Alleen maar niet eenzaam….

Ooit schreef koningin Wilhelmina een boek met de titel Eenzaam maar niet alleen. Een soort biografie over haar leven. Ik heb het niet gelezen maar las een aantal stukjes op een site er over. Je zou maar zo opgroeien, zonder vriendjes behalve dieren. En dan snap ik de titel ook wel. Ze was nooit alleen maar wel eenzaam.
Ieder mens heeft nou eenmaal behoefte aan contact in wat voor vorm dan ook. En voor mij is, hoe leuk ik digitaal contact ook vind, toch het persoonlijke contact wel het fijnste.
Momenteel kom ik maar op weinig plaatsen meer. Een keer in de week ga ik een stuk fietsen met mijn zus, gewoon lekker buiten zijn en dan doen we wel een bakje bij elkaar maar wel op afstand.
Mijn vriendin belde deze week af, ze was verkouden, niesde. Ik zei dan moet je je laten testen maar dat vond ze niet nodig. En dat snap ik dan niet. Dat betekent wel voor mij dat ik haar de eerstvolgende weken gewoon niet wil zien. Dan maar even bellen met elkaar. Ik snap niet dat ze dat risico neemt. Maar ja kan haar geen pistool op haar hoofd zetten en dwingen. Maar stom vind ik het wel. Zij woont ook in een soort wooncentrum. Heb het ook gezegd hoor. De avondklok die er misschien aan zit te komen vind ik dan ook wel prima, ga ’s avonds in de wintermaanden toch zelden of nooit weg.
Dat betekent wel dat ik veel alleen ben momenteel. Ga wel iedere dag zo’n 1 1/2 uur fietsen, vandaag ook. Het was heel erg koud vandaag vond ik, een flinke noordoosten wind. Daarom besloot ik de heenweg tegen wind te gaan fietsen. Had de neiging om halverwege terug te gaan maar sprak mezelf streng toe en ging voor een grote ronde. De beloning kwam op de terugweg langs de Lek fietsend zo’n 9 km voor de wind en het zonnetje in mijn gezicht. Een verademing maar was aardig verkleumd toen ik thuiskwam.

Dan smaakt een beker hete chocolademelk heerlijk.
Ondanks dat ik best veel alleen ben voel ik me helemaal niet eenzaam. Heb eigenlijk best veel contact nog wel met mensen. Onderweg zomaar met iemand een praatje en daarnaast bellen met mijn zoon, met Wim, vriendinnen of zus. Vandaag weer mijn fiets op wezen halen dan heb je weer een praatje met de fietsenmaker. Ik mag niet klagen en dat doe ik ook niet. Nuttig bezig geweest, mijn kamer eens goed schoongemaakt. Zo doe ik iedere dag maar wat in huis. Maar ja echt vuil worden doet het ook weer niet. Er blijft genoeg tijd over voor mijn nieuwe hobby, het legodorp opbouwen….. het blijft gewoon zo leuk.

34 gedachten over “Alleen maar niet eenzaam….

 1. Nee eenzaam ben ik niet. Want wij zijn nog met zijn tweeën in dit huis. Hoewel we wel erg onze eigen gang gaan, hebben we natuurlijk onze momenten samen om even te praten.
  Daarnaast geef ik drie dagen in de week momenteel thuis onderwijs aan mijn twee kleinkinderen. Een in groep 3 en een in groep 7. Ben ’s avonds goed moe, maar vind het heerlijk om te doen. Zeker die in groep 7, want daarin heb ik zelf jarenlang les gegeven. En elke keer als de kleinkinderen gebracht worden door mijn zoon, zie ik hem zeer opgelucht naar zijn eigen huis fietsen. De schoondochter werkt in een huisartsenpraktijk, en die werken zich momenteel het apezuur.
  En dan ga ik elke avond om 7 uur wandelen. Alleen, drie kwartier. .
  Als ze weer naar school gaan, zal ik dat ritme nog best gaan missen. En hun gekwek en gesnater bij het eten. Want wat is dat toch gezellig.

