Wildplukkers…..

Paddenstoeln 6Gewoon in het wild is er ook van alles te vinden dat eetbaar is. Nu ben ik daar niet zo’n held in hoor. Misschien heb ik teveel detectives gezien waarin iemand vermoord werd met precies dat plantje dat zoveel leek op een plantje om soep van te koken maar wel dodelijk was.
Afijn ik ben gewoon wat dat betreft een bangerd of moet ik zeggen heel voorzichtig.
Wim is heel anders die zou het liefst heel veel plukken en daar weer gerechten van maken. Ik zeg altijd eet jij het maar eerst een keer op als je er zo zeker van bent en overleef je het dan doe ik wel mee. Beetje overdreven natuurlijk maar toch.
Weet nog dat mijn exgenoot ook een keer een boek had gekocht waarmee je paddenstoelen kon determineren. Hij had er een hele studie van gemaakt en ging in het Loetbos op paddenstoelen jacht. Nou ben ik met paddenstoelen helemaal voorzichtig. Maar hij had een soort ontdekt fluweelpootje die eetbaar was en ze gevonden.
BRamen 1 (2)Ik heb gepast, hij heeft ze opgegeten en blijkbaar waren het de goede want hij vond ze smakelijk en lekker. Daar bleef het gelukkig bij. (de foto is geen fluweelpootje)
Twee jaar geleden gingen we wandelen in een natuurgebied en we kwamen een boom tegen met een grote soort blauwe bes. Wim wist wat het waren Sleedoorns, eigenlijk is het geen bes maar een kleine pruim, heel zuur als je ze zo eet. Zijn exgenote had er ooit jam van gemaakt.
Destijds konden we ze niet meenemen maar hij wilde ze nog steeds een keer gaan plukken en er jam van maken. Ik had gezien dat ze rijp waren in de mengelmoestuin waar ze ook stonden.
Onder voorwaarde dat we vroeg zouden gaan gingen we zaterdag op weg, tassen meegenomen om de oogst mee te nemen. Had inmiddels al op internet opgezocht en inderdaad er wordt jam van gemaakt of sap of gelei e.d.
We hadden ze snel gevonden en Wim ging ze plukken, ik zag heel veel bramen die er zo lekker uit zagen zodat ik een tas met bramen ging plukken.
Voordat de koperen ploert volop scheen gingen we via twee raketjes (waterijsjes) onderweg per persoon weer naar huis.
Siësta gehouden en na de siësta zijn we begonnen met het maken van jam van de bramen die ik al in het water had gezet om het vuil er van af te laten weken. (zo vuil waren ze niet hoor)  Wij samen jam gaan maken, Sleedoorn135 graden ongeveer haha want Wim wilde het ook wel weten hoe dat moest en ik ben ervaringsdeskundige. 😉  (Een keer jam gemaakt van mijn kersen). Nou ja eigenlijk was het helemaal niet zoveel werk, alles goed uitkoken en de bramen koken en door een zeef en weer koken met suiker er bij. En het zag er best goed uit alleen vonden we het nog wel te vloeibaar voor jam. Maar nadat het afgekoeld was bleek het toch wel jam te zijn geworden. En anders hadden we het ook wel door de yoghurt of zo nog kunnen doen. De sleedoorns konden nog niet, die moesten eerst een of twee nachten in de vriezer. En ik moet nog nieuwe jampotjes gaan kopen. Die komen dus deze week nog aan de beurt maar ik wacht even toch de ergste hitte voorbij is. Maar leuk om te doen is het zeker.

7 gedachten over “Wildplukkers…..

  1. Bramen, ja, lekker, die pluk ik volop in het wild….. maar jam maak ik er niet van. Om de dag pluk ik wat, wat dan met het ontbijt door de yoghurt gaat. Heerlijk hoor.
    Trouwens voor zelfgemaakte jam heb ik een adresje die mij jam geeft. Zij maakt altijd heel erg veel en verschillende soorten. Als mijn potje leeg is, breng ik het lege potje bij haar en mag ik weer een nieuwe uitzoeken 🙂

    1. Dat is nog veel makkelijker maar ik vond het toch wel leuk om te doen. Van de week het eerste potje open gemaakt en het is echt heerlijk. Goed geslaagd. Volgend jaar mogen mijn kersen er ook aan geloven haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s