Zelfs Sinterklaas is fake news…

Ja als oma “moet” ik ook naar het Sinterklaasjournaal kijken natuurlijk om te weten wat er nu weer speelt bij die Sinterklaas en zijn Pieten om mee te kunnen praten.
Geen straf hoor, ging er vanmiddag om 12 uur even lekker voor zitten.
Ach ja veel is er niet veranderd behalve dan dat er dit keer geen massa’s kinderen aan de kade stonden om Sinterklaas te verwelkomen.
Natuurlijk zat ook Yenthe voor de buis te kijken en ik kreeg foto’s dat ze als mini pietje gekleed was en helemaal stond te stralen. Hoe leuk is dat toch.
De boot komt aan en Peter appt me “het is Harderwijk, ik zag een bordje staan” en ja even later zie ik Sinterklaas langs een bordje visafslag rijden dus dan kan wel kloppen.
Aan de andere kant zag ik meteen waar Sinterklaas en Pieten verblijven en dat is echt geen 10 minuten op zijn paard daar naar toe rijden want ik herkende paleis Soestdijk.
Nou moet ik natuurlijk ook weer niet te rationeel denken want Sinterklaas kan immers alles, ook op een avond tijd alle kinderen bezoeken en cadeautjes brengen.
Dat stukje van Harderwijk naar Baarn moest dus voor hem een peulenschil zijn.
Ik kan het niet laten om naar Peter te appen “Zelfs Sinterklaas doet al aan Fakenews” Een appje met allemaal lachende smileys komen terug.

Oude tijden herleefden. Zag mezelf weer zitten kijkend naar het bordes van paleis Soestdijk waar op Koninginnedag het defilé werd gehouden.
Vooral in tijden dat de prinsjes en prinsesjes klein waren vond ik het altijd een mooi gezicht om te kijken.
Vandaag werden weer dezelfde dingen nu aan Sinterklaas aangeboden. Een krentenwegge, kaas, Haagse hopjes, Bosse bol, Paling, Goudse stroopwafels, tulpen uit Amsterdam en noem maar op.
Ik vind echt dat ze het wel superleuk opgelost hebben hoor dit jaar. En ik miste ook niet die protesten en alle commotie om het Sinterklaasfeest van de laatste jaren, met de rellen en actiegroepen. Zou bijna zeggen houden zo die landelijke intocht en gewoon wel in de dorpen en steden door gaan er mee. Maar aan de andere kant het hoort er natuurlijk ook wel bij.
De roetpieten kan ik goed mee leven hoor vind het eigenlijk wel een mooi compromis tussen niet schminken en helemaal zwart. En voor kinderen maakt het ook helemaal niets uit en daar is dit feest tenslotte toch voor bedoeld en niet voor twee kampen die hun hakken in het zand zetten.
Ik miste wel het handje pepernoten dat ik ieder jaar kreeg van een van de zwarte pieten op ons dorp. Heb altijd het principe dat ik voordat Sinterklaas in het land komt in geen peper of kruidnootje eet. (beter ook voor me) Ben er zoveel jaren geweest om Sinterklaas te verwelkomen als fotograaf van de krant en een van zijn eerste woorden waren altijd “bent u er ook weer mevrouw Anneke”.

De gespannen, lachende, vrolijke kinderkopjes fotograferen aan de Lekkade…… ik mis het wel hoor, mezelf maar getrakteerd op een handje pepernoten vanmiddag en nu vanavond maar mijn schoentje neerzetten, je weet het maar nooit he……. wonderen bestaan nog steeds.

35 gedachten over “Zelfs Sinterklaas is fake news…

 1. Ik zie toch liever dat er gemixt pieten komen de helft echt zwart en de rest roetveeg., Het moet toch mogelijk blijven dat een familie lid zwarte Piet kan zijn, at is nou juist het leukst omdat dié zwarte Piet alles weet van iedereen en de grote ongemerkt altijd even van onder uit de zak krijgen van Piet. Ik vind het erg dat daar geheel aan voorbij gegaan wordt. Dát hoort bij het feest. Wij hebben wel eens een “vreemde” Piet laten spelen maar dat viel erg tegen, Wel grappig was dat het iemand was die het heel graag eens wilde doen en niét geschminkt hoefde te worden, omdat de kleur en van nature al op zat…… ik snap toch heel veel niét.

  1. Maar dat is toch ook geen probleem als je dat in familiekring doet. Hier bij ons in het dorp om die reden zijn ze ook zwart geschminkt nog steeds idd voor herkenbaarheid op zo’n dorp. Daar hoor je nooit iemand over. Heb het meer over evenementen die in het oog lopen zoals in grote steden en nationale intocht.

    1. Denk je dat kinderen daar erg in hebben. Wij hadden ooit eens voor het kinderwerk een (nog duur ook) Sinterklaaspak gehuurd en ze waren bij het aankleden vergeten om zijn onderrok aan te doen waardoor die Sinterklaas met tot zijn kuiten blote benen had. Geen van de kinderen had daar erg in hoor. Wij kijken er heel anders tegenaan dan kinderen.

      1. Ja dat is ook zo maar ik zag vandaag Pieten die nog best aardig zwart waren. Nou ja voor mij is het niet zo’n punt hoor. Vindt het alleen erg dat bij zo’n inkomst een oorlogssfeer ontstaat met die protesterende mensen. Dat was vandaag helemaal niet aanwezig en dat vond ik een verademing. Corona toch nog ergens goed voor.

  1. Oke ja het kan best hoor mijn zoon zag een bordje op een van de boten met Harderwijk vandaar dat hij het dacht en ik zag het bordje visafslag maar dat zal je in Elburg ook wel hebben. Ook zo’n visstad,

 2. Niet gezien, maar je hebt vast genoten! Yenthe heeft nu echt een leeftijd dat ze er van gaat genieten. Ja oma, je moet wel bijblijven hoor! Leuk dat ze op Soestdijk werden gefilmd. Dat had ik dus wel gezien al op internet.

 3. Ik heb het alleen gelezen op NOS nl en op journaal gezien en vond het bijzonder creatief gedaan allemaal. Eigenlijk veel leuker en spannender dan andere jaren.

 4. Ik heb niet gekeken, maar toen ik jou foto zag, was mijn eerste reactie : defilee op Soestdijk 🙂 Tjonge dat was vroeger een spektakel hoor. De laatste keer dat Juliana koning was heb ik met een muziekvereniging meegelopen, en tjonge eigenlijk viel dat best tegen ……… zo zie je, leuke herinneringen dankzij Corona.

 5. Met corona is dit de ideale oplossing. Het is en blijft een kinderfeest dus moet Sinterklaas ook echt onthaald worden. De échte intocht is uiteraard met boot in je eigen dorp (-: In Leiden logeert de Sint met knechten in het voormalige V&D pand. Ook een leuke oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s