedanken voor die app, net als voor klantenkaarten die niét anoniem zijn. Je kunt best wel veel dingen doen om je gegevens nog een klein beetje prive te houden , in winkels geef ik alleen data als men iets moet bezorgen en ik schrijf nergens in op nieuwsbrieven. Gemeente en banken laat ik het ook digitaal afweten. Al die beetjes helpen echt wel hoor.

  1. Ja ik profiteer wel van een aantal op naam winkelkaarten met kortingen… dat vind ik dan weer mooi meegenomen. Nieuwsbrieven doe ik ook zo weinig mogelijk. Verder mag van mij alles digitaal hoor…. vind het wel zo gemakkelijk, minder fysieke mappen minder papier verspilling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s