Man en paard……

Vanmorgen moest ik er echt op uit om brood te gaan kopen. Normaal heb ik wel een paar broden in de vriezer maar omdat ie zo stampie vol zit met eten kan er nog maar een bij en ja dan opeens is ie op en had ik vanmorgen mijn laatste twee bammetjes.
Had nog een paar boodschappen en vanmorgen beetje op tijd (voor mijn doen dan) op stap gegaan. Het was heerlijk om te fietsen, weinig wind toch wel zon en lekker op de pedalen.
Nu kan ik eigenlijk op drie manieren mijn dorp uit, over de Lekdijk, door de Loet (een natuurgebied) of door de polder en ik koos de laatste optie om voordat ik bij mijn bestemming was toch nog besloot om een stukje om te fietsen door het Crimpenerhout, eigenlijk een zelfde soort natuurgebied dat aansluit op het Loetbos.
Fietsend lang een grote surfplas, de golfbaan zie ik dat een gedeelte afgesloten is.
Er heerst een essentak ziekte en alle essen worden gerooid uit het bos. Overal wordt er gezaagd en de bomen weer opgeruimd.
En daar hadden ze echt PK’s voor ingezet te weten 2 PK oftewel twee werkpaarden die de bomen uit het bos sleepten naar de rand waar ze verder getransporteerd konden worden.
Een prachtig gezicht, het scheelt veel schade als ze dat met machines zouden moeten doen.
Ooit was ik met Wim in de Groote Modderkolk in Loenen van natuurmonumenten waar we een keer op een open dag naar toe gingen en daar gaven ze ook demonstraties met die werkpaarden of knollen zoals ik die paarden altijd noem. Echt een heel mooi gezicht. Onderstaande foto is daar gemaakt.

De mannen vonden het prima dat ik wat foto’s van ze maakten, de paarden heb ik het niet gevraagd. Twee paarden waren er bezig.
Een mooie serie foto’s gemaakt. Ik fietste een stukje verder waar ze bezig waren met het kappen van de bomen. Een man had zijn busje in het gras geparkeerd, hij wilde er mee weg maar dat lukte hem niet. Bij groef zich er gewoon helemaal in. Met een collega gooiden ze er wat gemaaid gras onder om grip te krijgen, met een stukje achteruit een grote poep gas geven en volgens mij een flinke vloek lukte het hem er weer uit te komen.
Hij stapte weer uit en ik zei, zo dat is weer gelukt. Ik vroeg hem of ze nog veel bomen moesten kappen 30 kub zei de man (dat zeg mij niet heel veel maar zullen best veel bomen zijn zo te zien). Doen we het niet dan wordt het gevaarlijk vertelde hij. Pas had hij in het Kralingse bos nog een grotere klus gehad. Alleen die paarden die werken te hard, ze waren zaterdag al begonnen vertelde hij en we kunnen het bijna niet voorwerken zo met kappen.
Ik al oudste van het stel werk met een slag in de rondte. Kon me er wel iets bij voorstellen dat het niet zo leuk is om die paarden in je nek te horen hijgen. Dan moet je echt wel werken als een paard om dat bij te kunnen houden om maar even in die termen te blijven. Hij vertelde ook nog dat alles weer verwerkt wordt. De takken worden versnipperd en de stammen worden een soort chips van gemaakt en later geperst tot platen hout. Alles gerecycled dus.
Dat vind ik dan weer het leuke van gaan fietsen, kom altijd wel wat of iemand tegen die een praatje maakt en in deze stille coronatijd is dat mooi meegenomen.

17 gedachten over “Man en paard……

  1. Ze doen dat met paarden wanneer de grond eigenlijk te zacht is hoorde ik toen ze hier destijds in het Rijswijkse bos aan het werk waren. De vastgelopen auto bevestigd de zachte grond. Wij hebben er toen ook heel lang bij staan kijken. Het ging bij ons alleen om” uitdunnen’ maar dat waren ook al aardig wat bomen.

        1. O grappig heb even zitten kijken. Hetzelfde ritueel. Was een aantal jaren geleden met Wim naar zo’n demonstratie geweest vond het leuk om het nu zo dicht bij te zien. Echte werkpaarden hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s