Het verleden herleeft….

Het zal de leeftijd zijn, de tijd van het jaar maar ik vind het zo leuk als ik foto’s van vroeger van mijn geboortedorp tegen kom en deze week werd ik echt getrakteerd.
Een B.()-er oftewel een bekende Ouderkerker was overleden. Hij had samen met zijn broer destijds een winkel in het dorp. De een deed in fietsen en de andere in elektrische apparaten.
Daarnaast zaten ze ook in de winkeliersvereniging, hij was bij de brandweer en nog meer van dat soort dingen. Ze waren bijzonder betrokken bij het dorp.
Op het gemeentehuis werkte ik ook jaren samen met een van de dochters.
EN hij maakte van veel gebeurtenissen ook foto’s of eigenlijk dia’s maar na zijn overlijden bleek dat hij al die dia’s had laten digitaliseren.
Ruim 300 dia’s.
Zijn zoon plaatste een aantal van die foto’s op een FB pagina en daar kreeg hij zoveel positieve en leuke reacties op. Mooie verhalen kwamen los, steeds meer mensen werden volger van deze pagina en volgens mij doken ook een aantal in de oude schoenendozen met foto’s dat resulteerde in het feit dat ook deze mensen foto’s gingen plaatsen.
Ik vind het echt ontzettend leuk.

De zoon met de 300 gescande dia’s wilde wel de mensen die geïnteresseerd waren de foto’s toesturen en ik stuurde hem ook een mailtje. Via We Transfer kreeg ik ze binnen. Kwam zoveel bekenden van vroeger tegen. Soms diep nadenken hoe heette die ook al weer.
Inmiddels heeft hij de foto’s al weer aan 100 mensen verstuurd, super dat hij dat allemaal wil doen. Zag ook de gymnastiekvereniging met de meiden in de witte jurkjes paraderen, jammer genoeg was het niet mijn groep die op de foto stond maar herinnerde het me nog precies dat we dan met elkaar op het voetbalveld een uitvoering gaven. Braderieën waar we later zelf ook nog op gestaan hebben met onze winkel.
Of een van de burgemeesters die om half 9 met zijn horloge in zijn handen in het kantoor zat om te kijken wie er te laat was. Juffrouw (was nog niet getrouwd) M we beginnen hier om half 9. Ik weet nog dat ik bij de gemeente ging werken als eerste vrouwelijke ambtenaar op het secretarie (speciaal in de raadsvergadering was er over gesproken of dat wel kon een vrouw werken met allemaal mannen maar ik had daar een gouden tijd). De eerste keer dat ik daar ging werken ging ik 10 minuten te vroeg. De gemeentebode liet me binnen maar voordat de eerstvolgende binnenkwam was het zeker 10 over half 9 en zo druppelden ze binnen tot 9 uur aan toe. Op den duur pas je je dan ook aan natuurlijk vandaar dat die burgemeester daar ging zitten. (Niet dat het hielp hoor).

Foto’s met verhalen van mensen er bij. Foto’s van de kerk waar wij naar toe gingen maar nu van de binnenkant. Ik speelde er ook vaak omdat ik bevriend was met de dochter van de koster. Domineetje op de preekstoel, stiekem bij het orgel naar boven gaan kijken dat niet mocht of verstoppertje tussen de kerkbanken. En telde iedere week wel een keer alle glas-in-lood ramen tijdens de preek. Volgens mij komt daar mijn teltik vandaan. De kerk is inmiddels een woonhuis geworden al heel lang, vind het nog wel steeds jammer dat ze de torenspits weggehaald hebben alsof ie geamputeerd is.
Zelf ben ik ook mijn dagboek ingedoken want er was destijds een blaadje dat uitgegeven werd door de Winkeliersvereniging waarin iedere maand een oude foto werd geplaatst met een beschrijving er bij.
Ik wist dat ik die destijds uitgeknipt had en in mijn dagboek geplakt. Blijkbaar vond ik het toen ook al leuk die dingen.

Ben nu bezig die foto’s te fotograferen en dan ook op de site te plaatsen. Daarnaast had ik ook nog een aantal oude krantenartikelen over zaken die in de gemeente gebeurden.
Doordat ik op het gemeentehuis werkte zat ik dicht bij het vuur ook zal ik maar zeggen.
Kwam ook nog bonnen tegen van de oliecrisis. Die bonnen gaven wij toen als gemeente uit.
Er zit nog een ontheffing bij van mijn ex omdat hij destijds op een taxi werkte.
Leuk ook om dat weer even terug te zien allemaal, kortom ik geniet er van die oude beelden en verhalen weer eens te horen en te zien.


20 gedachten over “Het verleden herleeft….

 1. Daar kan ik me álles bij voorstellen. Wat zou ik het leuk vinden om het oude Den Haag uit de jaren 50 te zien op foto’s en dan bij voorkeur van mijn woonomgeving destijds.

  1. Mijn zwager komt uit den Haag en heeft op FB maar dat heb jij niet natuurlijk ook zo’n site waar van alles over den Haag gepost wordt. In dezelfde trend als deze over mijn geboortedorp. Ik vind het zo onwijs leuk om te zien.

     1. En zijn veel winkels verdwenen of staan leeg . IEn in de genoemde straten zitten nog in hoofdzaak smoezelige winkeltjes, koffieshops, en noem maar op wat zo’n winkelstraat naar beneden haalt.

 2. Prachtig hoor! Steeds als ik naar foto’s van “vroeger” bekijk, en de andere tijd die ze vertegenwoordigen, krijg ik een fijn gevoel.

 3. Dat heb ik met Rotterdam. In de zaterdagkrant staat altijd een foto van vroeger, een raadplaatje. Op fb ben ik lid van Rotta Historica. Ik zou willen dat ik nog eens in die tijd kon lopen op al die straten waar mijn voetstappen liggen. Pinterest is ook een goudmijn. Wat een rijkdom die 300 oude foto’s!

  1. Ik zie ook wel eens dat gratis blaadje over Rotterdam liggen ergens. Wij waren meer op Gouda georiënteerd vroeger. De foto’s waren leuk maar zeker ook de reacties allemaal en iedereen die opeens hun schoenendozen met foto’s indoken om er nog meer te plaatsen.

 4. Kan het me voorstellen Anneke. Ik heb dat ook heel erg. Ben net als Narda lid van een paar FB groepen die regelmatig oude foto’s publiceren. Die benzine bonnen heb ik ook nog… was in 1973 als ik het goed heb…
  Mooi logje hoor!

 5. Leuk he, die oude foto’s. Mijn broer verzamelt ansichtkaarten van oud Gouda, mijn geboorte plaats. Op fb ben ik lid van een groep oud Gouda. Heerlijk die oude foto’s. Trouwens die eerste foto van dat muziekkorps 🙂 zo herkenbaar dat macheren ……. leuk!!

  1. Ja Gouda was en is eigenlijk voor mij nog steeds hoor mijn stad. Wij gingen altijd naar Gouda om te winkelen en mijn oma woonde in Haastrecht en nog meer familie dus mijn moeder was ook op Gouda georiënteerd. Wil gauw nog een keer naar Gouda op een rustige dag de verlichting is altijd zo mooi om deze tijd. Denk dat de kaarsenavond nu ook wel niet door zal gaan zoals het altijd ging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s