Winterkost…

Het wordt weer tijd voor de winterkostjes, stamppotjes, erwtensoep. Lekker hoor en ik maak dat altijd gewoon in het groot want hoe moet je een kop erwtensoep maken? En ik vind zelfgemaakte erwtensoep nou eenmaal het lekkerste.
De afgelopen week had ik al diverse etenswaren aangeschaft om een “kookdag” in het leven te roepen. Nou ja een hele dag is natuurlijk overdreven.
Vanmorgen nog met mijn vriendin even bloed gaan prikken, ze kan momenteel vanwege een armblessure geen autorijden. Zo gepiept, morgen al weer chauffeuren want dan moet ze haar rijbewijs laten verlengen. Weer goed voor me om even auto te rijden, dat komt er anders eigenlijk nooit meer van.
Vanmiddag begonnen met koken. Had winterwortels, uien en aardappelen gekocht. Ja hoor stampie hutspot.
Zet een film op en ga lekker alles schillen en snijden. Vond het nog een heel leuke film ook trouwens Aquaman. Beetje sprookjesachtig over het verloren Atlantis. Natuurlijk met de nodige romantiek en stoere reddingen. En wat een mooie man zeg…. een echte vent zal ik maar zeggen.
Vijf porties stamppot voor in de vriezer en meteen ook nog appelmoes vers gemaakt. Bij de Lidl hebben ze regelmatig “verspilmenietjes” groente of fruit dat gewoon goed is maar niet aan de standaardnorm (wie dat verzonnen heeft trouwens) zoals even grote appels, kromme wortelen of komkommers en daardoor goedkoop zijn. Afijn ik kocht 2 1/2 kg appels en maakte daar dus appelmoes van. Ben gek op warme appelcompote en als er iets snel klaar is, is het wel appelmoes. Schillen is nog het meeste werk eigenlijk. Water appels, dit waren handappels dan hoef ik geen suiker toe te voegen. Even koken, fijn maken en klaar is de appelmoes. Jammie.
Prijsbewust, had in de folders gezien dat in een ander dorp de aardappelen die ik graag eet in de aanbieding waren. Kan toch geen bakkie meer bij de Hema doen (snik snik) maar wil wel iedere dag een rondje fietsen en naar dat dorp gegaan om die aardappelen te kopen. Scheelde toch 2 euro. Was wel grappig, kwam nog een kennis tegen die zei, wat kom jij hier boodschappen doen dus ik vertelde het waarom, ze moest er wel om lachen ook.

Na de hutspot een lekker rondje gaan uitwaaien, letterlijk want er stond een stevige wind. Ik vond het heerlijk open luchten, droog, zon, wind, een lucht vol met vallende blaadjes en nog even een pitstop bij mijn favo paddenstoelen hoekje. Thuis verder gegaan met mijn kookmissie en een grote pan erwtensoep gemaakt. Zo lekker. Best veel snijwerk want ik wil dan wel verse groentes en veel groentes er in. Zes maaltijden voor de vriezer. Het laatste stuk van de film gekeken ondertussen. De goede won en ze leefden nog lang en gelukkig, dat deed me weer goed. Je hoort het zo vaak anders……. 😉 😉

22 gedachten over “Winterkost…

 1. Mjhammie, ik heb het voor het weekend op het programma, de hutspot dan . Erwtensoep kan nog wel even wachten, is me nog niet koud genoeg.
  Lang leve de vriezer als je voor 1 persoon maaltijden kookt want veel is bijna niet in een kleine protie te maken.

 2. Ik hou niet van stamppotten, en kan ze ook niet lekker maken. Terwijl het toch niet zo moeilijk is, kan er kennelijk geen liefde inleggen. Partner maakt ze dus zelf. Voor de rest is hij wel erg blij met mijn kookkunsten (meestal). Alleen maak ik het soms te pittig voor hem, ja ik hou van pittig

  1. Ach ja ieder heeft zijn eigen specialiteiten toch. Ik doe gewoon maar wat hoor en het smaakt mij altijd heerlijk. Vind het zo makkelijk om op te warmen en niet te hoeven koken. In de zomer eet ik heel veel salades en dat doe ik nu ook nog hoor tussendoor een of twee keer per week.

 3. Winterkost is heerlijk, wij hebben alweer een aantal keren hutspot gegeten (met een bal gehakt) en andijviestamppot en vorige week boerenkool met H.ema worst! Heerlijk!
  Ik weet eindelijk de verhoudingen, opgeschreven inmiddels want twijfelkont als ik ben denk ik het dan weer niet te weten. Maar gewoon per maaltijd vers. Alleen de groente (boerenkool) zit in porties in de vriezer. Die koop ik bij de P.icnic, die hebben heerlijke fijngesneden boerenkool. Dus kan nog even voort.
  En wat is het vandaag weer heerlijk weer! Mooie kopfoto Anneke!

  1. Ik vind de Hemaworsten trouwens niet lekker haha. Ik doe altijd maar wat hoor zonder recept en pakt altijd wel goed uit. Hou van veel groentes er door. Heb nu nog verse boerenkool in de tuin die wil ik morgen gaan doen.

  1. Nou laat die kluif maar zitten, hou niet zo van die vette erwtensoep. Ja Edward je hebt helemaal gelijk, dat genoegen heb ik nog niet gehad. Ga er helemaal van uit dat alle mannen daarbij in het niet vallen.;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s