Tornen, stoppen of verstellen

Allemaal kreten van vroeger want een spijkerbroek waar een gat in zat (het is weer een beetje over maar een paar jaar geleden kocht je ze zo 😉 ) werd natuurlijk versteld. Er werd een stuk ingezet.
Kleding die versleten was werd dan ook niet zomaar weggegooid of naar de lorrenboer.
De goede stukken werden er uit geknipt. Ritsen er uit getornd, knopen bewaard in de knopendoos.
Ook sokken waar een gat in zat werden gestopt. Zie het mijn moeder nog doen ’s avonds. Best nog een kunst om het mooi en netjes te doen en ook in de goede kleur.
En ik moet zeggen sommige dingen doe ik nog steeds. Had pas een jas die echt versleten was en er zaten wel goede ritsen nog in en die heb ik er uit zitten tornen. Ook knopen bewaar ik nog steeds.
Heb gewoon een grote doos vol met knopen, nog van mijn schoonmoeder en mijn eigen moeder. Daar speelden we vroeger mee. Dat was ons geld in het winkeltje of voor andere dingen. Heb al een paar keer die doos klaar gezet om bij de kringloop te brengen maar dan bekeek ik ze weer en kon ik het weer niet haha.
Ook de naaidoos van mijn moeder kwam naar mij toen, een tijdje geleden kocht ik zo’n ouderwetse naaikist en ook daar zat nog van alles in. De naaidoos van mijn moeder was het deksel los van, niet heel subtiel maar met twee flinke spijkertjes loste dit wel op.
En eigenlijk vind ik het ook wel leuk, heb twee naaidozen, een met allemaal klosjes garen en de andere zit vol met elastiek, drukkers, lintjes, ritsen, bandjes. Nou ja allerlei dingen die je soms nodig hebt bij het naaien. Zelfs nog van die oude houten klosjes, die zie je momenteel eigenlijk niet meer.
Niet dat ik dat veel doe maar als het nodig is, dan heb ik het wel. Zoals vandaag. Een grijze regenachtige dag, volgens mij is het geen moment droog geweest.
Gisteren had mijn zus twee lange broeken gekocht die te lang waren en ze vroeg of ik ze korter wilde maken. Zelf heeft ze veel meer opleiding gehad in die richting en ik totaal niet maar ze vindt er niks aan en weet dat ik het op zich ook wel leuk vind om te doen. Vanmorgen aan de slag gegaan er mee. Had zelf nog een broek liggen waar een rits in moest en ja hoor in mijn naaidoosje vond ik een passende rits in die kleur. Had ook nog een broek gekocht zonder zakken en dat vind ik eigenlijk niks omdat ik altijd mijn telefoon in mijn broekzak heb. Daar heb ik dus even een binnenzak in gemaakt. Zo een flinke ochtend zitten naaien en het was best leuk ook om weer eens te doen.
Bij het nu weer dragen van sokken heb ik wel gemerkt dat er hier en daar ook een teennagel door heen piept. Vandaar dat ik binnenkort maar weer eens een avondje ga zitten stoppen. Heb best veel kleuren brat of sajet waarmee ik dat kan doen. Niets zo irritant vind ik een gat in mijn sok en ze meteen maar weggooien dat doe ik dan ook weer niet.
Vanavond werd het dan toch nog droog, zelfs nog een blauwe lucht met wolken en even op de fiets gestapt voor een klein rondje polder van een 15 km. Heerlijk was het toch om nog even buiten te zijn in de frisse lucht en een mooi gezicht, vogels die zich klaar maakten voor de nacht, groepen spreeuwen die op weg waren naar de plaatsen om te overnachten. Heel rustig, kwam alleen een paar joggers tegen, nog net op tijd voor het echt donker werd.

12 gedachten over “Tornen, stoppen of verstellen

  1. Wie zijn ze? In mijn omgeving wordt door jong en oud
   kleding gerepareerd, sokken gestopt, schoenen verzoold etc.
   Nooit generaliseren Edward 😉

 1. Ook ik heb van moeder en schoonmoeder van alles geerfd. Zelf een nieuwe ladenkast voor aangeschaft voor alle naaidingen, patroonboeken etc etc.
  Ik verstel veel, er liggen nu 2 spijkerhemden om de boorden te keren en elleboogstukken op te zetten, dat doe ik van nog oudere spijkerhemden waar altijd wel goede stukken nog van zijn.
  En er ligt een broek om korter te maken en een rok die te wijd is.

 2. Een en al herkenbaarheid, ik heb het ook allemaal nog geleerd op de huishoudschool.
  Heb zelf ook nog wel kraagjes gekeerd of een kinderjasje gemaakt uit een jas van een volwassene. Broeken korte maken vind ik geen fijn karweitje , vooral spijkerbroeken die op de naden dan héél dikke proppen hebben.
  Van alles bewaren van kleding die weg moest heb ik ook héél lang gedaan, ik bewaar nu nog alleen de knopen. Die zijn ondertussen best duur geworden als je ze moet kopen

 3. Heb het vroeger ook wel gedaan, van mijn schoonzus geleerd, want mijn moeder kon het niet. Sokken stoppen heb ik van mijn oma geleerd en deed ik al heel jong. In tegenstelling tot mijn zusje vond ik het hartstikke leuk werk.
  Ach.. als je nog wat wilt redden dan is het ook een leuk tijdverdrijf!

  1. Nou ik stop ze niet echt als er een knol in zit. Maar bij mij zijn het meestal kleine gaatjes bij mijn grote teen die maak ik dan wel weer heel. Vind het ook wel leuk om te doen. Echt stoppen heb ik nooit geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s