 2. Hoewel het alleen zijn voor mij nog betrekkelijk nieuw is zeg ik toch, net als jij, dat ik (meestal) niet eenzaam ben. Kom ook iedere dag wel even buiten of in een winkel of in de drukkerij. En verder natuurlijk de digitale- en telefooncontacten.
  Er is wél gemis maar toch ben ik niet eenzaam, daar ben ik wel blij om.Je moet er ook wel zélf moeite voor doen om er iets van te maken.

     1. Eigenlijk gaat dat voor mij ook wel op al wil ik niet zeggen dat ik nu (al) echt naar m’n heb, maar ik heb het natuurlijk wel beter dan een jaar geleden al kon Henk er ook niets aan doen dat het zo’n slecht jaar werd.

      1. Nee het is inderdaad niet te vergelijken. De laatste maanden met Henk of laatste jaren wel waren zo zwaar. Wat dat betreft heb je wat meer armslag om dingen te doen. Maar snap het gevoel dat je het liever anders had gehad.

       1. Klopt, het voelt het heel onvoldaan dat er al langer dan dat laatste jaar eigenlijk geen echt contact meer met hem kon zijn, we hebben dus eigenlijk ook niets af kunnen sluiten samen, daar heb ik het nog vaak moeilijk mee. Komt dus ook nog boven op het gemis en de corona. Mijn verstand begrijpt het allemaal wel maar ja, dat gevoel hé!

        1. Nou daar kan ik me wel wat bij voorstellen hoor. Aan de andere kant als iemand plotseling overlijdt kan je ook niks afsluiten. Maar iemand nog wel naast je hebben en eigenlijk toch niet is moeilijk. Zag dat wel bij mijn moeder destijds. Het is allebei niks natuurlijk. Het liefst wil je gewoon samen gezond oud worden.

         1. Helaas, dat hebben we niet voor het kiezen maar ik mag eiggenlijk klagen natuurlijk, er waren toch 50 van de 59 jaar heel mooi, en dan nog minstens 5 jaar heel aanvaardbaar, we zijn dus toch wel aardig samen gezond oud geworden want toen was hij al 80.

          1. Ja dat is ook zo. Ach en ik merk dat je ook de mooie momenten samen koestert en de onverwachte dingen die tijdens zijn mindere tijd je soms aan het lachen brachten en hilarisch waren. Denk dat het laatste jaar dat door de zware belasting wel minder zal zijn geweest of helemaal weg was.

          2. Klopt, het laatste jaar was echt slecht, ik herstel lichamelijk nu pas een beetje, merk ook dat m’n haar weer wat dikker wordt, dat was zó uitgevallen.

          3. Ja stress, te weinig slaap en fysiek ook zwaar dat werkt allemaal door he. En dat is niet met een paar weken weer hersteld. Fijn dat het nu wat begint te komen.

          4. Ben ook vitamine D gaan slikken want kom natuurlijk minder buiten en met weinig blote huid. Ouderen nemen dat minder goed op.

          5. Toen ik 60 was en voor controle bij de dokter kwam zei ze dat ik dat beter kon gaan slikken. Ik zei dat ik heel vaak buiten ben ook in de winter maar wat jij zegt zei zij ook. Dus ik slik of eigenlijk kauw het al een aantal jaren.

          6. Ja dat klopt, ik merk het heel erg aan mijn haar, daar zit na enige tijd ineens een nieuwe laag stoppels tussen, heel fijn want daardoor zit het nu veel langer goed zonder kapper.

          7. Het scheelt als het niet stijl is en lekker dik. Ik heb een nogal dun vlaskoppie en dat ziet er niet uit als het te lang wordt, zó armoedig.

 3. He, dat boek had mijn oma, en heeft daarna jaren bij mijn moeder in de boekenkast gestaan.
  Ja, ook ik zit veel alleen en spreek ook best wel veel mensen door de telefoon en online, maar toch ……… ik mis dat live contact met mensen die ik ken en die mij kennen. Maar ach, we zullen gewoon nog even vol moeten houden.

 4. Ik ben ook veel alleen. Op m’n drie vrije dagen probeer ik wel af te spreken nu en een paar uur naar buiten te gaan. We moeten er maar het beste van maken en volgens mij lukt ons dat allebei gelukkig aardig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s